Ontwerpinformatie kinderpostzegels 2007 (deel I) - Postzegelblog

Ontwerpinformatie kinderpostzegels 2007 (deel I)

1

pz2.jpgEen dag voor de uitgave van de kinderpostzegels 2007 vond de officiële presentatie plaats in het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden. Nelleke Bakkeren-Voogt deelde in haar openingswoord o.a. mee dat de opbrengst van de scholenactie ‘Voor kinderen door kinderen’ 8,6 miljoen euro bedroeg. Dat is 200.000 euro meer dan vorig jaar. De meeropbrengst komt niet alleen voort uit een extra donatie van velen (zoals de directievoorzitter de aanwezigen wilde doen geloven), maar vooral door de verhoging van de bijslagwaardeverhoging van 0,19 naar 0,22 euro per kinderpostzegel!

2007-400p.jpg

Na afloop van de presentatie van de kinderpostzegels 2007 hebben alle bezoekers een 20 bladzijden tellend klein boekje ‘Lekker thuis’ (formaat 10 x7½ cm) ontvangen mét op de eerste bladzijde één van de zes kinderzegels met een stempel.

max-kisman-boekje-voorkant-190p.jpg max-kisman-boekje-binnenkant-190p.jpg

Tekeningen en teksten zijn van ontwerper Max Kisman.

max-kisman-boekje-mobieltje-400p.jpg
1) De manier van illustreren door Max Kisman wordt door een aantal tekeningen inzichtelijk verduidelijkt.

Door het inkleuren van de persoon en wereldbol zijn het eenvoudig en gemakkelijker te vatten afbeeldingen geworden. Op de wereldbol bevinden zich links Noord- en Zuid-Amerika, rechts Europa [met geheel boven Scandinavië, onder Spanje en Italië en Afrika], in het midden de Atlantische Oceaan. Een ingewikkeld gedetailleerde tekening van een globe is dus door de benadering van Kisman door de in gezwarte continenten sterk vereenvoudigd, gestileerd tot een icoon. De vereenvoudiging van de globe (iconische bewerking gelijk aan die van verkeersbordafbeeldingen) is ook toegepast op alle personen en voorwerpen op de nieuwe kinderzegels.

2) De arm van de jongen met het mobieltje (in het wit) komt door een ingenieuze manier van uitsparen bijzonder duidelijk uit de verf.

3) Op de achtergrond heeft Kisman vrolijk gekleurde vlakken/rechthoeken (coulissen) aangebracht, die elkaar gedeeltelijk (doorzichtig) overlappen.

Enkele illustraties uit het boekje geven een vervolgsituatie van de postzegelafbeelding.

max-kisman-boekje-slapende-kat-400p.jpg

* De met een kat spelende jongen rust uit en de kat slaapt op de mat.
max-kisman-boekje-zaklamp-400p.jpg
* Met de zaklantaarn spelen kán ook in je eigen kamer, omringd door al je eigen dingen.
* De toegankelijke postzegelafbeeldingen televisiekijken in je favoriete stoel, wegdromen in een spannend boek en met de kat spelen komen geheel overeen met de illustraties uit het boekje.
* Eenvoudige symbolen (iconen) zijn essentieel om de (postzegel)boodschap over te brengen. Voor iedereen meteen begrijpbaar, zelfs voor kinderen.
De bij de illustratie passende teksten zijn ook van de hand van Kisman:

1. Buiten waait en regent het hard.
2. Binnen is het warm en droog en op het kleed slaapt de kat.
3. In je eigen kamer omringd door al je eigen dingen.
4. Een hele wereld met mobiele vriendjes in je vingers.
5. Voor de televisie in je favoriete stoel.
6. Of wegdromend met een dik spannend boek.
7. Je bent thuis waar jij je veilig voelt.

max-kisman-prbrkrt-400p.jpg

Zes bijpassende prentbriefkaarten kunnen met gemak tot maximumkaarten verheven worden. De zes ansichtkaarten met een velletje kinderpostzegels kost 6,75 euro. Bestellingen: 071 – 5259800, fax 071 – 5130147, skn@skn.nl. In Groningen kunnen de prentbriefkaarten met een kinderpostzegel op de beeldzijde nog van het bijpassende plaatsnaam- en datumstempel (Leiden, 6.XI.07) voorzien worden. Zenden in een juist gefrankeerde envelop naar TNT Post Filatelie, t.n.v. H. Dekker, Postbus 30051, 9700 RN Groningen.

P.S.
Als deel II verschijnt morgen in een beeldverhaal over de ontwerpfasen met voorontwerpen van de kinderpostzegels 2007.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (1)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)