Te klein? Te groot? Over smaak valt niet te twisten! - Postzegelblog

Te klein? Te groot? Over smaak valt niet te twisten!

2

leerdam-zegel.jpg

Een trouwe ‘postzegelbloglezer’ herinnerde mij met de niets zeggende, inhoudloze opmerking ‘Over smaak valt niet te twisten’ er eens aan dat over vormgeving niet geredetwist kon worden. Ieder mág zijn persoonlijke mening hebben en houden. Beïnvloeding is niet nodig en noodzakelijk. Toch gebruik ik deze uitdrukking, met dien verstande dat ik het wél vergezeld laat gaan door een onderbouwde motivatie.

molen-400p.jpg

Te klein?
De wipwatermolen ‘Ter Leede’ die ongeveer een centimeter boven ‘ND’ van de landsnaam Nederland op de Mooi NL Leerdam-postzegel is afgebeeld, is te klein afgebeeld. Bovendien is de molen (met een te lange wiek?) helaas voor een deel door een boom gedeeltelijk zichtbaar.  Al bij al een onduidelijk herkenbaar beelddetail. Bijgaande maximumkaart compenseert het te kort ten volle. Deze poldermolen met een zes meter hoog scheprad is na een grondige restauratie weer in functie. De ‘gepotdekselde’ bovenkant bestaat uit geteerde planken, evenals de voorkant. Deze planken zijn in visgraat-verband aangebracht.

mdr-400p.jpg

De vissende jongen in de haven van Hoorn draagt een T-shirt met daarop een reproductie van een schilderij van Ferdinand Bol van Michiel de Ruyter. Onze nationale zeeheld voerde het bevel over een vloot, die voor een deel ook in Hoorn gestationeerd was. Op een bijzonder eigentijdse wijze heeft het ontwerpersduo Joost Overbeek en Jeen Berting de vlootvoogd ‘levendig’ in Hoorn weten op te voeren. Bijgaande maximumkaart geeft van de mini-reproductie een maximaal grote uitvoering.

kaart1hoorn-400p.jpg

kaart2hoorn-400p.jpg

Te groot?
Beide geheel verschillende stempelafdrukken op bijgaande (gelijke) maximumkaarten komen overeen in hun functie: afstempelen én ongeldig maken van de postzegel. Het resultaat en de uitwerking van de afdruk is wel geheel verschillend: meer óf minder aantrekkelijk.

De nieuwe afstempeling is op de eerste dag van uitgifte aangebracht in het postkantoor aan de Veemarkt in Hoorn. Met een middellijn van 4 cm en een enigszins vette stempelafdruk wordt een groot gedeelte van bijgaande prentbriefkaart bedekt. Van dat ‘bestempelde’ prentbriefkaartgedeelte is moeilijk te ontdekken wat er is afgebeeld.
De oude afstempeling, middellijn 2,8 cm met een dunne, verfijnde stempelafdruk (lijnvoering), bedekt een beperkt gedeelte van de prentbriefkaartafbeelding. De stempel bedekt op een beschaafde manier de afbeelding. Deze afstempeling is door de Collect-club in Groningen (TNT Post, afd. stempeling, Postbus 30051, 9700 RN Groningen) aangebracht.

Ik ben me heel wel bewust van de noodzaak dat de bijna een eeuw oude stempel moet worden vervangen. Door vervuiling en achterstallig onderhoud functioneerde de stempel niet meer naar behoren.. Toch vind ik het bijzonder jammer dat de grootte en omvang ervan zo ontstellend fors is uitgevallen. Dichter bij elkaar geplaatste plaatsnaam, logo en datum (in dezelfde lettergrootte) zouden in een kleinere cirkel ongetwijfeld ook duidelijk en functioneel leesbaar overgekomen zijn.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Gerard Meulenbroek op 21 mei 2007 om 13:38

   TNT meldt het volgende:
   Gekozen is nu voor een stempel van licht, maar sterk materiaal, met een verwisselbaar inktkussentje. Het stempel is van het fabrikaat Colop en in de afdruk ziet men naast het kroontje en TNT Post de plaatsnaam (kantoornaam), met als dat van toepassing is, de straatnaam waar de postvestiging te vinden is. De datum kan heel eenvoudig worden verzet zonder de handen vuil te maken. In de proefstempels komt nu nog een afdruk voor met een vrij grote diameter. De lege vlakken in de stempels worden toch geraakt door het inktkussen en zo ontstaan toch nog wat ontsierende vlekken. De postvestigingen die thans op proef een Colop stempel gebruiken, krijgen te zijner tijd een model met een kleinere diameter, waardoor dat euvel niet meer zo gemakkelijk zal optreden.
   Asjeblieft.

  • Rob Vermeijlen op 26 oktober 2008 om 17:52

   Ik zag in het artikel van Bate een adres in Groningen staan waar postzegels afgestempeld kunnen worden. Is dat nog steeds geldig?
   Ik probeer postzegels te laten afstempelen, maar sommige heb ik al 3 keer opgestuurd en deze waren nog niet afgestempeld. Toen ben ik naar het postkantoor gegaan (Veldhoven) waar ze wel werden afgestempeld, maar zoals beschreven, met een erg groot stempel (TNT post, datum, VELDHOVEN BREE, 4cm diameter).
   Als ik de reactie van Gerard lees, dan zouden de proefstempels t.z.t. een kleiner stempel krijgen, maar dat is dan nu alweer 1,5 jaar geleden?!
   Weet iemand hoe ik postzegels met een klein stempel afgestempelt kan krijgen? En welk type stempel ik krijg bij TNT post, afdeling stempeling, zoals door Bate aangegeven?
   Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)