Wie het kleine niet eert... - Postzegelblog

Wie het kleine niet eert…

6

nap-bonaparte-uk.jpg

U mag dan wel langer zijn, maar u bent niet zo groot als ik. Als ik zometeen verklap wie dat eens gezegd heeft, dan roepen jullie in koor o ja. Een klein mannetje, dat mag duidelijk zijn. Een klein mannetje ook met geldingsdrang. En… nee, niet een klein mannetje met een groot zelijacht. Het schip hierboven is HMS Northumberland (op een Britse zegel uit 1998), het schip dat het kleine mannetje in kwestie op 15 oktober 1815 vervoperde naar St. Helena, een prima oord om kleine mannetjes met geldingsdrang te laten afkoelen.

Wie ons kleine mannetje is? Napoleon Bonaparte. Waarom hij hier vandaag aan bod komt? Simpel: de uitspraak van zo-even staat vandaag in mijn agenda.    

Daarom maar eens op zoek gegaan naar wat postzegels (vraag me wel af of hij die niet veel te klein vond voor zijn grootheid) over en met Napoleon Bonaparte.

nap-bonaparte-yemen-1969.bmp

Om te beginnen gaan we naar Yemen, naar een zegelvelletje uit 1969. Hij zal er blij mee zijn geweest, al zal het hem natuurlijk niet hebben verrast, het feit dat hij bestempeld wordt als één van de Famous Men of History. Het slagveld onder op het velletje is dat van Austerlitz, daar waar Napoleon Bonaparte op 2 december 1805 de Oostenrijkse en Russische legers versloeg.

frpa0518.jpg

De slag bij Austerlitz, om precies te zijn het 200-jarig bestaan ervan, is ook onderwerp van de zegel hierboven, een Tjechisch-Franse uitgave uit 2005. 

Natuurlijk, ik realiseer me dat dit, zeker voor een klein mannetje met een enorme geldingsdrang als Napoleon Bonaparte, maar een beperkte oogst aan postzegels is.

Wie van jullie de behoefte voelt om hem uitgebreider in het zonnetje te zetten en ons dus op meer en vooral bijzondere Napoleon Bonaparte-zegels te trakteren, ga je gang.    

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (6) Schrijf een reactie

  • Dolores op 26 februari 2008 om 17:15

   Er is een hele lap postzegels van ik meen Guinea Equatorial, met alle hoogtepunten en dieptepunten van Bonapartes leven. Ik kan m helaas even niet vinden, of ‘m scannen naar het blog.

  • Rein op 26 februari 2008 om 18:27

   @Dolores

   ook al weer van de fantasie-producten ? :) :)

  • Dolores op 26 februari 2008 om 18:59

   @Rein, ja natuurlijk, en dan een hele lap ervan, je lacht je een kriek. Maar toch wil ik m houden, voor de afdeling kitsch hahaha.

  • Dolores op 26 februari 2008 om 19:20

   Okee, een mooie echte postzegel van Bonaparte: 1969 Frankrijk, en stempels van Groot-Britannie, 1971.

   Voor meer tussen kunst en kitsch: http://www.avionstamps.com. Veel kitsch vrees ik. Het hierbovengenoemde velletje staat er ook op.

  • Rein op 26 februari 2008 om 19:35

   @Dolores

   Misschien ook een idee om het verzamelen te promoten – filatelisten meelaten doen met het programma “Tussen Kunst en Kitsch” o.i.d.

  • Dolores op 26 februari 2008 om 20:50

   @Rein,absoluut! Wie weet wat er ineens tussen blijkt te zitten, aan zowel kunst als kitsch.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)