Een bloemetje bij thuiskomst - Postzegelblog

Een bloemetje bij thuiskomst

34

bloemetje-cadeau_bewerkt-1.jpg

Kom ik gisteravond terug van een heerlijk weekje Turkije, ligt bij thuiskomst het bloemetje hierboven op de mat. En niet zomaar een bloemetje, nee, compleet met bloemetjeszegel van TNT Post. Een zegel dus waar echte bloemen uit kunnen groeien. Via een uiterst slimme druktechniek is elke zegel bezaaid met het zaad van de petunia, de vlasleeuwenbek, de ‘gewone’ leeuwenbek, de lobelia en de anjer. 

Sinds 1 mei strooit TNT Post onder het thema Bloemetjes cadeau in de vorm van een prestigeboekje, een postzegelmapje, een postzegelvelletje en bovengenoemde kaart een bloemenzee over Nederland uit.

postzegelvelbloemen500pixel_tcm46-307108_bewerkt-1.jpg

Wat ik er van vind, van de bloemetjeszegels? Als zegels vind ik ze fraai. Ja, wat mij betreft is ontwerper Martin van Vreden erin geslaagd een prachtig prettig ouderwets aandoend, maar daarom misschien wel uiterst modern ontwerp neer te zetten. Een heerlijk ‘zoet’ ontwerp bovendien dat natuurlijk extra leuk aandoet vanwege het strookje met zaaiinstructies bij elke zegel. 

Wat zeker ook bijdraagt tot mijn waardering voor de zegels is de typografie. Welnu, die is speciaal voor dit volgens TNT Post innovatieve project ontworpen door typograaf Maarten Evenhuis. Het nieuwe lettertype heet dan ook heel toerpasselijk de seeds-tilted.

Ik ben heel benieuwd of jullie mijn enthousiasme voor de zegels op zich en voor het ‘grapje’ van de zaadjes verwerkt in de zegels delen.

brievenbusbloemen500_tcm46-307107_bewerkt-1.jpg

En ik ben natuurlijk helemaal benieuwd of er al bloemetjeszegels zijn geplant en of de eerste bloemetjes misschien zelfs al (hoe miniem dan ook) hun kopje laten zien.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (34) Schrijf een reactie

  • Yackob op 5 mei 2007 om 16:14

   Gerrit – Jan,

   de Typografie op deze, wat zoete, zegels is: “Prachtig”!!!!

   Wat betreft Bloemenzaden, op deze zegels, weet ik niet in hoeverre deze de zegels gaan aantasten???
   Is daar info over???????????

   Mvg

  • Ton op 5 mei 2007 om 16:47

   Oostenrijkse proeven hebben aangetoond dat dat er geen zaadje ontkiemt geen bloemen uit Oostenrijk ,misschien ook wel een reden om deze spuug-lelijke niet te hoeven uitgeven

  • Emilio op 5 mei 2007 om 22:53

   Wel frappant … een wereldprimeur van TNT die niet frankeergeldig is buiten onze landsgrenzen.

   Wat zal de reden zijn van het niet richting buitenland mogen frankeren?

  • Adri op 6 mei 2007 om 01:16

   De marketingmachine doet zijn werk weer.

   Leuk dat je zo’n kaartje hebt gekregen hoor, maar is het dan niet een beetje gemakkelijk om de standaard PR-teksten van TNT Post over deze uitgifte hier klakkeloos neer te zetten?

   Ik ben opnieuw niet enthousiast: de ene gimmick is nog maar 5 dagen geleden verschenen en daar is de andere al.
   (slechts 25.000 voetbalclubboekjes en nog lang niet uitverkocht, alleen een paar loonies en de handelaren kopen ze?)

   En zoals alle gelegenheidszegels zullen ook deze niet verkrijgbaar zijn bij de zogenaamde TNT Servicepunten, de meest voorkomende voorziening van TNT Post waar de dienstverlening zeer beperkt is.

  • Adri op 6 mei 2007 om 01:17

   Emilio waar heb je dat vandaan?

   Wie denk je dat dat zou controleren?

  • Gerrit Jan op 6 mei 2007 om 10:39

   Adri,

   Hoezo klakkeloos de TNT pr-teksten overgeschreven?! Ik geef mijn mening; niet meer en niet minder. En ja, ik vermeld inderdaad de namen van ontwerper en typograaf. En wederom ja, die heb ik uit de info van TNT Post.

  • Ton op 6 mei 2007 om 13:44

   Beste Gerrit-Jan vind dat je het goed doet ,zie je net als een dj die zijn plaatjes draait op de radio die hem wordt aangedragen , zie het zo de informatie komt van boven en jij schrijft ze met je eigen mening , en Gerrit-jan een dj wil nog wel eens tegen aanschopen ,dus… en geef jij deze bloemenpitten ,ook aan je moeder/moederdag, weet niet of ze nog is/leeft of aan vrouw/man vriendin/ vriend

  • Dimitra Keramidas op 8 mei 2007 om 17:43

   Graag reageer ik op de blogberichten over ‘Bloemetjes Cadeau’ van de afgelopen dagen. Zoals jullie begrijpen kent deze emissie een lange voorbereidingstijd en we hebben de zegel dan ook onder verschillende omstandigheden getest. Belangrijkste conclusie van deze testen is dat de bloei van de zaden afhankelijk is van een veelheid aan factoren. Zo hangt de bloei af van bijvoorbeeld grondsoort, temperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid water die je geeft. Net als bij een zakje zaadjes dat je in de winkel koopt, ontkiemen de zaadjes niet spontaan. Hiervoor zullen de zaadjes allereerst in aarde moeten worden gestopt en daarna moeten zon en het water de rest doen.

   Een aantal bloggers vraagt zich af waarom op het zegelvel staat dat de postzegels uitsluitend bedoeld zijn voor binnenlandse postzendingen. In het voortraject van de ontwikkeling van deze postzegel hebben we de internationale regelgeving voor postverzending en de algemene invoerbepaling erop nageslagen. Hierin staat dat de invoer van een geringe hoeveelheid bloemzaad (dus het aantal zaadjes dat je op een brief naar het buitenland plakt) geen probleem oplevert. Maar feit blijft dat de beoordeling van internationale poststukken een verantwoordelijkheid is van de douanebeambte van het land waar het poststuk binnenkomt. Dus om te voorkomen dat poststukken in dit beoordelingsproces onnodige vertraging oplopen hebben wij ervoor gekozen de postzegels alleen voor binnenlands gebruik te bestemmen.

   Tenslotte over Oostenrijk. Zoals zojuist gezegd kent deze postzegel een lange ontwikkelingstijd. TNT Post is de hoofdproducent van de postzegel en aan de Oostenrijkse Post is gevraagd te participeren in het project. In juni 2006 hebben wij het concept van de postzegel aan de eerste testen onderworpen. Deze testen verliepen prima en het ontwerp ging van start. Begin maart 2007 ontvingen wij van de Oostenrijkse Post testresultaten die hen tegenvielen. Oostenrijkse Post en TNT Post hebben overleg gevoerd en TNT Post heeft besloten aanvullend onderzoek te doen en extra test uit te voeren. Deze testen leverden voor ons wederom een bevredigend resultaat op. Maar door het uitvoeren van deze tests, is een vertraging in de levertijd van de zegel aan de Oostenrijkse Post opgelopen. Om tijdtechnische redenen heeft de Oostenrijkse Post de testresultaten niet afgewacht en heeft besloten niet aan de emissie deel te nemen.

   Ik stel er prijs op te zeggen dat TNT Post hoge eisen stelt aan postzegels. Bloemetjes Cadeau voldoet ook aan deze kwaliteitsnormen en de postzegel is er één waar wij trots op zijn.

   Dimitra Keramidas
   Marktgroepmanager TNT Post

  • Willem Hogendoorn op 8 mei 2007 om 18:37

   @ Dimitra. Fijn dat je trots bent op de zaadzegel. Bij de filatelist wordt er echter onrust gezaaid. TNT als zaadhandelaar (of zaadbank?) en de postzegel met een zaadbal in het midden als zaaddrager of zaaddonor.
   Ik koop hem niet, want ik zit momenteel op zwart zaad. Ik kreeg vandaag een brief met de zaadzegel, en voor de zekerheid heb ik er maar een zaaddodend middel op gedaan. Want stel je voor dat het tot een spontane zaadlozing komt! Waarschijnlijk ben ik een bezadigd type.

  • Emilio op 8 mei 2007 om 22:46

   @Dimitra,

   Bedankt voor je verhelderende uiteenzetting over het voortraject van deze wederom aparte zegels.

   Zo zie ik het graag vaker!!

   Emile

  • Emilio op 8 mei 2007 om 22:56

   @Dimitra,

   Je reactie nogmaals doorlezend rijst er toch een vraag over het alleen voor binnenlands gebruik bestemmen van de zegels.

   Is het juist dat TNT hiermee eigenlijk een advies geeft om de zegels niet op post voor het buitenland te gebruiken, omdat er risico is op vertraging in de bezorging?

   M.a.w. dat de zegels wel gebruikt mogen worden voor post buiten Nederand, maar dat het risico op vertraging volledig bij de verzender ligt (geen recht op reclame etc)?

   Ik zie je reactie graag tegemoet.

   Emile

  • Rein op 8 mei 2007 om 23:19

   @Dimitra

   als TNT de zegels alleen voor binnenlands gebruik had bestemd dan had dat op de postzegel zelf moeten worden aangegeven en niet ergens op de velrand, die de gewone gebruiker zonder het te lezen toch afscheurt!

   Ze zijn dus gewoon geldig voor welk gebruik – binnenlands of buitenlands – dan ook !!!

   En of mijn post naar het buitenland problemen ondervindt daar had TNTPost al sowieso geen boodschap aan…. Probeer maar eens een niet in Polen [of België] aangekomen te reclameren. Zelfs met een aangetekende wordt het lastig ;)

   Als ik het Oostenrijkse verhaal goed begrijp dan hadden ze daar al in december 2006 problemen met de zaden van een grote Japanse leverancier. Ik neem aan dezelfde die voor de Nederlandse zegels was bedoeld? Waarom ging het in Nederland beter met dezelfde [?] zaden??? Eind maart 2007 ging het in Oostenrijk nog steeds niet goed terwijl in Nederland alles in kannen en kruiken was??

   Of is op het laatste moment voor de Nederlandse zegels gegrepen naar een producent van eigen bodem???

   Is het zo moeilijk bij een gezamenlijk project de woordvoerders gelijk op te laten spreken?

   Of moeten de filatelisten die toch al met deze zegels opge’zaad’eld zitten [met dank aan de spitsvondige Willem!] maar beter de zegels niet in hun verzameling kunnen opnemen! Op risico van ontkieming door het papier heen?

   Ik laat Dr. Erich Haas aan het woord:

   Doch erstens kommt es anders und zweitens als man denkt. Schon Mitte
   Dezember 2006 experimentierten wir mit den uns erstmals zur Verfügung
   gestellten, noch nicht auf Briefmarken
   aufgebrachten Blumensamen – ohne Erfolg.
   Als wir Ende Jänner die ersten Briefmarken-Sets mit Samen erhielten,
   intensivierten wir unsere Versuche. Sie waren allesamt ein Fehlschlag – es
   kam zu keiner Keimung.
   Alarmiert verständigten wir die völlig überraschte TNT von den misslungenen
   Versuchen, und drei Wochen später hatten wir die Gewissheit: Die von
   TNT ausgesuchten und von einer japanischen Firma (keiner kleinen!)
   gelieferten Blumensamen waren unbrauchbar – aus welchen Gründen
   auch immer.
   Am 26. März – eine weitere Woche
   später und offensichtlich Meilen
   bzw. Wochen von einer Lösung
   durch die Lead Company TNT und
   den japanischen Samenlieferanten
   entfernt – zogen wir die Notbremse:
   Wir stoppten das Projekt zumindest
   für Österreich; nicht keimende
   Blumensamen auf Briefmarken
   waren etwas, was wir unseren
   Kunden und Sammlern nicht zumuten
   wollten.
   Zurück bleibt Traurigkeit. Denn auf
   der einen Seite standen eine tolle
   Idee, ein schwieriges Unterfangen,
   eine tolle Partnerschaft mit TNT –
   aber auf der anderen, schwerer
   wiegenden, am Ende kein Ergebnis.
   Knapp daneben ist auch vorbei.
   Es tut uns Leid.

  • arpiefinch op 10 mei 2007 om 09:42

   Ondertussen moet je gewoon vaststellen dat TNT Post er niets van bakt als het gaat om deelneming in gemeenschappelijke uitgiften. Vorig jaar het gedoe rond de Rembrandt/Saskia-zegel met Duitsland en nu dit weer. Nederland is ook het enige land dat dit jaar geen zegel uitgeeft tgv Vijftig jaar Europese Unie, in tegenenstelling tot de vijf mede-oprichters van de EU: België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Italië. En aan de EUROCEPT-emissies doet het al jaren niet meer mee. Beetje genant allemaal.

  • J.H. Avis op 10 mei 2007 om 10:42

   Dan maken we er toch een Persoonlijk Postzegel Boekje van? Het ontwerp is naar eigen keuze.

  • Arjo op 10 mei 2007 om 11:07

   Ik zag dat Adri schreef dat de gelegenheidzegels zoals Bloemetje Cadeau niet te koop zouden zijn bij TNT Post Servicepunt. Dat wil graag rechtzetten.
   Medio 2006 heeft TNT Post de verkrijgbaarheid van gelegenheidzegels fors uitgebreid van circa 800 naar bijna 1500! Deze uitbreiding is vooral tot stand gekomen door inzet van servicepunten. Ook verkopen enkele honderden servicepunten bijvoorbeeld postzegelmapjes en prestigeboekjes.

  • J.H. Avis op 10 mei 2007 om 13:20

   @arjo Dan moet er worden bedacht, dat de zgn. TNT-Serviecepunten eigenlijk verededelde boekhandels zijn, die alleen die postzegels, mapjes en boekjes e.d. verkopen, die door hen zelf zijn besteld. Deze winkels krijgen meestal niet automatisch alle nieuw uitgegeven postzegels op de eerste dag van uitgifte in hun assortiment.

  • Dimitra Keramidas op 10 mei 2007 om 18:38

   Beste bloggers,

   Graag reageer ik op de vragen die jullie mij hebben gesteld naar aanleiding van mijn reactie op het blog.

   Allereerst de vragen over het gebruik van de zegel naar het buitenland. Op het postzegelvel staat dat de postzegels uitsluitend bedoeld zijn voor binnenlands gebruik. Ook is het tarief van de zegels hierop afgestemd. Dit wil niet zeggen dat de zegels niet voor het buitenland gebruikt mogen worden. De postzegels voldoen aan alle voorwaarden om ze voor buitenlandse verzending te gebruiken. Door de beoordeling van poststukken door een douanebeambte van het land waar het poststuk binnenkomt kan dat vertraging met zich meebrengen. Daarom raden wij aan de zegels niet voor verzending naar het buitenland te gebruiken.

   Bij postzegels willen we zoveel mogelijk ruimte geven aan het ontwerp en daarom tekst op de zegel zoveel mogelijk beperken. Het zou dan ook niet passend zijn om op de zegel te vermelden dat wij aanraden om de zegel alleen voor binnenlandse postzendingen te gebruiken. Met deze tekst alleen al kun je een hele postzegel vullen :-) De postzegels worden niet los verkocht maar per vel. De plaats van deze tekst op de rand van het postzegelvel was voor ons dan ook een logische. Daarbij hebben we ook zaai- en oogsttips op de zegelrand afgedrukt die met de zegel meegestuurd kunnen worden.

   Dan Oostenrijk. TNT Post heeft de zegel in juni 2006 getest. De testen verliepen naar volle tevredenheid. Niet eerder dan begin maart dit jaar ontvingen wij testen van de Oostenrijkse Post. De Oostenrijkse Post heeft getest met dezelfde zaden als die van ons. De Oostenrijkse testresultaten zeggen alleen dat ze tegenvallend zijn en niets over de omstandigheden waaronder ze zijn getest. Nadat de Oostenrijkse resultaten bij ons binnenkwamen, hebben we extra testen uitgevoerd. Hiervoor hebben we geen ander zaad gebruikt. Deze testen leverden ons opnieuw een positief resultaat op. Overigens zijn de zaden afkomstig van een zeer gerenommeerde zadenleverancier, die vestigingen heeft over de hele wereld. Toen voor ons alle lichten weer op groen stonden zijn we doorgegaan met de voorbereiding van de emissie. In de tussentijd is de Oostenrijkse Post om tijdtechnische reden afgehaakt.

   Een aantal bloggers maakt zich zorgen over het gebruik van zaden in postzegels en de invloed die dit kan hebben op de postzegel en rest van de postzegelverzameling. De gebruikte zaadjes ontkiemen niet spontaan in het bewaaralbum. Voor de ontkieming zijn water, aarde en zonlicht nodig. Ik neem aan dat geen van drieën in een gemiddeld postzegelalbum aanwezig is;-) Verder is bij de ontwikkeling goed nagedacht over welke zaden gebruikt kunnen worden om te voorkomen dat schade aan deze en andere postzegels in een album optreedt. We hebben daarom ook zaden gekozen die zo min mogelijk scherpe hoeken bevatten. Ook bevatten de gebruikte zaden geen olie, waardoor geen vetvlekken in het album ontstaan. Tenslotte is het ook niet mogelijk dat het beschermlaagje aan de voorzijde spontaan lijm gaat lekken. Dit is alleen mogelijk als er grote druk op de sticker komt te staan of wordt blootgesteld aan zeer hoge temperaturen. Aangezien de meeste albums niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen en niet onder grote druk, maar staand of liggend worden bewaard, is de kans zeer klein dat het beschermlaagje gaat lekken.

   Wij hebben de zegel met zeer veel zorg geproduceerd. En dat vinden wij eigenlijk niet meer dan normaal, want postzegels zijn ons belangrijkste visitekaartje.

   Dimitra Keramidas
   Marktgroepmanager TNT Post

  • Rein op 10 mei 2007 om 18:59

   @Dimitra

   Terugrekenend met dr. Haas: 3+1 week voor 26.03.2007 dan kom ik uit in eind februari….

   TNT heeft in de ‘zomer’ getest en Post.AT in de ‘winter’ aangezien ze de zaden niet eerder hadden gekregen. Goed gecoördineerd dus ;)

  • Frank op 10 mei 2007 om 20:42

   Ondanks mijn bedenkingen over andere uitgiften (zie de voetbalboekjes), vind ik dit een mooi velletje. Ik heb qua vormgeving mooiere zegels gezien, maar de traditie van de jaarlijks terugkerende, bijzondere zegel vind ik leuk. Hoewel dit natuurlijk voor TNT commercieel aantrekkelijke zegels zijn (aandacht van filatelisten wereldwijd), is het niet zomaar een “standaard” uitgifte.

  • albert Haan op 18 juni 2007 om 12:50

   Heeft iemand al bloemen uit de zaadjes gekregen? Of zijn ze met postzegel en al in de album gegaan.
   Ik heb van niemand nog gehoord die een mooi boeket bloemen uit de zegels gekregen heeft?
   Wie?

  • J.H. Avis op 18 juni 2007 om 13:17

   @albert haan
   Aangezien de zaaitermijn van de bijgevoegde plantensoorten in maart\april is, zult gij tot het komend voorjaar (2008 dus) moeten wachten.

  • Jan Boon op 18 juni 2007 om 17:04

   En nou maar hopen dat die zaadjes niet in je album uitkomen ……
   Lijkt me behoorlijk funest voor de rest van je verzameling.

   Wie bedenkt nou zoiets, nog even en we krijgen propagandazegels voor de spermabank, wat zou dat dan weer opleveren?????

  • O.J.Kwats op 19 juni 2007 om 04:50

   Jan Boon

   Hopelijk GEEN klonen

  • albert Haan op 19 juni 2007 om 15:15

   Hoe weten de taadjes of het juni of maart is

  • Rein op 19 juni 2007 om 15:18

   @albert

   Is het klimaat al zo verpest dat we de zaadjes moeten instrueren wanneer ze moeten overgaan tot ontkieming? Of krijgen ze microchips mee met GPS???

  • albert Haan op 19 juni 2007 om 15:20

   Moet natuurlijk Zaadjes zijn. (Die dikke vingers toch…

  • Rein op 19 juni 2007 om 15:24

   @Albert

   ik vergat dat de zaadjes van onze TNT afkomstig zijn uit Japan. Daar is de technologie ons al lichtjaren voor…

  • albert Haan op 19 juni 2007 om 15:27

   Ik dacht dat het daar eerder voorjaar was. Ze zullen nu toch moeten ontkiemen…

  • albert Haan op 19 juni 2007 om 15:28

   Maar serieus heeft iemand al plantjes uit de zaden?

  • Willem Hogendoorn op 19 juni 2007 om 17:34

   Wat ik eerst zou willen weten: is er iemand die deze postzegels in de grond heeft gestopt? Zelf vind ik namelijk dat postzegels daar niet thuis horen, omdat er onder de grond (voor zover ik weet) geen postbezorging plaats vindt.

  • Jan Boon op 20 juni 2007 om 22:00

   @bloggers & @Dimitra,
   Als ik dit soort waanzin aan de loketten zie ben ik blij dat ik mij niet meer richt op de Nederlandse modernen. Wie doet er nou zaadjes op een postzegel. Als dit het visitekaartje van TNTPost is …..
   Ik hou mijn hart vast voor wat er nog komen gaat, dacht dat we na degeurpostzegels zo’n beetje alles wel gehad hadden. Chocoladepostzegels?
   Zijn er nog filatelisten die dit leuk vinden ….?
   Ik denk dat Rein binnenkort wel komt met een DNA analyse van de verschillende oplagen zaadjes. Rein, take it away ….

  • Rein op 21 juni 2007 om 00:10

   @Jan

   ik wacht op de eerst gebruikte zegels die ik krijg, dan gaan de zegels de grond in :)

   En volgend jaar kijk ik naar mijn
   petunia, de vlasleeuwenbek, de ‘gewone’ leeuwenbek, de lobelia en de anjer……

   Ik zal wel precies bij moeten houden, wat ik waar gezaaid heb; maar daar heb ik de gestempelde postzegel voor die ik met het plakkertje bevestig op een stokje…

   Ik zal m’n bekenden van het herbarium maar moeten aanspreken op het

  • Rein op 21 juni 2007 om 00:11

   Sorry, iets te vroeg afgedrukt!

  • albert Haan op 21 juni 2007 om 01:18

   Schijnt dat nog niemand plantjes heeft gekweekt (met of zonder zegels),

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)