Presentatie Mooi NL 2007 en opening expositie 'Panorama Mooi Nederland' - Postzegelblog

Presentatie Mooi NL 2007 en opening expositie ‘Panorama Mooi Nederland’

7

dsc_0271-400p.jpg

Na de presentatie van beide verzamelvellen Mooi NL 2007 in het Museum voor Communicatie (het vroegere Postmuseum) aan de Zeestraat 80-82 in ´s-Gravenhage is daar ook de expositie ´Panorama Mooi Nederland´ geopend. Op een speelse en afwisselende manier wordt er een ontdekkingstocht langs dertig Nederlandse steden getoond. De tentoonstelling is er tot en met 17 februari 2008 te bezoeken.

dsc_0164-400p.jpg

In plaats van een uitgebreide beschrijving over de postzegelpresentatie en de opening van de expositie te geven, spreekt een fotografisch beeldverhaal van beide activiteiten meer tot de verbeelding. Zonder de medewerking van Jaap Maars en Rachel Eijer zou deze aanpak uiteraard onmogelijk zijn geweest. Mijn hartelijke dank voor jullie daadwerkelijke hulp.
dsc_0142-400p.jpg

Presentatie Mooi NL – verzamelvelletjes 2007
In een verrassende nieuwe opstelling komen alle tien verschillende postzegel van Mooi NL 2007 in twee verzamelvelletjes terug. Vijf postzegels van één velletje hebben een band met de zeeheld Michiel de Ruyter. Na de onthulling van beide velletjes door Dimitra Keramidas, marktgroep manager bij TNT Post (de velletjes worden aan Titus Yocarini, directeur van het Communicatiemuseum uitgereikt) wordt de bezoekers bekend gemaakt

dsc_0282-400p.jpg

• dat alle ontwerpers van Mooi NL 2005, 2006 en 2007 aanwezig zijn en bereid zijn poststukken van hun handtekening te voorzien. Voor Mooi NL 2005 is Esther de Vries aanwezig (rechts). Voor Mooi NL 2006 van Ping Pong Design Barry de Bruin en Ellen Dijkshoorn (midden) en voor Mooi NL 2007 van Bureau Overburen C. Nevesly (links).
• dat alle velletjes Mooi NL 2005, 2006 en 2007 in het museum op deze dag te koop zijn. Zelfs de velletjes van Nijmegen en Nederland (met een nvph-catalogusnotering van 17,50 en 25,00 euro) werden er verkocht voor de nominale prijs van 1,95 euro! Echter wel één velletje per persoon!
dsc_0269-400p.jpg

img002.jpg• dat een speciaal Mooi NL-stempel alleen deze dag op de velletjes en poststukken aangebracht kan worden. Helaas is het picturale stempel in de vorm van Nederland niet gebruikt. Een gemiste kans!

 

Op het gebruikte typografische stempel (gedateerd op 17 oktober) staat in plaats van een plaatsnaam de vermelding ‘Mooi Nederland’.

mooi-nl-stempel-17-oktober-300p.jpg

Tentoonstelling ‘Panorama Mooi Nederland’
Aan de ontwerpers vroeg TNT Post een herkenbaar beeld van ons land neer te zetten Door sfeerbepalende elementen op de postzegels moesten een nostalgisch en vriendelijk beeld van Nederland ontstaan. Van elke plaats zijn typische gebruiken, regionale lekkernijen, bijzondere voorwerpen, karakteristieke gebouwen, aantrekkelijke dorpsroddels en oude sagen weergegeven.

Het meest interessante en inzichtelijke onderdeel van de tentoonstelling zijn de schetsen, voorontwerpen en gesneuvelde postzegel[velletje]s, die in de kraamkamers van de ontwerpers zijn ontstaan.

• Ideeën uit de ‘kraamperiode-van-de-postzegel’ verwoordde Esther de Vries aldus: “Als je een postzegelvelletje als
ansichtkaart maakt, dan wordt je in het geheel niet verrast. Oh ja, een ansichtkaart zal de constatering van een buitenstaander zijn. Er moet dus daarna toch nog iets onverwachts gebeuren, toegevoegd worden. Het moet geen ‘net-doen-als-ik-een-ansichtkaarten-postzegel ga maken.”

• Ook speelde bij Esther de Vries aanvankelijk het idee over de perforatie: “Vanwege het ‘bewaargedrag’ van de souvenirvelletjes heb ik bij het opstarten van de reeks er aan gedacht geen perforatieverbinding met de postzegel vanaf de buitenkant van het velletje aan te brengen.”

utrecht-eeste-schets-150p.jpg gouda-eerste-presentatie-200p.jpg

groningen-eerste-presentatie-200p.jpg • Een aantal uitvergrote en niet gekozen voorontwerpen van Utrecht, Groningen en Gouda geeft u enig zicht op welke manier ontwerper Jeen Berting met het stedenschoon van deze steden heeft gespeeld.

• De verscheidenheccid van de voorontwerpen van Lelystad is nog omvangrijker. Van alle steden zullen er ongetwijfeld reeksen van dergelijke voorontwerpen bestaan.
schetsen-lelystad-1-400p.jpg

Niet alleen met de postzegels bewandelden de ontwerpers verschillende doodlopende ‘ontwerpwegen’, maar ook met de plaatsing en de grootte van de verschillende beeldelementen op het postzegelvel is met vallen en opstaan het definitieve ontwerp ontstaan.

gesneuvelde-velvoorstellen-400p.jpg
Bovenstaande afbeeldingen zijn op de tentoonstelling op een weinig opvallende plaats te vinden! In een trapvormige kast bevinden zich verschillende laden, die uitgetrokken kunnen worden.

panorama-mooi-nl-1-400p.jpg

Een bezoeker verwoordde de onlogische plaatsing van de laden met inhoud mij per mail aldus: “Ik zag bij toeval op de voorkant van ieder la naast de woorden ‘Voorbereiden’, ‘Ontwerpen’ en ‘Presenteren’ een touwvormig handvat. Tot mijn verbazing zag ik bij het opentrekken van een la ontwerpmateriaal. Als je niet weet dat er visuele informatie in de verschillende laden ligt, dan mis je het mooiste van de tentoonstelling. Eigenlijk had deze interessante informatie veel prominenter tentoongesteld moeten worden!”

panorama-mooi-nl-3-400p.jpg

De expositieruimte is rijkelijk voorzien van (recht- en halfrondhangend) doeken, waarop geweldig grote deelafbeeldingen van alle velletjes aantrekkelijk zijn aangebracht.

Op een blauwe wand hangen (achter de ontwerpers) drie horizontale lijsten onder elkaar met daarin tien velletjes (in uitgave volgorde) naast elkaar geplakt.
• Een wijd en overzichtelijk panoramisch landschap (met lage horizon en hoge luchten) komt op spaarzaam gekleurd Mooi NL 2005 door een sterk horizontale opbouw van de fotomontage (collage) bijzonder goed tot zijn recht.
• Bij Mooi NL 2006 (rijkelijk voorzien van beeldfragmenten én kleuren) is de horizon door de driehoekscomposities op de velrand minder overtuigend aanwezig.
• Het totaalbeeld van monochroom gekleurd Mooi NL 2007 geeft sterk ‘individuele’ verbeeldingen van stedenschoon (stadsimago’s) dat van dichtbij bekeken moet worden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (7) Schrijf een reactie

  • johan op 4 november 2007 om 16:23

   leuk verhaal, ik wil ook wel zo’n velletje met MN-stempel.

  • Gerard op 4 november 2007 om 20:14

   Bate,
   je hebt er weer een heel leuk geheel van gemaakt.
   Op de tentoonstelling waren heel veel leuke voorontwerpen te zien en je hebt er een paar leuke uitgepikt om dit verhaal te illustreren.
   Een beeld zegt toch altijd meer dan duizend woorden.
   Leuk ook dat er foto’s zijn gemaakt van de signerende ontwerpers, want die zal ik direct gebruiken bij de tentoonstelling van mijn collectie “Mooi Nederland” bij de Dag van de Postzegel in Amsterdam.
   Ik heb overigens nog een aantal andere verzamelaars gezien die zeer fanatiek bezig waren met het verkrijgen van stempels en handtekeningen. Heel leuk om te merken dat er toch ook nog heel positief met nieuwe zegels omgegaan wordt.

   Tegen Johan die een gestempeld velletje wil hebben, kan ik alleen maar zeggen: De stempels zijn naar de Collect Club in Groningen gegaan. Probeer het daar eens.

  • Gerard op 4 november 2007 om 20:19

   Bate, wat dom nu weer van mij. Ik vergeet helemaal te vermelden dat de Dag van de Postzegel tentoonstelling Amsterdam 2007 aanstaand weekend, 10 en 11 november, is in het Marcanti College, Jan van Galenstraat 31 te Amsterdam. Vanaf het Centraal Station kun je bus 18 nemen – hij stopt bijna voor de deur. Ook de trams 12 en 3 komen vlakbij.(Ongeveer 500 meter lopen).
   Met de auto moet je afslag 105 hebben op de rondweg. (Zondag is er gratis parkeren)
   Iedereen is van harte welkom – er zijn weer prachtige collecties te bewonderen.

  • O.J. Kwats op 4 november 2007 om 22:02

   Bate, wat laat jij de verzamelaar, weer genieten!! Was even op reis in MOOI NEDERLAND………

  • johan op 6 november 2007 om 20:18

   Dank voor de info Gerard, ik zal eens een poging wagen daar.

   mvgr Johan
   http://www.postzegelforum.nl

  • Rein op 6 november 2007 om 20:33

   @Johan

   Ik dacht in de aardige meneer met het enigszins kalende hoofd Gerard te herkennen :) Die links van Esther de Vries….

  • johan op 6 november 2007 om 21:14

   :)

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)