Postzegels met een koninklijk label: van uitstel komt toch geen afstel? - Postzegelblog

Postzegels met een koninklijk label: van uitstel komt toch geen afstel?

0

koningin-200p.jpgTer gelegenheid van de 70e verjaardag van onze koningin is er (in tegenstelling tot haar moeder, prinses Juliana, toen die 70 jaar werd) geen herdenkingspostzegel uitgegeven. Jammer, jammer. Met de gedigitaliseerde foto, die de 0,70 euro-postzegel overeenkomstig [?] ondersteunt, markeer ik (zij het verlaat) dit heuglijke feit. Het ‘postzegelgezicht’ van de koningin met de overbekende haarlak-coupe is toch aantrekkelijker dan het stijve ‘puntjes- en/of mazelengezicht’ van de kaart.

Pukkeltjesontwerp: een minimum aan stippen, een maximum aan uitdrukkingskracht

“Voor de figuratie werd een gedigitaliseerde foto [gelijk bovenstaande foto] gebruikt. Omdat Struycken het portret uit zo weinig mogelijk punten wilde opbouwen, en bovendien geen raster zichtbaar wilde laten, zocht hij samenwerking met de afdeling patroonherkenning van de TH Delft. De grijswaarden van de foto werden vertaald in punten in een raster van 128 bij 128 vakjes. Daarna werden de punten als het ware digitaal ‘geschud’: elk stipje werd in een willekeurige richting een stukje opgeschoven. Dit proces werd meerdere keren herhaald, waarbij telkens werd gekeken of de afbeelding herkenbaar bleef. Hierdoor werd voorkomen dat de stippen stijfjes op rechte lijnen liggen [zoals op bovenstaande foto wél het geval is]. Er bestaan drie edities van deze langlopende serie frankeerzegels: gekleurde achtergrond met zwart portret (nvph 1237/52), gekleurd portret op witte achtergrond (nvph 1488/01) en frankeerwaarde, landsnaam en portret in twee kleuren op een witte achtergrond (nvph 2036 e.v.)”, aldus het artikel ‘P. Struycken, het digitale paradijs’, van Ruud Schenk in het ‘Groninger Museum Magazine 03, 2007’.

geboortezegel

Kinderzegelonderwerp 2008?

De kleinkinderen betekenen voor koningin Beatrix (en dan met name die van Willem-Alexander en Maxima) heel veel. Zou het dit jaar niet eens aantrekkelijk zijn het trio prinsessenkinderen van onze toekomstige koning op de kinderzegels 2008 te plaatsen? Op deze manier verleent de koningin op een gepaste manier voorrang aan de jeugd en krijgen we dit jaar tóch nog koninklijke gezichten op Nederlandse postzegels!

In 1939 gingen er al stemmen op om Beatrix op de kinderzegels afgebeeld te krijgen. Pas in 1946 verschenen de prinses met beide zusjes Irene en Margriet op de Prinsessenzegels. De oranjeliefde was vlak na de Tweede Wereldoorlog geweldig groot. In 1972 stonden de drie zonen van Beatrix en Claus tot genoegen van de Nederlandse bevolking op de kinderzegels.

458.jpg 455.jpg
Prinsessenzegels 1946 (nvph 454/59)

454Door het vlotte en spontane van het schetsmatige is het ongedwongene en levendige van de jonge prinsessenkinderen in de (in een rechthoek gevatte) gravure terecht gekomen. Beatrix (8½ jaar) , Irene (6 jaar) en Margriet (3½ jaar) staan bepaald niet statisch (zoals toen gebruikelijk) op de zegels afgebeeld. De mooi gecalligraveerde namen van de prinsessen (met links een sierlijke toevoeging naar beneden) geven een levendig evenwicht aan de landsnaam (met rechts frankeer- en bijslagwaarden naar boven). Het geeft aan het geheel een harmonisch, dynamisch evenwicht.

kinderzegels-1972-310p.jpg

Kinderzegels 1972 (nvph 1020/23)

Op een ongedwongen en informele manier heeft prins/vader Claus zijn drie kinderen Willem-Alexander (5jaar), Johan Friso (4 jaar) en Constantijn (2 jaar) in hun gewone dagelijkse doen en laten gefotografeerd. De opzet was de verschillende ontwikkelingsstadia’s van de kinderen naar voren te brengen, namelijk spelen met een beer, met blokjes en schrijven. Helaas werden de gezichten te klein en onherkenbaar op postzegelformaat. Uitvergroting van een kleiner deel van de opname maakte de gezichten wel groter, maar de handelingen werden minder duidelijk. De beer en blokken vielen buiten beeld. Door dezelfde wijze van uitvergroting is bij de vierde postzegel (met daarop de drie jonge prinsen) is de trampoline ook buiten beeld gevallen. De bindende elementen van deze serie zijn [inhoudelijk] enkele levensstadia van kinderen en [uiterlijk] schrijfletters (associatie met schrijven op school).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)