V for Vredespaleis - Postzegelblog

V for Vredespaleis

5

v-teken.jpgVandaag, 28 augustus maar dan in 1913 werd het geopend, het Vredespaleis in Den Haag. Door Koningin Wilhelmina. Mooie aanleiding om eens op zoek te gaan naar wat postzegels over en met het Vredespaleis.

Welnu, die zijn er meer dan genoeg. We hebben het dan over zogeheten Dienstzegels.  

vredespaleis-1.jpgHet eerste exemplaar dat ik laat zien, is eigenlijk dubbelop. Dubbelop in die zin dat het een Vredespaleis-zegel (het exemplaar dat van 1951 tot 1953 in zwang was) op een Vredespaleis-kaart betreft.

 

 

vredespaleis-3-1989-1994.jpgHet volgende exemplaar in dit beknopte overzicht van Vredespaleis-dienstzegels is de versie die van 1989 tot 1994 in gebruik was. 

 

 

 

vredespaleis-2004.jpgTot slot de zegel die sinds 2004 officieel dienst doet.

Vraag me trouwens af of er buiten ons land ook postzegels zijn uitgegeven met daarop de afbeelding van het Vredespaleis.  

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (5) Schrijf een reactie

  • toon op 28 augustus 2007 om 10:42

   Natuurlijk is een zo belangrijk gebouw als het Vrespaleis afgebeeld op postzegels uit het buitenland. Zo bracht Frankrijk in 1963 een serie postzegels uit met daarop “belangrijke Europeanen”. Voor ons land staat daar Hugo de Groot als Nederlandse jurist, met op de achtergrond het Vredespaleis in Den Haag en de St-Agatha Kerk in Delft.
   Toch mooi gedaan van Frankrijk!

  • Arjan Keppel op 11 augustus 2009 om 09:30

   In 1979 kwam het Genève-kantoor van de Verenigde Naties met een tweetal zegels met daarop het Vredespaleis. En in 1971 gaf Cameroun een zegel uit ter ere van het 25-jarig bestaan van het Internationale Gerechtshof met eveneens het Vredespaleis erop.
   Wat ik me overigens afvraag: heeft iemand ooit wel eens gewone post gezien met juist gebruik van deze Cour-zegels? Ik ben al tijden op zoek daarnaar maar kom alleen eerstedagenveloppen tegen of speciale afstempelingen voor tentoonstellingen en ander maakwerk, maar geen gewone post verzonden door medewerkers van het hof. Ben benieuwd of iemand dat wel eens gezien heeft!

  • willem hogendoorn op 11 augustus 2009 om 18:49

   @ Arjan,
   Jahoor, brief met courzegels aan mezelf geadresseerd en het komt gewoon aan.

  • Arjan Keppel op 11 augustus 2009 om 20:07

   :-)
   Ja Willem, maar daarom vroeg ik ook om post met “juist gebruik”, en hoewel dat van jou ook gewoon gebruik is, doelde ik toch meer op post van het Hof zelf. Of zit jij soms bij het Hof?

  • willem hogendoorn op 11 augustus 2009 om 21:24

   @ Arjan: Je kan mij wel HOFfelijk noemen ja. Echt gelopen stukken zijn wel te vinden op veilingen. Ik heb zelf een afstempeling op een courzegel van 4 cent, met op het stempel: ‘s-Gravenhage Vredespaleis 5 november 1960.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)