Europazegels 2007: Scouting en leven op aarde - Postzegelblog

Europazegels 2007: Scouting en leven op aarde

12

scouting-2zeg-200p.jpgNaar aanleiding van het scouting-thema ‘One World One Promise’ (Eén wereld één vooruitzicht/belofte) van de 21e Wereld Jamboree in Essex (27 juli t/m 8 augustus 2007 in het Hylands Park) stelt ontwerper Joost Swarte samenwerking en wereldwijde verbondenheid van de padvinder centraal op de Jamboree-postzegels 2007.  Beide begrippen hebben niet alleen betrekking op de (internationale) samenwerking én verbondenheid op de Wereld Jamboree, maar ook op de samenwerking én verbondenheid tussen zon/maan en aarde.

De slogan ‘One world, one promise’ bracht de ontwerper Joost Swarte op veel ideeën: “Betrokkenheid bij de wereld, vrede, hoop voor de toekomst, een verantwoordelijke omgang met de natuur. Het is allemaal van toepassing.”

Postzegel-voorgrond
Scouting helpt jongens en meisjes op een afwisselende wijze hun persoonlijkheid te vormen. Maatschappelijke verbondenheid en betrokkenheid zijn belangrijke aspecten bij diverse activiteiten. Eén van de vele scouting-activiteiten, knopen met touw, staat centraal op de postzegels. De postzegels worden als het ware aan elkaar vastgeknoopt met de meest toegepaste platte knoop. Hiermee komt het begrip ‘internationale verbondenheid’ als een van de belangrijkste pijlers van de padvinderij, duidelijk uit de verf.

De diagonaal lopende touwen maken van de postzegels beelddoorlopers. Dit doorloperseffect accentueert het samenwerkingsverband van scouting als een van de hoofdpijlers (constante factor) van de 100-jarige padvinderij. Postzegel-beelddoorlopers verbeelden altijd een steeds doorgaande ‘activiteit’.

scoutingvel.jpg

Postzegel-achtergrond
Zon en maan zorgen er voortdurend voor dat leven op aarde mogelijk is. De zon (met stralen) en de maan (met enkele wolkjes) houden daarom de aarde vast in hun greep. Overdag geniet de zon op afstand op het land van de constante samenwerking (van de landscouts). ’s Nachts kijkt de maan toe op de verbondenheid in het water (van de zeeverkenners). Een parmantige duif in een boom en een energiek uit het water springende vis vertegenwoordigen 24 uur aaneen al het leven in de natuur op aarde. Dit samenwerkingsverband dient op een juiste, evenwichtige manier door de mens in stand te worden gehouden.

De samenwerking tussen zon/maan en aarde wordt voorgesteld als die tussen mensen. Door deze personificatie wordt men meer aansprekend bij de afbeelding betrokken.

“Ik heb bewust geen jongen of meisje in padvinderspakje afgebeeld, omdat dit te veel naar vroeger teruggrijpt. Liever dan geschiedenis belicht ik eigentijdse thema’s, ofwel de toekomst van scouting”, aldus Joost Swarte.

Het internationale karakter van scouting komt op deze postzegels niet alleen tot uiting in de frankeerwaarde (0,72 euro voor Europese bestemmingen), maar ook door de weergave van de werelddelen op de globes. Helaas ontbreekt Australië.

Waarom afbeeldingen van duif en zon?
De duif staat in het logo van de Wereld Jamboree. Deze vogel staat er voor ‘vrede’, maar bij de scouts ook voor ‘vrijheid’. Alle 25 troepen bij de Nederlandse scouting dragen ter verhoging van de herkenbaarheid een vogelnaam. De ‘duif’ is één van de eigennamen.
Een van de hoogtepunten in het programma van de Wereld Jamboree op 1 augustus 2007 is ‘Scouting Sunrise’. Met de zonsopgang zal 100 jaar scouting gevierd worden. Via internet en satellietverbindingen beleven 28 miljoen scouts wereldwijd deze gebeurtenis mee.

Tot slot
Geen verticale kolommen van gelijke postzegelafbeeldingen onder elkaar, zoals te doen gebruikelijk bij postzegelvelletjes, maar een levendige verspringing. De afwisseling tussen dag en nacht is zowel horizontaal als verticaal aanwezig. Dit velletje bezit bepaald geen eentonigheid in de vormgeving. Een al beweging en dynamiek gelijk het 100-jarige Scouting.

Voor het eerst is een Nederlands postzegelvelletje van een logo van een ontwerper voorzien (linksonder).

Gelijk aan de het Rode Kruisvelletje waarover ik vorige week berichtte, is ook dit velletje door een andere drukker (Cartor Security Printing uit Frankrijk) als de gebruikelijke vervaardigd. De oplage omvat 273.000 postzegelvelletjes.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • toon op 22 juli 2007 om 13:29

  en nu maar hopen dat het weer in engeland een beetje opknapt, want anders moeten de scouts op de jamboree weer veel gootjes graven rondom de tenten. ik hoop toch dat het terrein een beetje verhoogd ligt. maar scouts zijn echte doorzetters, ze blijven altijd lachen. scouting = een wereldhobby! (klik op mijn naam)

 • J.H. Avis op 22 juli 2007 om 16:00

  Nou ja, … hobby. Het lijkt een beetje op semi-militairtje spelen voor jongens en meisjes

 • Dolores op 22 juli 2007 om 16:23

  @Meneer Avis, ik wilde het niet zeggen, zo van komt zij weer met haar commentaar, maar dat beeld roept het bij mij ook iedere keer op! Nu heb ik het toch gezegd…

 • toon op 22 juli 2007 om 17:54

  @ j.h.avis,
  dat standpunt is al jaren achterhaald!!!!! zeker nog nooit iets met scouting gehad he?

 • toon op 22 juli 2007 om 18:57

  @j.h.avis,
  mijn laatste opmerking (zeker nooit….) neem ik terug. ik ben heel veel jaren lid geweest van scouting en heb geen enkel militair spelletje gespeeld. het misverstand komt in de wereld door het feit dat lord baden powell een militair was; hij was een reusachtig charmante figuur die alleen de jeugd wilde vermaken en stimuleren tot mooie dingen. je mag dat “opvoeden” noemen. niks mis mee hoor!

 • Dolores op 22 juli 2007 om 19:05

  Toon, ik heet geen meneer Avis maar ik wil toch even reageren.

  Dat is waar, ze zijn in ieder geval
  van de straat af en leren een aantal dingen, voor koninginnedag komen ze hier alle 2dehandsrommel ophalen, voor de vrijmarkt, er is hier een team enorm enthousiaste vrijwilligers beziggeweest een honk op te knappen. Nee daar heb je gelijk in Toon, maar de kleding en dat vlaggenvertoon enzo hoeft voor mij niet. Verder zal het best leuk en misschien ook zinvol zijn wat ze allemaal doen en ondernemen. Wat doen en ondernemen ze nu eigenlijk precies?

 • toon op 22 juli 2007 om 19:26

  dolores,
  bekijk de site van de komende wereld jamboree eens:
  http://eng.scouting2007.org/

 • Rein op 25 juli 2007 om 17:30

  Hoezo scouting militaristisch?? Tot 1976 liep ik bij scouting-manifestaties in mijn korte broek, terwijl een superlinks ex-klasgenootje van me in die tijd een “opleiding” ging volgen in een PLO-trainingskamp….

  Met de anti-autoritair golf van 1968-1970 past een ongenuanceerd trappen naar alles wat minder links was dan marxistisch-leninistisch en de padvinderij was een makkelijk doelwit.

  Adam en Eva Vondeling moesten even slikken toen ik na een scouting-activiteit nog even in tenue op een unversitaire (promotie-) receptie me liet zien….. :) Toen kon ik die broek nog aan, nu zal dat stukke minder gaan ;)

 • Dolores op 25 juli 2007 om 20:10

  Ja, dat is waar, de palestijnensjaal maakte vaak deel uit van de kleding van de ene helft van de school, de andere helft had een collegesjaal. Zo was het bij ons tenminste, een paar jaartjes later weliswaar -jaren ’80 – maar blijkbaar nog niks veranderd.

 • Dolores op 25 juli 2007 om 20:17

  Behalve dan kleding die niet meer past…

 • bate hylkema op 26 juli 2007 om 17:59

  Maximumkaartenverzamelaars zoeken een ‘beeldhouwwerk’ in de vorm van een knoop van roestvrijstalen buizen. De naam van de kunstenaar is me helaas ontschoten. Wie kan me aan de naam van de kunstenaar helpen? Deze ‘roestvrijstalen knoop’ kan een scouting-postzegel beeldtechnisch bijzonder goed ondersteunen.

 • bate hylkema op 26 juli 2007 om 21:01

  Ontwerper Joost Swarte heeft zich bij het ontwerp van de Scoutingzegels laten leiden door een actuele actie van de jubilerende organisatie, namelijk de aanplant van klimaatbosjes.
  Oudere scouts hadden liever de oubollige padvinderafbeeldingen op de postzegels willen zien, is me bij navraag gebleken; “Ik kan me niet vinden in deze verbeelding”, aldus een oude akela.

  Scouting Nederland heeft dit jaar de aandacht en publiciteit gezocht door daadwerkelijk met op maatschappelijk nut gerichte organisaties samen te werken.
  ‘Landschapbeheer Nederland’ en ‘De Landschappen’ ondersteunen de landelijke klimaatcampagne ‘HIER’ die de uitstoot van kooldioxyde probeert te verminderen door de aanplant van honderden klimaatbosjes in ons land. Dergelijke bosjes bestaan minimaal uit drie walnotenbomen, die in een driehoeksvorm zijn geplaatst. Deze compensatiebosjes symboliseren de grote nieuw aangeplante bossen in Oost-Europa en de tropen. In Nederland hebben we niet voldoende ruimte dergelijke grote bossen aan te leggen.
  Scouting Nederland is dit jaar nauw betrokken bij deze aanplant. Met deze activiteit wordt scouting nog meer zichtbaar in eigen omgeving.

  “Klimaatbosjes zijn de cultuurhistorie van de toekomst. Over honderd jaar staan deze symbolen voor het klimaatvraagstuk er immers nog”, aldus Mieke van Heuven, directeur Landschapsbeheer Nederland.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)