Obstakels in de liberalisering van de Europese postmarkt - Postzegelblog

Obstakels in de liberalisering van de Europese postmarkt

25

tnt_logo.gifHet Nederlandse post- en expressebedrijf TNT wordt als een van de meest effectief en innovatief functionerende postbedrijven van Europa beschouwd. TNT groeit als kool in het buitenland (met name in Duitsland en Engeland) met de bezorging van post die méér dan 50 gram weegt. De inkomsten uit de posttaak van TNT gaat in Nederland achteruit door de concurrentie van Select Mail, Sandd en internet. Kostenbesparing door afstoten van 6000 banen en een nieuwe cao-regeling moeten verandering brengen in het kostenplaatje.

liberalisatie europese postmarkt

De Tweede Kamer heeft in juni 2007 besloten om óók de postbezorging van geadresseerde brieven en prentbriefkaarten ónder de 50 gram per 1 januari 2008 vrij te geven. Daarmee verliest TNT Post het monopolie voor deze categorie poststukken, zodat Select Mail (waarin DHL zal worden opgenomen), Sandd (en buitenlandse organisaties) dus ook deze brieven en kaarten in ons land mogen bezorgen. De vrijmaking van de postbezorging is een van de laatste dossiers in de eenwording van de Europese postmarkt. Het Nederlandse postbedrijf moet in het buitenland echter wel evenveel commerciële mogelijkheden krijgen als buitenlandse postmonopolisten op de Nederlandse markt. TNT heeft er overigens een hard hoofd in of de Nederlandse postmarkt op 1 januari 2008 wel vrijgegeven (geliberaliseerd) kan/moet worden vanwege de vele obstakels!

Binnen- en buitenlandse obstakels

 • Het is de vaag of de minister de regelgeving in ons land binnen de resterende weken van dit jaar nog rond kan krijgen. De gedetailleerde regelgeving is nog altijd niet uitgewerkt.
 • De Tweede Kamer heeft in juni ook besloten dat het vrijgeven alleen mag/kan gaan, als tegelijkertijd ook in ander Europese landen (Duitsland en Engeland) zonder beperkingen de postmarkt opengaat (nooddrempelprocedure). Er moet dus sprake zijn van een gelijk speelveld voor alle postbezorgende bedrijven. Aldus ontstaat een eerlijke concurrentie. Gebeurt dit niet dan kan TNT Post in Nederland concurrentie krijgen van Europese postbedrijven die in eigen land door de overheid worden beschermd.
 • Duitse BTW-bevoordeling. Deutsche Post hoeft als voormalig staatsbedrijf geen BTW te betalen, terwijl de concurrentie deze belasting wel moet betalen. Het voormalige Duitse staatsbedrijf geniet hiermee een belastingvoordeel van maar liefst 1,4 miljard euro van de Duitse staat.
 • Duitse loonmaatregelen. De Duitse Bundesrat heeft onlangs voor Duitsland een minimum uurloon van postbezorgers goedgekeurd, dat ver boven de uurlonen van binnen- en buitenlandse concurrenten van Deutsche Post liggen.
 • De grote Duitse krantenuitgever Axel Springer voert in zijn massaal gelezen boulevardkranten Bild en Die Welt campagne tegen Deutsche Post. Niet alleen redactioneel, maar ook in paginagrote advertenties bewerkt de krantenuitgeverij nu al weken lang de publieke opinie omtrent het minimumloon van de postbode in Duitsland. Reden? Ook de Duitse uitgevers staan te popelen via het postbedrijf PIN Group, waaronder Axel Springer-concern, om de Duitse postmarkt te betreden. Volgens Axel Springer is het hoge minimumloon voor de postbezorging feitelijk een voortzetting van het postmonopolie. Nieuwkomers als de PIN Group én TNT Post kunnen het hoge minimumloon onmogelijk betalen.
 • Compensatiefonds. Met geld uit deze pot kan een postbedrijf, dat verplicht is in dun bevolkte gebieden post te bezorgen, zijn taak uitvoeren. Op de dagelijkse postbezorging bijvoorbeeld op eilanden en in bergdorpen valt geen winst te maken. Overheden en concurrerende postbedrijven die deze verplichting niet hebben (bij gebrek aan dun bevolkte gebieden), moeten geld in het fonds storten. De vrees bestaat dat landen met verouderde staatsposterijen de kosten van deze universele dienstverlening zo hoog mogelijk inschatten om deze te verhalen op nieuwe concurrenten.
 • Negen Oost-Europese landen plus Griekenland en Luxemburg krijgen uitstel, omdat ze nog niet klaar zijn voor de concurrentie. Frankrijk keurt door de komst van de nieuwe president Sarkozy de liberalisering niet meer af.

In Nederland geldt een noodremprocedure. Als in Duitsland en Engeland de omstandigheden om te concurreren niet gelijk zijn aan die in ons land, kan de Nederlandse regering alsnog besluiten de postmarkt niet op 1 januari 2008 open te gooien. De Europese Commissie in Brussel zal stevig optreden als ongeoorloofde beperkingen toch dreigen doorgevoerd te worden.

buitenlandzegels
Of de postzegel na de invoering van liberalisering goedkoper wordt, moet afgewacht worden. De kosten van de ingewikkeld berekende postverzorging worden namelijk in de prijs van een postzegel verrekend. Het effectieve en innovatieve van de verschillende postbedrijven kan o.a. uit de hoogte van de frankeerwaarde van de postzegels worden afgelezen, die voor brieven tot 50 gram gebruikt moeten worden. In de Europese landen zijn daarin grote verschillen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (25) Schrijf een reactie

  • bert op 25 november 2007 om 12:34

   Fusies, overnames en marktwerking gaan altijd ten koste van de koopkracht van de werknemer, de postbode dus. (uiteindelijk voor de hele economie want de arme postbezorger zal ook geen nieuwe auto meer kopen en geen hypotheek meer afsluiten) Door Fusies en overnames worden de bestuurders rijker en de bezorgers armer. De overheid en vakbonden laten dit oogluikend toe. TNT werkt via Netwerkvsp ook steeds meer op de zelfde methode als Sandd, Selektmail en andere clubs zoals bijv interlanden. Mensen klagen dat ze regelmatig een andere postbodes zien die hun brievenbus niet weet te vinden. Dit kan aan de mensen liggen omdat velen geen huisnummer, naamkaartje of brievenbus zonder nummer er op hebben. Dan belandt het vaak bij de buren oid. Uw sexboekje dus ook :)
   Slecht betalen van deze medewerkers gaat ten koste van de kwaliteit. Zij zijn vaak op zoek naar beter werk maar doen dit vaak noodgedwongen of als bijbaantje naast de vut of als bezigheidstherapie. Als deze clubs te weinig renderen of hun marktaandeel niet meer kunnen vergroten worden ze overgenomen door een andere club. Deze clubs zijn opgezet door durf-investeerders die tzt de club met winst doorverkopen in het belang van de aandeelhouder. De werknemer kan de laan uit. Amerikaanse toestanden zijn er al. (hamburgerbanen) Je hebt 3 banen nodig om te overleven. Ik zie de praktijk dagelijks om me heen. Want ik werk part-time oa. bij een postbedrijf. Overal in Europa zijn ze aan het donderjagen. Overal zie je stakingen. Hier rommelt het ook. (in veel bedrijven) lees: http://www.reddepostbode.nl / In 2025 kan je je bulkpost komen afhalen in een zakje of ontvang je je loonstrook via internet. Dan zijn die autoparken en bezorgers niet veel meer nodig. (tenzij je voor de bezorging wilt betalen)De postzegel blijft dan wel en dan betaal je gewoon voor de post die je wel thuis op de mat wilt hebben. Iedereen vecht voor zijn eigen hachie en met het komende? ontslagrecht staat alles op springen.

  • bert op 25 november 2007 om 12:43

   Oja de markt zal begin volgend jaar echt wel open gaan. De bijv. bankafschriften en andere gevoelige post zullen voorzichtig via andere clubs aangeboden worden. tnt zal alle zeilen moeten bijzetten dmv creativiteit. wakker worden dus. maar dat wisten ze al.

  • Emilio op 25 november 2007 om 19:18

   Met het in de markt zetten van ‘nieuwe’ zegels is TNT behoorlijk creatief. Maar of ze dat ook op andere gebieden zijn, moet ik nog zien.

   @Bert, je schetst m.i. onomkeerbare maatschappelijke ontwikkelingen, bijv. in het digitaliseren van post. Ik schat dat over 10 jaar het postvolume

  • Emilio op 25 november 2007 om 19:19

   er is iets misgegaan met het posten van mijn bericht …

   … kleiner dan 50gr gehalveerd is ivm bijv. digitale facturen, acceptgiro’s, loonstroken etc. Het is voor TNT zaak om die omslag niet te missen en dus mee te doen met deze ontwikkelingen en nieuwe zgn businessmodellen te ontwikkelen. Vergelijk het met een oliebedrijf wat mee zal moeten doen aan de ontwikkeling van auto’s op waterstof, een compleet andere tak van sport, maar noodzakelijk, anders ben je over over een tijdje failliet en dat heeft ook impact op ons allemaal.

  • Emilio op 25 november 2007 om 19:22

   Overigens is een verdergaande digitalisering bijv wel weer goed voor het milieu, dwz minder belastend.

   En werknemers zijn in eerste instantie de klos en zullen zich moeten aanpassen aan nieuwe tijden. Wie daartoe in staat is doet nog mee, wie dat niet kan, is out :-(

  • Bert op 25 november 2007 om 22:06

   TNT zal naar een soort postbussenzakjes-systeem moeten om de concurrentie de wind uit de zeilen te nemen. Papier(grondstof) en bezorging (mankracht en transport/olie) zullen duurder worden. De ver-mc-donald-isering (extreem efficiënte hapklare brokken) en infantilisering (domme consument zoethouden) van de maatschappij en marktwerking vragen om simpele oplossingen. of ga branchevreemd. en investeer in milieuvriendelijk goedkopere oplossingen om het (eigen) transport goedkoper te maken of investeer in (bamboe-)bossen, die worden toch schaars? Als je al het voor de vuilnisbak bestemde papier bergen voorbij ziet komen en denkt aan al die gesneuvelde bomen dan wordt je spontaan misselijk of depressief. Investeer in accuwagentjes/bakwagentjes op windmolenenergie oid. Dan kunnen de klanten hun post milieuvriendelijk afhalen. Werknemers gaan gewoon iets anders doen of lekker vissen of tuinieren. Allemaal te danke naan onze overheid die de marktwerking toelaat te n koste van de echte werkers. Dus als u verkeerde post ontvangt kijk dan nog eens naar uw huisnummer/naamplaatje/nummer op brievenbus? Veel burgers leven anoniem en dat is een trieste ontwikkeling!!!

  • albert Haan op 27 november 2007 om 01:56

   Hoezo goed voor het millieu, gebruikt jouw PC dan geen energie?
   Waar meen je komt deze vandaan?
   Ja, van centrales en die belasten weer het millieu.

  • Bate Hylkema op 2 december 2007 om 19:24

   DUITSE CAO TREFT TNT (Telegraaf 30/12)

   De Duitse vakbonden hebben op 29 november een nieuwe post-cao (een hoger minimum loon voor postbodes), ingaande op 1 december, met de werkgevers afgesloten. Van een gelijk speelveld is hiermee geen sprake naast de btw-vrijstelling voor Deutsche Post. Dus nog een grotere versterking van de Duitse concurrentiepositie. TNT is op achterstand gesteld. TNT-topman Peter Bakkers eerste reactie: “Protetionistisch akkoord dat de concurrentie blokkeert!”

   TNT heeft meteen een brief op poten opgesteld over de nieuwe situatie, die zowel voor de Nederlandse overheid als voor de Duitse bondskanselier bestemd is.
   De autoriteiten in Brussel zijn overigens nog steeds met een onderzoek bezig naar vermeende staatssteun van Duitsland.

  • Bate Hylkema op 4 december 2007 om 12:50

   ACTIES TEGEN MINIMUMLOON (Telegraaf 1/12)

   TNT gaat in ieder geval de Tweede Kamer vragen de geplande liberalisering van de Europese postmarkt per 1 januari 2008 uit te stellen.Reden?

   Door de invoering van een minimumloon voor postbodes door de Duitse regering van 9,80 euro op de Duitse postmarkt, kan TNT geen concurrentie aangaan, noch winst behalen.

   TNT probeert nu met het Duitse collega-bedrijf Pin Group door juridische stappen Angela Merkels minimumloon tegen te houden.

   (Wordt vervolgd)

  • Bate Hylkema op 6 december 2007 om 18:43

   LIBERALISERING POSTMARKT UITGESTELD!

   Staatssecretaris Heemskerk van Economsche Zaken vindt dat er voor Nederland hierover onduidelijk is. Invoering per 1 januari 2008 zou niet zorgvuldig zijn. Er is sprake van oneerlijke concurrentie met Duitsland (zie bovenstaande reactie). De gewenste duidelijkheid moet er medio 2008 zijn. Zorgvuldigjeid zou dan gewaarborgd kunnen zijn.

  • Bate Hylkema op 8 december 2007 om 16:32

   DUITSE POSTMARKT IN REP EN ROER

   Bijzonder ongebruikelijk is het verzoek van de baas van Deutsche Post, Zumwinkel, om een minimumloon per direct van 8 euro voor postbodes in te voeren pas nadat hij de politieke partijen SPD en CDU/CSU (mét bondspresident Angela Merkel) had ‘bewerkt’.

   * Doel?
   De Duitse postbezorger PIN-group mét TNT postbezorging onmogelijk te maken vanwege hoge personeelskosten.

   * Gevolgen?
   1) De Nederlandse regering stelt de vrije postbezorging in ons land voorlopig uit.
   2) PIN-group ontslaat per direct 880 werknemers.
   3) TNT overweegt haar ambities op de Duitse postmarkt. Met te lage postvolumes is moeilijk winst te maken.
   4) In Duitsland verdwijnen er op redelijk kort termijn 20.000 banen bij de 700 kleinere bestelbedrijven.
   5) Na het bekend worden van het minimumloon zijn de aandelen van Deutsche Post omhoog geschoten. Daarmee verdiende Zumwinkel naderhand persoonlijk 2,24 miljoen euro door de verkoop van een pakketaandelenopties.

   Problemen?
   1) Al 25 CDU-bondsleden zullen vanwege de ontslaggolf tegen het minimumloon
   stemmen.
   2) De privéverdienste van Zumwinkel geeft de bondspresident een groot probleem. Angela Merkel had de ‘captains of industry’ net op hun vingers getikt als een stel onverantwoorde graaiers.

   * Nederlandse problemen?
   1) Besprekingen tussen vakbonden en TNT over de cao-lonen van postbodes verlopen nu in de positieve richting.
   2) Sandd: “Dramatische beslissing!” Al afgesproken contracten kunnen nu niet uitgevoerd worden. Omzetverlies!
   3) Selekt Mail (Wegener en Deutsche Post): “Teleurstellend en schadelijk voor het bedrijfsleven dat 50 procent te veel betaalt!”

   Nelie Kroes van de Europese Commissie heeft nog niet van zich laten horen!

   (Wordt vervolgd)

  • Johan op 8 december 2007 om 18:32

   De truc in Nederland die Sandd, selektmail(onderdeel van DP) uithaalt om tnt onderuit te halen past tnt (samen met de pingroep) toe om DP onderuit tehalen? Wie is dan uiteindelijk de verliezer? De postbezorger toch? De Duitse overheid begrijpt dat. De Nederlandse overheid snapt dat niet. Straks komt er een bedrijf uit China die alles omzeep helpt? Ga fuseren!?

  • Johan op 8 december 2007 om 18:43

   het hele systeem van selektmail en sand is niet gebouwd op full-time banen en daarbijbehorende salarissen. Als sand iedereen volledig moet betalen dan vallen daar ook zware klappen. maarja dat hoort bij het spel van de grote jongens. eten of gegeten worden…

  • Jan1964 op 8 december 2007 om 20:59

   Horst Köhler is bondspresident, Angela Merkel is bondskanselier.

  • Johan op 11 december 2007 om 07:18

   bron fd: Een meerderheid in de Tweede Kamer staat positief ten opzichte van het plan van postbedrijf Sand voor een tussenregeling voor de vrije postmarkt. Daarbij zouden nieuwkomers op de postmarkt tot een bepaald quotum post mogen bezorgen die eigenlijk onder het monopolie valt. Coalitiepartijen CDA en PvdA en oppositiepartij VVD vinden dat een redelijk verzoek van het postbedrijf. (Deze politici staan toe dat gewone werkmensen voor een appel en ei werken…) Terwijl de topfiguren flink verdienen…

  • Bate Hylkema op 13 december 2007 om 09:41

   BRITSE LIBERALISERINGSPERIKELEN!

   Liberalisering van de Europese postmarkt gaat door als in Duitsland en Engeland dezelfde dezelfde spelregels gelden als in ons land.

   Het ziet er naar uit dat in Engeland de btw-vrijstelling voor Royal Mail spoedig verandert. Royal Mail kan de exclusiviteit van het eigen postnetwerk afdwingen. Daardoor is het voor concurrenten als TNT Post UK erg moeilijk om een eigen bezorgnetwerk op te bouwen.

  • Bate Hylkema op 14 december 2007 om 11:29

   TEGENSTELLINGEN BINNEN DUITSE OVERHEID OVER POSTMARKT

   Minister Economische Zaken (Michael Glos) wil nu alleen btw-vrijstelling voor postzegels, terwijl op bedrijfspost 19% gehandhaafd blijft.

   Minister van Financién (Peer Steinbrück) wil dat alle hindernissen voor een succesvolle start voor concurrerende bedrijven op de geliberaliseerde postmarkt uit de weg geruimd worden.

   Duitse Pin-group staat ondertussen door invoering van het minimumloon )9,80 i.p.v. 8.00 euro) op omvallen. Bij faillisement verkocht aan de Duitse spaarbanken 9.000 banen staan op de tocht!

   wordt vervolgd

  • Rein op 14 december 2007 om 17:27

   @Bate

   Hoezo banen??? Rechteloos werkvee dat per stukloon krijgt terwijl het grootkapitaal PinG-PinG verdient????

   lamenietlagge….

  • johan op 14 december 2007 om 19:51

   niet eens per stukloon maar per stoploon… stelletje … maken je blij met een kortingsbon voor een duur pretpark wat je niet kunt betalen. je moet eens weten hoeveel honderden kilo’s die mensen verzetten voor een schijntje..

  • Jan Prygoda op 15 december 2007 om 19:23

   Wanneer stopt eigenlijk de bezorging van post op maandag ?

  • Rein op 15 december 2007 om 22:09

   @Jan

   Vroeger had je een ideeenbus!!!

  • Jan Prygoda op 15 december 2007 om 22:28

   Er is toch sprake van dat de post nog maar op vijf dagne per week bezorgd gaat worden, dinsdag tot en met zaterdag ?

  • Peter Peters op 6 januari 2009 om 16:29

   Ikzelf werk 36jaar bij het nederlands postbedrijf,dat zich naar mijn idee de naam koninklijk mag schrappen,ik als kostwinner heb met velen collegas tante pos groot gebracht(wat ze nog altijd zijn)TNT post moet en kan zich nu bewijzen goed en sociaal voor ons te zorgen,ook in de toekomst.

  • Albert Haan op 6 januari 2009 om 18:41

   Ja, ook ik stoor me de laatste tijd aan TNT en / of zijn collegas zoals Sand enz.
   Hebben jullie ook de laatste tijd veel post van de buren in de brievenbus? of hebben de buren ook post van jouw ontvangen? Ik wel en meer dan een keer per week.
   Wat ik vandaag zag deed de deur dicht.
   Een bezorger van TNT, want een besteller is het niet meer, bracht bij ons in de straat de post rond.
   Hij haalde een stapeltje post uit z’n fietstas en floep, een stuk of 30 poststukken vielen in de sneeuw.
   Deze bezorger bukte zich niet eens en liep met het stapeltje de weg af.
   Ik raapt deze post op, en riep de besteller achterna dat hij het een en ander verloren had. Oeps, zij hij, hij het had niet gezien dan er een groter pak post verloren had dan hij in de handen had. Hieruit blijkt dat mijn gevoel goed is, dat ik post niet krijg.
   Men kan wel altijd zeggen vroeger is een vies woord, maar vroeger kreeg ik wel de post, en wel jaren van dezelfde besteller.

  • Johan op 6 januari 2009 om 19:37

   Albert daar heb je gelijk in. Vroegetr had je één soort pindakaas. Nu talloze. Vroeger had je één postbode. Nu talloze. Bedrijven binden zich niet meer aan medewerkers. Andersom dus ook niet meer toch? De rpisj van de marktwerking. Alleen maar verliezers zonder koopkracht. Wat meot de grote man nou zonder klanten met koopkracht? De grote man gaat ook failliet…. door zijn eigen gekweekte marktwerking.

   Johan
   postzegelforum.nl

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)