Navo / Noordwijk aan Zee - Postzegelblog

Navo / Noordwijk aan Zee

3

navo-59-1.jpg

Ik neem aan dat Noordwijk vanavond weer ‘legerplaats’ af is. Twee dagen lang leek het stadje, en zeker de directe omgeving van Grand Hotel Huis ter Duin, eerder een vesting dan een lieflijk toeristenoord. De reden daarvan zal niemand zijn ontgaan: de Navo-top.

Al dat Navo-geweld, het riep bij mij de vraag op of er wel eens Nederlandse postzegels over de NoordAtlantische Verdragsorganisatie zijn uitgegeven. En jawel. Voor het eerst in 1959, toen in 1974 en, meest recent, in 1989.

navo-59-2.jpg

De 1959-zegels (zie hierboven) zijn uitgegeven ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Navo. Het ontwerp is van de hand van S.L. Hartz.

navo-74.jpg

Het 1974-exemplaar, één van drie Gelegenheidszegels, is een ontwerp van F.Smits.

navo-89.jpg

Voor het ontwerp van de 1989 Navo-zegel tekende Marte Röling. De zegel werd overigens uitgegeven bij gelegenheid van de 40e verjaardag van de Navo. 

Navo en postzegels, het ging dus wel degelijk samen. Was het in dat verband misschien een idee geweest om deze Navo-top in een postzegel te vereeuwigen?!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (3) Schrijf een reactie

  • albert Haan op 26 oktober 2007 om 14:46

   Nee, dat vind TNT vandaag de dag niet nodig. is niet commercieel genoeg of word niet gesponsord.
   Liever ANWB (zover ik weet 3 a 4 x al)
   Boekhandel Bruna
   Maar een NAVO top of Europeese top oa. Maastricht ll. niets.

  • O.J. Kwats op 26 oktober 2007 om 17:08

   Albert

   niet zo treurig wie weet,komt er nog ’n Persoonlijk getinte zegel voor tussen de suikerzakjes of luciferserie’s

  • Jos van den Bosch op 26 oktober 2007 om 18:13

   Wel ja, een postzegel om te gedenken dat ’t sufste jongetje van de klas, zich weer eens voor de gek heeft laten houden. Ik ben van mijn stoel gevallen toen bleek dat Nederland ook nog eens al de kosten voor zijn verblijf in Afganistan zelf moet betalen. Laat ik nu gedacht heben dat wij ieder jaar een deel in de grote pot storten en dat daaruit onze natostrapatsen in verweggistan beaald worden. Maar nee… Nederland laat zich inzetten in het moeilijkste deel met de meeste manschappen en mag het dan ook nog zelf betalen. Als we nu eens al dat geld direct aan die Afganen gaven, dan hadden ze wat om voor te vechten en dan zouden ze dat zelf wel doen. Of koop van al dat geld de hele opiumoogst op dan ben je meteen van het probleem af. Maar nee… Frankrijk stuurt 100 man om het Afgaanse leger op te leiden, in Parijs lachen ze zich kapot.
   Dus, Albert, het komt weer op het zelfde neer. Ergens hebben groepen er financieel voordeel bij en nu moet dat aan het elektoraat verteerbaar gemaakt worden. Het gaat om geld en hobby of idealen, hebben daar niets mee te maken, net als bij de persoonlijke postzegels van TNT. Geld verdienen en al gaat dat ten koste van de hobby van vele mensen of al kost dat een paar van ‘onze jongens’ het leven, de vis wordt duur betaald!

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)