Wereldcatalogus van fietspostzegels? Overzichtelijke filatelistische fietsvreugde! - Postzegelblog

Wereldcatalogus van fietspostzegels? Overzichtelijke filatelistische fietsvreugde!

6

postzegel nvph 1679

Het chronologisch verzamelen van postzegel van een land van begin tot het eind wordt voor velen te kostbaar. Momenteel krijgt het bijeenbrengen van postzegels met een thematisch onderwerp als bloemen, sport, treinen en honderden andere onderwerpen steeds meer de overhand. Een aantrekkelijk thematisch en weinig voor de hand liggend onderwerp is de fiets-op-de-postzegel; kortweg dé fietspostzegels. In Nederland kan men al een groot aantal postzegels vinden met daarop een fiets als onderwerp of deelonderwerp. Zojuist is er een catalogus uitgegeven die u (en zelfs voor jeugdige verzamelaars) bij dit thematische onderwerp uitstekend van dienst kan zijn.

Wereldcatalogus ‘Cyclisme & Philatelie 1899 – 2006’
Het samenstellen van de thematische wereldcatalogus ‘Cyclisme & Philatelie 1899 – 2006’ met een inventariserende opsomming van fietsen-op-een-postzegel door Piet Hein Hilarides (met een internationaal samenwerkend netwerk van verzamelaars) zal niet een eenvoudige zaak geweest zijn. Maar liefst 3411 postzegels met 274 verschillende landsnamen (sommige landen krijgen in de loop der jaren een andere naam) passeren in deze 56 bladzijden tellende inventarisatie (zonder afbeeldingen) de revue.
De in Franse taal geschreven tekst behoeft door de inleiding met vertaling/verklaring (van de afkortingen) in het Frans, Engels, Duits en Nederlands voor praktisch gebruik geen beletsel te zijn. Iedere postzegel (aangeduid met uitgiftedatum, Yvert- en Michelnummers, nominale waarde en serie-omvang) is van een beknopte omschrijving voorzien.

Cyclisme & Philatelie 1899 - 2006

Het nadeel van een inventariserende checklist is het ontbreken van afbeeldingen. Het kost de lezer/verzamelaar iets meer moeite/doorzettingsvermogen met deze catalogus te werken. Voor ons land dat met de NVPH-nummering werkt, is voor praktisch gebruik het zelf aanbrengen van deze nummering aanbevelenswaardig. Daarbij zult u tot de ontdekking komen dat van de 60 opgevoerde Nederlandse postzegels er 39 verschillende zegelafbeeldingen bestaan. Naast deze 39 losse postzegels worden dezelfde zegels ook nog eens in postzegelboekjes, prestigeboekjes, met tab en/of velletjes opgevoerd. Ook de aanwezigheid van het woord ‘fiets’ is aanleiding om een postzegel tóch te vermelden.

Teneinde het inventariserende karakter van deze catalogus (in deze recensie) te doorbreken hierbij enkele zegelafbeeldingen met aansprekende informatie als suggestie voor de uitgave van een geïllustreerde fietspostzegelcatalogus op termijn. Een dergelijke catalogus zal met de hierna volgende informatie meer uitnodigend, aansprekend en beter in zijn functie kunnen voorzien. Het prijskaartje zal dan uiteraard wel met sprongen omhoog gaan.

De prijs van deze inventariserende catalogus bedraagt 10 euro, met supplement 15 euro (inclusief verzendkosten). Telefonische info is te verkrijgen bij de samensteller P. H. Hilarides, 058 – 2880402, p.h.hilarides@chello.nl

Verrassingstocht via Nederlandse fietspostzegels
Door vermelding van bijzonderheden van een fiets bestaat de mogelijkheid dat de afgebeelde fiets voor u gaat ‘leven’. De fiets krijgt hiermee een ‘gezicht’ met een eigen leven.

postzegel nvph 715

Op de eerste Nederlandse fietspostzegeluit 1958 trapt een kind (nvph 715) op een kinderfietsje.

postzegel nvph 780

fiets-400p.jpg

Bij de tweede Nederlandse fietspostzegel uit 1960 (nvph 780) ging het echt mis. Beide fietsende kinderen fietsen op een spiegelbeeldig afgebeelde fiets. Met andere woorden de kettingkast zit aan de verkeerde kant van de fiets. Het overtuigende bewijs wordt door bijgaande Maximumkaart geleverd.
postzegel nvph 1405

De spiegelbeeldige weergave van beide fietsende personen is correct op de Europazegel 1988 (nvph 1405). De foto is immers in een achteruitkijkspiegel van een auto geplaatst. De weggebruikers (fietsers en auto) rijden aan de linkerkant van de weg. Het woord ‘Europa’ is er ook spiegelbeeldig in de spiegel geprojecteerd.

postzegel nvph 1404

Velen zullen de fiets (met de fietser in silhouetvorm aanwezig) aan de linkerkant van de Europazegel 1988 (nvph 1404) [‘loodvrije-benzine-zegelafbeelding’] niet opgemerkt hebben. Deze postzegelafbeelding sluit door het loodvrije benzinegebruik van de auto wonderwel aan bij de nieuwe milieubewuste frankeerzegels 2008.

postzegel nvph 1386
Een moeilijk te ontdekken fiets met fietser staat als toevallige (nieuwsgierige) toeschouwer op een zonnige woensdagochtend (datum??) op de Paleis Noordeinde-postzegel (nvph 1386) vóór het rechter en witte ‘kopse’ gedeelte van het paleis.

postzegel noordeinde 1386

Volgens het Handboek Postwaarden Nederland (blz. B173-1/12) nam koningin Beatrix op dat moment de geloofsbrieven van een aantal buitenlandse ambassadeurs aan. Geheel rechts op het binnenplein van het paleis (voorplaats) staat een erewacht.

Met de uitgifte van de Mooi NL-velletjes zijn er meerdere fietsen of op de postzegel, of op de velrand terechtgekomen. Mooi NL – Deventer (nvph 2436) spant de kroon met maar liefst vijf antieke fietsen.

Maximum kaart Mooi Nl Deventer

burgers deventer
Verwonderlijk is dat niet. In 1869 startte de stedelijke smid Hendrikus Burgers de eerste Nederlandse fietsenfabriek in de binnenstad aan de Broederenstraat. Zijn eerste vélocipédes bestonden uit een ijzeren frame met houten wielen.

Op de Mooi NL-velletjes van Amsterdam, Weesp, Leiden, Vlieland, Zwolle en Woudrichem staan op de velrand ook fietsen.

jacoba van beijeren

Op het velletje van Woudrichem (nvph 2421) fietst een historisch persoon, namelijk Jacoba van Beieren (1401 – 1433. Ze verlaat Woudrichem en fietst naar huis, de kijker als het ware tegemoet.

Mooi Nl - utrecht

De persoon op de fiets op de Mooi NL – Utrechtpostzegel is niet dé, maar een vriendin (met rood haar én in Utrecht wonend) van ontwerper Jeen Berting. Zij fietst op een door haar zelf geschilderde bontgekleurde fiets. “Ik heb haar (sinds kort ex-studente!) afgebeeld, omdat het fietsende meisje een typisch Nederlands straatbeeld is.” Dezelfde dame staat ook op de postzegelrand, zittend én studerend in een boek vóór de donker gekleurde doorgang van de Catharijnebaan, geheel rechts op de velrand.

Mooi Nl utrecht

Het ‘levensverhaal’ van de fiets op de 55 cent Zomerzegel 1991 (nvph 1468) is op 29 juli 2007 in het hoofdstuk ‘Een Zomerzegel vertelt meer dan je denkt‘ al uitgebreid aan de orde geweest.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (6) Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)