De postzegelautomaat - Postzegelblog

De postzegelautomaat

8

nrc-automaat.jpg

Hoe toepasselijk, maandag en ik kom met een stukje naar aanleiding van een overpeinzing van S. Montag uit het NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Onder het kopje Pingelen loont signaleert hij (S. Montag is een pseudoniem van Henk Hofland) dat er zo langzamerhand voor alles een machine is en dat we daardoor verleerd hebben af te dingen.

De foto bij het stuk (zie hierboven) toont, zoals het bijschrift overigens duidelijk vermeldt, een postzegelautomaat van PTT. Over zo’n automaat schrijft hij, ik citeer letterlijk: De eerste bruikbare auotmaat die ik me herinner, is een apparaat waaruit je postzegels kon halen, een grote blauwe kast met een nikkelen slinger. Muntje erin, aan de slinger draaien en dan hoorde je Ting! en er kwamen een paar postzegels uit. Mijn moeder weigerde het ding te gebruiken, ze vertrouwde het niet.

Of ik die vertouwensvraag ooit gesteld heb, nee, ik geloof het niet. Ik kan me zo’n postzegelapparaat wel herinneren. Vooral het draaien aan de slinger, ja dat weet ik nog goed, was een lekker snel gevoel.

Ik word oud.

Prettige Montag verder.   

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (8) Schrijf een reactie

  • josefien op 17 december 2007 om 10:23

   Als ik de tekst lees dan krijg ik het gevoel dat de schrijver inderdaad een oude man moet zijn.
   Vroeger moest je inderdaad draaien aan een slinger en muntjes ingooien. Daarna kreeg je je zegeltjes. Simpel. De foto toont o.a. een apparaat met wat keuzemogelijkheden. Daarbij moest je waarschijnlijk wat denken voor het gebruik. Nu staan er in enkele postkantoren weer automaten. Ben benieuwd naar de ervaringen met betrekking tot het gebruik. Als ik bij een dergelijk nieuw apparaat sta, dan komt het vaak voor dat ik een ouder iemand moet helpen met het doorlopen van de stappen om er een zegel uit te krijgen. Maar het moet gezegd, er is wel vaak een postkantoormedewerker die terzijde wil staan met raad en daad.

  • Rein op 17 december 2007 om 14:06

   @Gerrit-Jan

   leuk was dat vroeger – zegels van 2c of 10c uit zo’n blauwe automaat. Later kreeg je ze voor postzegelboekjes – eerst voor 1 gulden en die kon je ook nog wel eens beduvelen door er een Pools muntje van 7c in te gooien. En het werkte wel!

   De nieuwste automaten in Heemstede, Nijmegen, Rotterdam, Apeldoorn en Papendrecht zijn weer leuke gok-automaten! Werken ze wel of werken ze niet!

  • J.H. op 20 juli 2018 om 20:43

   Beste Gerrit Jan Hendriks,
   De laatste reacties stammen uit 2007.
   Ik vermoed daarom dat u niet meer zult reageren. Maar “niet geschoten, is altijd mis”. Ik zou u een zeer leuke reactie kunnen toesturen, naar aanleiding van uw post “de postzegelautomaat”.

  • Postzegelblog op 22 juli 2018 om 07:05

   @J.H.

   Leuke reacties zijn altijd welkom op PostzegelBlog!

  • J.H. op 23 juli 2018 om 17:23

   Dank voor het antwoord.
   Reactie is per per e-mail verstuurd.

  • Leonie op 24 juli 2018 om 16:19

   Geachte meneer Hendriks,

   Het is een vraag die niets met dit onderwerp wat u hierboven beschrijft te maken heeft. Maar ik zou graag willen weten of u weet of er nog ergens onbeschreven luchtpost enveloppen te krijgen zijn?

   Alvast bedankt.

   Met vriendelijke groet, Leonie

  • J.H. op 26 juli 2018 om 17:03

   Beste Leonie,
   Hoewel ik niet mijnheer Hendriks van dit blog ben, wil ik wel reageren. Op boekwinkeltjes.nl wordt onder de titel Luchtpost-envelop-Ongebruikt-11X iets aangeboden. Verder op Valeda.nl; zelfs een doos van 100 stuks, en op Fruugo.nl.
   Misschien was u dit al tegengekomen, of was het niet wat u zocht. Zelf gebruikte ik naar het buitenland meestal gewone, steviger enveloppen. Dat vond ik iets meer chique, alhoewel zo’n rood wit blauw rand wel indruk maakt. Maar zo kon ik mijn eigen, opvallende postzegels gebruiken. Er is vast nog meer te vinden op markplaats, of tweedehands.be bijvoorbeeld. Veel succes.

  • J.H. op 5 september 2018 om 22:01

   Noch, G.J. Hendriks, noch Leonie, voor wie ik moeite deed laten iets van zich horen. Waarom dit soort websites, die niet actief zijn?

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)