Verzamelen én . . . verzamelen: vrijheid, blijheid! - Postzegelblog

Verzamelen én . . . verzamelen: vrijheid, blijheid!

6

pz-kampen.jpgDe verscheidenheid aan postzegels op binnenkomende post was destijds redelijk groot. Het bewaren en verzamelen van postzegels werd daardoor een wijdverbreide en veel voorkomende hobby. Voor relatief weinig inspanning groeide in de loop der tijden een gevarieerde verzameling. Om meer lijn en structuur in het postzegel verzamelen te krijgen, kocht men vervolgens een postzegelcatalogus en naderhand een voordrukpostzegelalbum. Hiermee begon het echte en overzichtelijke verzamelen van postzegels. Men wist wat men bezat en wat (nog) ontbrak. Met het aankopen van ontbrekende postzegels en het aanschaffen van nieuwe emissies trad steeds meer en duidelijker het financiële aspect van de hobby op de voorgrond.

Vooral de aanschaf van de talrijke nieuwe emissies (met daarin ook nog de nodige verscheidenheid) maakte dat het kostenplaatje steeds hoger werd. De grens van het financieel toelaatbare en verantwoorde kwam overduidelijk in zicht. Overwegingen als stoppen of doorgaan en het verzamelen over een andere boeg gooien dienden zich aan.

Als men met de aantrekkelijkheid van de postzegel en het verzamelen ervan in aanraking gekomen is en wil doorgaan met verzamelen, dan is het aanbrengen van een beperking daarin dé oplossing. Kiezen voor een persoonlijk aantrekkelijk en interessant postzegelonderwerp als bijvoorbeeld bloemen, bouwkunst, sport, schilderkunst, vogels,  smeedkunst of deelonderwerpen zouden daarvan een optie kunnen zijn.

Een deelonderwerp van de smeedkunst op vogelpoten vormt bijvoorbeeld een 15e eeuwse drinkhoorn op de postzegel Mooi NL Kampen met aan het einde een hondenkop van het Sint Anna- of Rijnschippersgilde.

Door het aanleggen van deze beperking hoeft men zich niet meer verplicht te voelen alle nieuwe emissies te kopen. Het gevolg hiervan is dat de hobby weer betaalbaar wordt en het plezier in het verzamelen hand over hand weer toeneemt. Door voortdurend zich af te vragen bij de uitgave van nieuwe postzegelemissies: “Ben ik deze serie wel, of niet nodig” raakt men weer actief bij het verzamelen van postzegels betrokken.

verzamel-200p.jpgNiet TNT Post, de catalogus of het voordrukalbum bepaalt wát en hóé men verzamelt. Nee, men bepaalt het geheel zélf! Eigen persoonlijke leiding, inbreng en voorkeur staan voorop. Postzegel verzamelen krijgt weer de uitdaging die het vroeger bezat en  die het toekomt. Géén ergernissen meer over uitgaven van veel nieuwe postzegelvelletjes, géén financiële aanschafproblemen meer. Géén postzegels verzamelen meer volgens de ‘dwingende’ TNT Post-, nvph-catalogus- en voordrukalbumvoorschriften, maar volgens geheel eigen, persoonlijke aandriften. Met postzegels kan weer zorgeloos, onbekommerd én betrokken omgegaan worden. De postzegel compenseert het werk en functioneert weer als een welkome uitlaatklep.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Johan op 13 mei 2007 om 13:56

  Ik heb nog steeds voordrukalbums. De supplementen kosten me 70 euro dit jaar en daar zit ik niet mee. Ik heb extra plastic bladen en veel lege bladen gevuld met overig rariteiten/ (variëteiten-) materiaal en deze er tussen gevoegd op een creatieve wijze. Dan blijft het toch netjes. Gewoon creatief vullen dus die “voordruk” albums! En je niks aantrekken van wat hogere machten jou wil opleggen! Kijk gewoon naar de markt en naar jouw mogelijkheden op deze markt.

  gr Johan / http://www.postzegelforum.eu

 • O.J.Kwats op 13 mei 2007 om 13:57

  Bate

  edoch,edoch, is er weinig overgebleven betreft; Cultureel Historisch erfgoed qua emisies, zelfs Europees!!!

 • Willem Hogendoorn op 13 mei 2007 om 14:08

  Wat Bate schrijft is waar, maar zo simpel werkt het meestal niet. Om bv met een landenverzameling te stoppen, waar men jaren mee bezig geweest is, is een niet eenvoudig. Vaak is de verzameling al jaren binnen de familie. Mijn verzameling Nederland is van mijn opa en mijn vader geweest. Om “hun” verzameling te beëindigen, is een beslissing die moeite kost. Na het steeds weer een jaar te hebben uitgesteld, heb ik de knoop toch doorgehakt. Het uitgiftebeleid van TNT hielp mij daarbij. Dat was niet leuk meer, en aan een hobby moet je plezier beleven. Het kostte (emotionele) moeite, maar ik heb er geen spijt van gehad en beleef nu veel (meer) plezier aan het thematisch verzamelen, en de tijd van ergenissen is (inderdaad) voorbij.
  Ik denk dat ik niet de enige ben, en dat er nog vele zullen volgen.
  Nieuwste aanwinst: Een persoonlijk (sponsor)postzegel van de zwemclub van mijn dochter (De Zijl-LGB uit Leiden) met het clublogo. Ook interesse hierin? Laat het me weten op willem.hogendoorn@hccnet.nl

 • Rein op 13 mei 2007 om 16:54

  @Bate

  Wat is er mis met nieuwe emissies? Te duur? Ten opzichte van wat?

  Toen ik begon te verzamelen had ik geen belangstelling voor Nederland. Wat daarvan langs kwam op een brief waren de 4c cijfer van Krimpen en de 12c en profil, en incidenteel de zelfde waarden uit de Kinderzegels. Bepaald niet iets om aan te zetten tot verzamelen. In vergelijking daarmee [1962] is de keuze veel groter en attractiever nu…

  Wat in die tijd de moeite waard was en aantrekkelijk waren de reeksen Zwitserland met Pro Patria en Pro Juventute – jaren achter elkaar met bloemen, edelstenen e.d. Een Zwitserse correspondent van m’n ouders die in Zwitserland hadden gewoond voor mijn komst frankeerde daarmee zijn brieven en pakjes met kalenders en chocolade. Zo kreeg ik de verzamelkoorts te pakken. Niets met Nedelrand…

  Buiten Zwitserland waren vooral aantrekkelijk de zegels van de Franse en Engelse kolonien, de zegels van Indonesia en de Molukken die je voor een paar cent kocht in de postzegelwinkel van van Leeuwen.

  Zegels die ongetwijfeld geen enkel postaal nut hadden, maar wel aantrekkelijk waren. En niemand klaagde over het uitgifte beleid van Truinidad en Tobago of de New Hebriden danwel de Salomons Eilanden. En wat dacht je van Pitcairn Island, de muiterij op de Bounty! Hele series met ponds-waarden incluus, toch geen probleem als je ook nog gestempeld kon tegenkomen.

  Later kwam er bij de prachtige zegels van Papua and New Guinea met dank aan die collega’s van m’n vader daar in Lae.

  Het eerste land dat ik in de jaren 60 compleet had!

  Dankzij al de prachtige nieuwe emissies die over ons zijn uitgestrooid sinds de jaren ’50 bestaat de filatelie nog steeds. Niet dankzij de tantepos-aandelen van 1852, 1913, 1923 enzo; dat is filatelie in de marge – goed voor -zoals ik al eerder vermeldde – meneer de dokter, de notaris en de burgemeester…

  Rond 1962 was het aantal georganiseerde postzegelverzamelaars in Nederland net zo groot als nu: circa 30.000. Wie klaagde er toen???

  Het uitgiftebeleid van begin ’60 was verstikkend: 5 zegels Zomer, 5 zegels Kind; 2 Europa. Daar kun je toch winter-avonden mee vullen??

  Vandaar die notabele filatelisten die in de jaren 60 in slaap vielen voor de TV en niet meer vooruit te branden waren – dus verloren voor de filatelie? De jongeren van nu met hun SMS en MSN maken een expliciete keus. En wie weet komen ze later weer terug??

  cdn

 • albert Haan op 13 mei 2007 om 23:27

  Wim, ik geef je gelijk. Ik ben ook na lang nadenken gestopt. TNT heeft me geholpen dit besluit te nemen
  Nederlandis nat het tijdperk TNT voor mij een afgesloten gebied.
  Achteraf had ik dit eerder moeten doen, toen de naam in TPG veranderde.
  Maar een geluk is er nog je kunt de postzegels nog plakken.
  We hebben de fotos nog……

 • Gerard op 16 mei 2007 om 16:19

  Weer een paar mensen wakker geworden en gestopt met Nederland. Of toch niet?
  Ik denk dat deze gestopte verzamelaars het alleen maar hebben over het verzamelen van postfris materiaal, dat is inderdaad duur en soms zelfs niet eens te koop zolas met de Mooi Nederland uitgiftes.
  Wat is er echter op tegen om gestempeld te verzamelen? Of zelfs alle op echtgelopen brieven, dan heb je het hele verhaal er ook nog eens voor (meestal) een prikje bij.
  En nu niet gaan klagen over het feit dat Nederland van de laatste jaren gebruikt zo moeilijk te vinden is omdat steeds minder mensen postzegels op hun post plakken. Dit maakt het “jagen” alleen maar interessanter. Dat veel verzamelaars het hier mee eens zijn mag wel blijken uit het feit dat we steeds meer verzamelaars persoonlijke postzegels zien verzamelen. Deze “die hards” weten niet eens waar zij naar op zoek zijn omdat nergens vastligt wat er uitgegeven wordt, en dat maakt het nu net weer lekker spannend. Je weet nooit wat je voor leuks zult vinden als je op “strooptocht” gaat.
  Of ga pakketzegels verzamelen – doet haast niemand en je hebt zo een albumblad vol, omdat deze zegels lekker grootformaat zijn (al zijn de huidige zegels al weer een stuk kleiner dan de eerste series in 1995, 1997, 1999 en 2000. Ook deze zegels hoeft niemand postfris te verzamelen; zou ik ook absoluut niet aanraden want dan wordt echt een heel dure hobby. Probeer ze echter maar eens in al hun variaties maar eens bij elkaar te krijgen, zou ik zeggen. U zult er vele jaren van leuke zoektochten aan overhouden en dan nog merken dat u niet compleet bent. En dan heb ik het nog niet eens over pakketzegels “op stuk”, want dat is pas echt moeilijk. En vvor de mensen die echt een schier onmogelijke opdracht willen uitvoeren, zou ik zeggen ga de buitenlandse pakketzegels verzamelen.
  Maar dit alles is o zo voldoening schenkend als je eindelijk weer eens wat vind en als een grote schat aan je collectie kunt toevoegen.
  Kortom, Nederland postfris verzamelen?, geef mijn portie ook maar aan Fikkie (mijn portie heeft hij overigens bij de overgang naar de eurowaarden al opgepeuzeld, maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden wat Nederland betreft. Ook stempels – PTT, TPG, TNT, echtgelopen brieven, postwaardestukken, priority poststukken, aangetekende brieven, Nederland op brief aan de hand van tariefsverhogingen, … ach er is teveel om op te noemen.
  Er is meer in de Filatelie te genieten dan postfrisse zegels, maar ik weet wel dat Willen en Albert dat ook allebei heel goed weten.
  Verzamelaars – ik wens u veel succes en genoegen met het filatelistisch verzamelen van Nederland!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)