Wie krijgt hem?! - Postzegelblog

Wie krijgt hem?!

3

strop.jpgDe hele maand juni mag dan de Maand van het Spannende Boek zijn, op 20 juni mag dan tijdens de Avond van het Spannende Boek de beste misdaadroman van het jaar bekroond worden met de Gouden Strop, het genre mag dan aan populariteit winnen, we zijn niet echt een land met een traditie op het gebied van spannende verhalen. 

Daarmee ligt het voor de hand dat ook waar het gaat om postzegels rond het thema spannende boeken en/of detectives de spoeling in ons land erg dun is. Sterker nog, nationaal heb ik daar niets over kunnen vinden.

Internationaal is een heel ander verhaal. Over Agatha Christie, Simenon (Maigret) en Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes) zijn met gemak prachtige collecties samen te stellen. Maar ja, dan hebben we het ook over wereldwijd vermaarde namen.

Wat ik zoal tegenkwam? Teveel, veel teveel om compleet te zijn. Daarom slechts een kleine en volledig willekeurige selectie.

agatha-christie-1991_first-day-cover.jpg

Bij de A beginnen dan maar: Agatha Christie dus. Wat te denken van de Royal Mail First Day Cover uit 1991 hierboven?! Of van het Prestige Stamp Book uit dat zelfde jaar hieronder?!

christie-1991-prestige-stamp-book.jpg

Het eiland Man liet zich in 2003 ook van zijn beste Agatha Christie-kant zien. Het zegelvelletje hieronder is daar het bewijs van.

christie-isle-of-man-2003.jpg

Dan naar Simenon, de geestelijk vader van de ook in ons land bekende speurder Maigret.

simenon-belgie-1994.jpg

simenon-maigret-frankrijk-1994.jpg

Simenon prijkt op zowel een Belgische als een Franse postzegel, beide uit 1994.

holmes-komoren-1980.jpg holmes-nicaragua-1972.jpg holmes-san-marino-1979.jpg

Komen we bij Sherlock Holmes, de creatie van Arthur Conan Doyle. Nou, die heeft over aandacht in het geheel niet te klagen. De Komoren, Nicaragua, San Marino, overal komen we de man van het legendarische Elementary, my dear Watson tegen.

holmes-2000-usa.jpgSterker nog, in de VS is in 2000 zelfs een filatelistisch boekwerkje over Holmes verschenen.   

 

 

 

 

 

 

 

 

sherlock-holmes-1993.jpg

In 1993 verscheen de serie hierboven, waarin de meest aansprekende Holmes-verhalen de hoofdrol spelen.

hound-of-the-baskervilles-1997.jpg

Om spannend te eindigen, deze toch wel angstaanjagend mooie Holmes-zegel is een Engelse uit 1997.

Blijf ik met nog één vraag zitten: hoe staat het met het aantal verzamelaars dat zich toelegt op, laten we zeggen, het thema detectives?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Willem Hogendoorn op 4 juni 2007 om 17:50

   Als aanvulling op Simenon: In 1994 kwamen er 3 soortgelijke postzegels van hem uit.
   Simenon werd in België geboren (Luik), woonde daarna in Frankrijk (Parijs) en vestigde zich tenslotte in Zwitserland (Lausanne), waar hij stierf in 1989. Deze drie landen gaven in 1994 een “soortgelijke” postzegel uit ter herinnering aan deze geweldige schrijver. Filatelistisch noemen we dit wel een “drieling”. In dit geval praat ik liever over een “pseudo-drieling”, omdat de achtergrond van de zegels verschillend is.

  • albert Haan op 5 juni 2007 om 10:03

   Voor zover ik weet heeft Simenon Nederlandse ouders gehad, zeker zijn moeder, en die hebben in Eijgeshoven gemeente Kerkrade gewoond.

  • Willem Hogendoorn op 5 juni 2007 om 12:00

   Simenon heeft langs moederskant nog banden met Limburg. Zo heeft hij een aantal dagen in een huis in Neeroeteren gelogeerd, wat hem geïnspireerd heeft tot de roman “la maison du canal” (“het huis aan het kanaal”). Bron: Wikipedia

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)