Herfstbomen - Postzegelblog

Herfstbomen

0

bomen.jpgIn de derde emissie van ‘Spaar de bomen’, uitgegeven in het kader van de vijftigste ‘Boomfeestdag’, staat de herfst met twee bomen centraal. Ontwerper Marlous Bervoets heeft iets met de herfst: “Herfst staat voor mij vooral voor de vruchten en het oogsten.” De Noorse esdoorn is voor Bervoets aantrekkelijk vanwege de opvallende vrucht: “Als kind plakte ik de helft van zo’n vrucht op de neus.” Aan de keus van de beuk ligt ook een gedachte van de ontwerper ten grondslag: “De stam en takken spreken me in de herfst door de krachtige vormen het meest aan.”

zegel1herfstrgb-200p.jpg

De Noorse esdoorn (Acer platanoides) bezit opvallend gevleugelde nootvruchten, die door draaiende propellers naar beneden dwarrelen. Links op de postzegel geven lichtgroene silhouetten de boom- en bladvorm weer.

Op de linker zegelrand (tab) staan vijf foto’s onder elkaar:
– de eironde bladkroon van de boom met bruine takken kan 20 tot 30 m hoog worden.
– geelgroene bloemen in tuilen verschijnen vóór de bladontwikkeling in april.
– 5-7 lobbige groene bladen van ongeveer 20 cm worden in de herfst goudgeel van kleur.
– de gevleugelde nootvruchten zijn ongeveer 3½ tot 4½ cm lang.
– de boom bezit een donkergrijze schors.

Er bestaan ongeveer 150 soorten esdoorns. Het Latijnse woord ‘acer’ betekent spits of scherp, wat waarschijnlijk slaat op de punten van het blad.
Esdoornhout is weinig duurzaam in de bouw; het gaat maar vijf tot tien jaar mee. Esdoornhout vindt toepassingen in vioolkammen, keukengerei en kinderspeelgoed. Het Trojaanse paard is ook van esdoornhout gemaakt. In vroeger tijden werden pennen van esdoornhout in deuren en dorpels geslagen om het binnendringen van heksen te verhinderen. Esdoorntwijgen aan deuren en vensters hielden heksen ook op afstand van huizen.

zegel2herfstrgb-200p.jpg

De bruine of rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea) kan tot een geweldig grote hoogte uitgroeien. Rechts op de postzegel geven oranje silhouetten de boom- en bladvorm weer.
Op de rechter zegelrand (tab) staan vijf foto’s onder elkaar:
– de ronde bladkroon van de boom met grijze, gladde takken kan 30 tot 35 m hoog worden.
– de kleine, onopvallende bloemkatjes verschijnen in april/mei.
– de ovale, eivormige roodbruine bladen zijn ongeveer 4 tot 10 cm groot.
– de nootjes in geborstelde napjes zijn ongeveer 1 tot 2 cm groot.
– de boom bezit een grijze en gladde schors.

Er bestaan circa 10 soorten beuken. Het Latijnse woord ‘Fagus’ en het Griekse woord ‘Phagein’ betekenen‘eten’, met andere woorden de beukennootjes zijn eetbaar. ‘Silva’ betekent bos.

In het najaar verkleuren de bladeren in een opvallende roodbruine herfstkleur, waaraan de naam van de boom is te danken.

In de tuinen bij kastelen en buitens staan dikwijls hoge beuken. De bomen moesten met de respectabele lengte ontzag inboezemen en daarmee de grootsheid van de heer des huizes benadrukken.

De eerste losse letters voor het drukken van boeken waren uit beukenhout gesneden. Het Duitse woord voor ‘letter’ is ‘Buchstabe’ is door de toepassing een directe afleiding van de beuk.

Meer interessante en lezenswaardige bijzonderheden over de esdoorn en de beuk staan in het 19e verzamel- en themaboek ‘Spaar de bomen’, tekstschrijver is Noor Krikhaar, uitgever Davo.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)