Geluk volgens Jean-Jacques Rousseau - Postzegelblog

Geluk volgens Jean-Jacques Rousseau

4

ansichtkaart-rousseau_bewerkt-1.jpg

Een goede bankrekening, een goede kok en een goede spijsvertering. Wie van jullie denkt dan meteen aan geluk? Ik in elk geval niet. Natuurlijk, een goede bankrekening, een goede kok en een goede spijsvertering zijn stuk voor stuk zaken die mij aanspreken. Maar om ze als een soort van drieëenheid te bestempelen als geluk, nee, dat is mij wat te kort door de bocht.

Wie het wel zo zag? Van wie in elk geval wordt beweerd dat hij het aldus gedefinieerd heeft, geluk? Jean-Jacques Rousseau, de Zwitsers-Franse schrijver, filosoof en componist.  Jean-Jacques Rousseau haalt meteen herinneringen naarboven aan mijnheer Van Leeuwen, mijn geschiedenisleraar van bijna veertig jaar geleden.

du-contrat-social.jpgHij kon boeiend over Rousseau vertellen en heeft er in elk geval voor gezorgd dat ik de titel van diens belangrijke werk Du contrat social en wat dat zo’n beetje inhield tot op de dag van vandaag nog niet ben vergeten.  

Over geluk gesproken, vroeg me af of we ons ook gelukkig mogen prijzen met één of misschien wel meer postzegels met en over Jean-Jacques Rousseau? En ja hoor, al moet mij van het hart dat schraalhans een beetje keukenmeester is. Twee zegels kon ik maar vinden, aan de karige kant voor een toch groot man?!

 

Allereerst is daar onderstaande Zwitserse zegel uit 1962. Uitgegeven waarschijnlijk om de 250e geboortedag van Rousseau te herdenken.

rousseau-zwitserland-1962.jpg

Daarnaast kwam ik Rousseau tegen op de kaart en zegel hieronder, uitgegeven in Frankrijk en 1972. In het allesbehalve slechte gezelschap van Voltaire.  

rousseau-voltaire-1972-frankrijk_bewerkt-1.jpg

Wie van meer Rousseau-zegel weet, ik hoor het uiteraard graag. Net als heel benieuwd ben of het een aardig verzamelthema is, filosofen?!     

 

   

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

    Reacties (4) Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)