Drie postzegelboekjes PSV, Ajax en Feyenoord - Postzegelblog

Drie postzegelboekjes PSV, Ajax en Feyenoord

24

paf2.jpgTNT Post geeft op dinsdag 1 mei drie speciale Voetbalboekjes met ieder negen Persoonlijke Postzegels uit. De boekjes geven aandacht aan de profclubs Ajax (Amsterdam), Feyenoord (Rotterdam) en PSV (Eindhoven). Drie verschillende postzegelafbeeldingen per club tonen of het clublogo in verschillende variaties (o.a. in een positieve en een negatieve afbeelding), of de clubvlag, of het clubshirt. De achtergrond wisselt ook nog wel eens met of zonder toeschouwers.

Op drie bladzijde (velletje) staan drie dezelfde zegelafbeeldingen naast elkaar.

velfeyenoord2-400.jpg 

De 27 voetbalzegels zullen t.z.t niet in de postzegelcatalogus opgenomen worden, zoals dat ook het geval is geweest met de 20 WK 2006-postzegels. Ieder boekje bezit naast veel leuke feiten en weetjes over de clubs en histories,

ajax-boekje_pagina_03-v2.jpg 

nog een lenticulaire bladzijde (bewegende afbeelding gelijk de Olympische winterspelenzegels). Voor ieder boekje is de oplage gelijk, namelijk 25.000 exemplaren.

Bij de productie van dit nieuwe concept van TNT Post werkt het postbedrijf samen met twee externe partijen: (1) grafisch bedrijf Rekafa Specials Products uit Venlo maakt deze boekjes in samenwerking (2) met de drie topclubs. De rol van TNT Post omvat alleen maar de levering van de zegels en de verkoop via haar verkoopunten.

Als aantrekkelijk verzamelaarsitem richt TNT Post zich met deze persoonlijke postzegelboekjes speciaal op de doelgroep van trouwe, over het gehele land verspreide voetbalfans. Zij verzamelen allerlei informatie en producten over hun favoriete clubs. Het hierboven aangehaalde samenwerkingsverbond tracht met deze uitgave het verzamelen van postzegels in brede kring bekend te maken.

psv-boekje_pagina_13-400.jpg

Het nieuwe product lijkt sterk op het prestigeboekje, maar worden door TNT Post niet als zodanig genoemd. Reden? Deze boekjes zijn niet in abonnement verkrijgbaar. Alleen losse verkoop is mogelijk via de Collect Club, de drie voetbalclubs, de postkantoren en de Primera-winkels. Bij het laatste verkooppunt overigens in een aparte schapverpakking. De prijs komt wél met de prestigeboekjes overeen: ze kosten 9,95 euro per stuk.

Bedenkingen
Of de kip met gouden eieren met deze voetbalboekjes wel wordt binnengehaald, is twijfelachtig. De kip wordt eerder geslacht. TNT Post mikt met de postzegelboekjes op een groep tijdelijke afnemers. De vaste groep verzamelaars wenden zich door het ongebreidelde (en dure) emissiebeleid van TNT Post zich steeds verder van de Nederlandse postzegel af. Op (redelijk kort?) termijn graaft TNT Post met deze, in de ogen van verzamelaars onzinnige emissie haar eigen graf: de filatelie-inkomsten zullen met rasse schreden teruglopen!

In mijn vorige bijdrage “De uitwerking van het koekoeksjong in het postzegelnest’ heb ik u geattendeerd op de functie-uitholling van de oorspronkelijke frankeerzegel, die sinds kort is uitgemond in een nietszeggende sluitzegel, namelijk de ‘port-betaald-zegel’. Wel bij de uitgave van deze Voetbalboekjes speelt TNT Post ook een steeds minder betrokken rol. Het nationale postbedrijf verleent bij deze commerciële uitgave weer alleen maar hand- en spandiensten.  

Met geringe inspanningen (staat gelijk aan de eerder genoemde functie-uitholling) ontvangt TNT Post wél de nodige inkomsten (de zegels worden immers heel weinig voor frankering gebruikt), terwijl de drie voetbalclubs met deze ‘Bedrijfspostzegel’ (waar ze uiteraard wel PR mee kunnen bedrijven) voor de aanmaakkosten opdraaien.

P.S.
Over beide velletjes ‘Bloemetjes cadeau’ (uitgiftedag 1 mei) met tien verschillende postzegels  (waarmee TNT Post op een originele, opzienbarende en praktische manier de rol van zaad-donor vervult) verschijnt mijn bijdrage door tijdgebrek op een later tijdstip.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (24) Schrijf een reactie

 • Gerko op 1 mei 2007 om 10:38

  Nog meer “broddelwerk” van TNTpost. En dan de prijs, die je voor dit soort troep moet betalen. Ik koop deze “zegels” in elk geval niet !

 • Johan op 1 mei 2007 om 19:25

  Als deze zegels ook al niet in de catalogus komen waarom zou je dan nog een catalogus kopen? Wat is de oplage van deze boekjes?

 • Johan S op 1 mei 2007 om 20:29

  Pseudo Prestigeboekjes?

  TNT heeft op 1 mei maar liefst 3 Prestigeboekjes uitgegeven die echter niet die naam mogen dragen. Het vierde (met 10 bloemenpostzegels) draagt nummer 15 en maakt kennelijk wel deel uit van het elitekorps van de prestigeboekjes.

  De vraag is wie hier prestige gaat verliezen, TNT Post of de (pseudo) prestigeboekjes. Ik kan er begrip voor opbrengen dat TNT Post (zwaar leunend op Oostenrijks voorbeeld) haar markt voor postzegelkopers wil vergroten. Weinig waardering heb ik echter voor de manier waarop dat gebeurt. TNT Post dicteert kennelijk aan nvph en NBFV wat wel en niet verzamelwaardig is en wat wel en niet te catalogiseren is.

  Laat TNT Post zich bezig houden met de uitgifte van postzegels, al dan niet met marktpartijen. Zorg er daarbij echter wel voor dat filatelisten weten wat er uitkomt en dat ze het ook op een redelijk eenvoudige wijze kunnen krijgen. Ik heb vandaag half zuid-oost Nederland afgereden om een Primerawinkel te vinden die de boekjes ook in de schapverpakking heeft. De spreiding van deze winkels is in zuid-oost Nederland abobinabel slecht. Kan daar niet ook rekening mee worden gehouden?

  Weinig waardering heb ik ook voor de jaknikkers van de NBFV die kennelijk alles van TNT Post voor zoete Koek slikken. (What’s in a name?) Evenmin heb ik waardering voor de nvph die alleen maar lijkt te catalogiseren waar TNT Post het keurmerk “echte” postzegel op kleeft.

  En dat terwijl de persoonlijke postzegels op zich genomen een prachtig nieuw, verrassend en uitdagend verzamelgebied vormen! Dat zal TNT Post wellicht merkwaardig voorkomen na het voorgaande betoog, maar daarom is het niet minder gemeend en waar. Zowel druktechnisch als qua thema’s en diverse andere aspecten bieden de persoonlijke zegels vele uitdagingen. Door echter alles wat er op de markt komt met uitzondering van de eerste zegel van dit jaar (zegel t.g.v. 200 jaar Nederlandse Munt) te degraderen tot zegels die niet in een catalogus (behoren te) worden opgenomen schiet TNT Post zichzelf in de rug. Enerzijds omdat dit getuigt van weinig kennis van zaken en anderzijds omdat men zich met zaken bemoeit die aan anderen (en eigenlijk aan de filatelisten en ook niet de nvph!) zou moeten worden overgelaten. Bovendien wordt de scepsis van veelal aan koudwatervrees leidende verzamelaars door deze TNT benadering ook nog eens flink aangewakkerd.

  Hoe hypocriet dit standpunt van TNT Post is blijkt overigens uit de opdruk op de schapverpakkingen die bij Primera verkocht worden. : Een MUST voor elke verzamelaar!!!!! Dit laatste onderschrijf ik overigens weer van harte. Hoe moet echter een doorsnee verzamelaar in dit bos de bomen nog zien? En dat is fnuikend voor de filatelie als zodanig.

  Tenslotte nog iets voor de fijnproevers. TNT meldt in de Collect Club bij deze boekjes dat ze elk 3 verschillende afbeeldingen bevatten. Feit is echter dat elk boekje 3 blaadjes bevat met in totaal 5 verschillende postegels. Twee blaadjes bevatten steeds 3 gelijke afbeeldingen. Een blaadje bevat echter in elk boekje 3 verschillende afbeeldingen. In het boekje van Feijenoord is dit zonder meer duidelijk te zien. In de twee andere boekjes zijn de clubemblemen op de drie zegels wel gelijk, doch de achtergronden van deze zegels (die wel vaag zijn afgebeeld) verschillen alle drie ten opzichte van elkaar.Dat levert dus 5 verschillende zegels op.

  De boekjes hebben exeact dezelfde afmetingen als de gewone prestigeboekjes en zijn ook overigens vegelijkbaar van opzet. Het zijn dus gewoon Prestigeboekjes zonder volgnummer die in een verzameling Nederland zonder twijfel thuishoren. Dat geldt overigens ook voor de zegels uit de boekjes en de blaadjes waarin de zegels samengesteld voorkomen.

  KOM OP nvph en maak er eens echt een keer wat werk van en zorg voor een deugdelijke filatelistsch verantwoorde catalogus. DAT zorgt voor een impuls in de filatelie en schudt misschien zelfs de NBFV wakker!

 • Ph. Simons op 2 mei 2007 om 01:55

  Postzegels verzamelen op deze manier is niet meer leuk. Wat hebben we allemaal, nieuwe uitgifen, jaarcollectie, mooi nederland, bomenserie, als je dat allemaal wilt aanschaffen kost het veel geld en dan nu weer de uitgifte van PSV, AJAX en Feijenoord het wordt een beetje teveel van het goede, dan ook nog de aanvulbladen van je album en je bent zomaar enkele honderden euro’s kwijt. Nee dit gaat me eigenlijk tever.

 • Corne op 2 mei 2007 om 08:06

  Ik heb de boekjes aangeschaft. Ze zien er erg mooi en verzorgd uit.
  Ik heb er 1 “voor de heb” gekocht en 1 om ook echt te gaan gebruiken. Heerlijk dat we uit zoveel verschillende postzegels kunnnen kiezen. Ja, dat maakt postzegels verzamelen weer leuk en spannend!!!!

 • toon op 2 mei 2007 om 08:52

  @corne
  geheel me eens, gebruik postzegels waarvoor ze gemaakt zijn. en gooi dat voordrukalbum in de prullebak!

 • J.H. Avis op 2 mei 2007 om 13:42

  @Johan S Pseudo Prestigeboekjes (PPB’s)

  Er kan nog een punt bij deze PPB’s worden belicht en dat is de nieuwe verschijningsvorm van deze persoonlijke postzegels en wel in velletjes van drie postzegels en als persoonlijke postzegelboekjes. Of deze postzegels ook afzonderlijk als losse postzegels verzamelwaardig zijn, is natuurlijk aan de verzamelaar zelf te bepalen. Interessant is natuurlijk om de verschillende druktechnieken, die bij de invulling van de postzegels worden gebruikt te onderscheiden. Het blijven gewoon door TNT Post ingevulde lege schilderijlijstjes, die een beetje (€ 5,99) boven de nominale frankeerwaarde worden verkocht. Dat een organisatie als de NVPH zijn oren en ogen hiervoor sluit, doordat zij geen catalogusnummer wenst toe te kennen aan deze velletjes van drie postzegels en het item persoonlijke persoonlijke postzegelboekjes volledig te negeren, is, gezien de op dit gebied eigenzinnige houding en gedragingen van de NVPH geen nieuws. Sinds jaar en dag is het voor NVPH- catalogus belangrijker om omzet te generen, dan om op een juiste, correcte en volledige manier de in het Koninkrijk der Nederlanden uitgegeven postzegels in alle varianten op een correcte en volledige wijze te catalogiseren. Dat de gemiddelde NVPH-handelaar deze natuurlijk wel tegen een soepel prijsje in zijn winkel te koop aanbiedt, is natuurlijk logisch. Het is en blijft handel. Om deze items in het “visitekaartje” van de NVPH De Speciale (?) Catalagus te vermelden? Neen, dat is en blijft een grens te ver.
  De verzamelaar moet er maar zelf achter zien te komen, dat er verschillende varianten en verschijningsvormen bestaan. Dat hoort toch niet in een Catalogus thuis?

 • Johan S op 2 mei 2007 om 20:43

  De discussie gaat hier over de persoonlijke postzegels en over de boekjes met persoonlijke postzegels. Die zijn zeer verzamelwaardig. Of een verzamelaar ze dus ook gaat verzamelen is zijn/haar eigen keuze. Wel jammer als je het niet doet en er over een paar jaar achter komt dat het wel erg leuk is geworden! Uit de ervaringen in Oostenrijk blijkt dat zeer vele verzamelaars, maar ook veel niet verzamelaars er zeer enthousiast over zijn. En nou niet weer als echte Hollander over geld gaan zeuren, want in Oostenrijk kost het Euro 200,00 om persoonlijke postzegels te kunnen kopen (minimale afname 5 velletjes van 20 zegels), bij ons slechts Euro 13,45. En wat de totale uitgaven per jaar betreft: de jaarcollectie kost ca. Euro 50,00 en als je de persoonlijke zegels ook wilt verzamelen kost het wat meer. Voor de kosten van 1 x benzine tanken kun je echter al heel wat moois kopen. Dat soort kritiek gaat nergens over…

  Wat vind je bijvoorbeeld van de thematische mogelijkheden, de filatelistische varianten betreffende druk en printtechnieken, het niet opnemen van deze (echt) bijzondere postzegels in de (SPECIALE !!!) nvph catalogus etc. etc.???? Daar moet hier de discussie over gaan anders is het slechts beeldschermvervuiling.

 • J.H. Avis op 27 mei 2007 om 13:58

  Over de drie PPB’s valt voor de “liefhebbers” nog te melden, dat de zegels in de velletjes van drie zijn voorzien 22 tandjes aan de korte zijde en 28 tandjes aan de lange zijde van de zegels.
  Dii in tegenstelling tot de zegels uit het persoonlijke velletje van tien zegels, gewijd aan 200 jaar Koninklijke Nederlandse Munt. Deze zegels zijn voorzien van 20 tandjes aan de korte zijde en 28 aan de lange zijde.
  Tanding-liefhebbers kunnen hun hart weer ophalen.

 • J.H. Avis op 29 mei 2007 om 13:42

  Tellen blijft een moeilijke zaak.

  De tanding van de zegels van de PPB’s blijken bij nadere beschouwing te zijn:
  27 tandjes aan de lange zijde en 21 aan de korte zijde.
  De zegels uit de velletjes van tien bevatten 27 tandjes aan de lange zijde en 20 aan de korte zijde van de zegel.

 • albert Haan op 29 mei 2007 om 15:11

  Tandjes of gaatjes?

 • Rein op 29 mei 2007 om 15:20

  @Albert

  Of 28 resp. 20 tandjes [bij de zegels uit blokken komt dit neer op 27 resp. 19 gaatjes] danwel 27 resp. 21 tandjes [bij de Ajax c.s. zegels komt dat neer op 26 resp. 20 gaatjes]….

  Je moet er echt een cursus stomatologie bij gaan doen :)

 • R. van Dijk op 29 mei 2007 om 20:29

  hebben jullie niet iets nuttigers te doen?

 • Rein op 29 mei 2007 om 21:05

  @beste R.

  De ontdekking van Jaap is revolutionair! Dit vraagt om commentaar en nader onderzoek van onzer filatelistische enquete commissie {onderafdeling van de NVPH!]

 • albert Haan op 29 mei 2007 om 23:50

  En Bij AZ nog minder puntjes?

 • DIEHARD-AV op 30 mei 2007 om 13:32

  @johan s,

  Ga je het nu weer over “beeldschermvervuiling” hebben, als mensen beweren geen geld meer te WILLEN spenderen aan de wildgroei van uitgegeven postzegels?
  Je bent dus WEL DEGELIJK een postzegelhandelaar.
  Ik kan me jouw commentaar over de Rembrandt-prestigeboekjes nog goed voor de geest halen.
  Achteraf heb IK gelijk gekregen….en dat weet je.

 • J.H. Avis op 30 mei 2007 om 14:03

  @diehard-av
  Waarde NN,
  Houdt u zich gaarne bij het onderwerp van de discussie. Persoonlijke frustraties horen hier niet thuis.

 • Johan W op 30 mei 2007 om 22:56

  Ik heb nog genoeg lege gaatjes in mijn davo-albums. Ik moest de keuze maken tussen modern of klassiek. (allebei niet goedkoop als je overal aan wilt meedoen) Ik durfde het vaak niet aan om “kwalitatieve” goede oude zegels te kopen. Daarom heb ik gekozen om wat meer geld in modern-NL (oa misdrukken/persoonlijke zegels te stoppen. Achteraf een goede keuze geweest want al het modern wat ik DUBBEL had heb ik redelijk doorverkocht. Met dat geld kon ik mijn huidge website postzegelforum.nl opzetten en leuke zegels kopen. Nu kan ik -via diverse/eigen website(s)- weer meer kennis opdoen van oudere NL-zegels die ik qua prijs/kwaliteit verhouding niet zo goed kon inschatten. Hopelijk kan ik die gaatjes nog eens betaalbaar vullen.

  Johan S heeft aangetoond dat er oa speciale persoonlijke (-postzegel) variëteiten zijn geweest die velen gemist hebben. Persoonlijke postzegels zijn voor de één een hel en voor de ander een zegen. Iedereen in zijn waarde laten dus. Al dat negatieve gedoe is niet nodig. Dat tnt veel zegels uitgeeft is een feit. We leven in een vrij land waarin je godzijdank vrije keuzes mag maken, probeer daar dan mee om te gaan. Velen proberen een graantje mee te pikken op de postzegelmarkt. En ik geef hun gelijk. De verzamelaar kent de markt toch wel en wil er natuurlijk ook niet teveel voor geven. Die geef ik ook gelijk. Ik gaf ruim 100 euro voor het blijdorp-vel met vertanding en men verklaarde mij soms ook voor gek. Nu ik de enige ben met een fout vel met naar nu blijkt oa de enige bokito-vertanding (zie mijn website) geeft mij een goed gevoel. Dit vel is de komende tig jaar niet meer te zien. (maar nog wel te bewonderen op de website) Zo blijft verzamelen voor mij leuk en een aantal zegels van mij kan je zien op mijn website. Kortom: laat zien wat je hebt en doe dat wat je leuk vindt.

  Probeer van ieder type persoonlijke zegel er minstens eentje te pakken te krijgen als je ze toch wilt hebben. Take it or leave it. :)

 • R. van Dijk op 1 juni 2007 om 17:46

  Over persoonlijke postzegels:
  laat er 10 maken bij TNT (of ga eens lekker tekeer en laat er 100 maken) en leg ze lekker in de kast. Oplage: 10 of 100 whatever. Niemand die ze heeft, alleen jij. gniffel gniffel gniffel.
  En vergeet vooral niet de tandjes te tellen of de gaatjes, of de tandjes en de gaatjes. Als je maar voldoende betaalt kun je ze ook bij TNT ongetand bestellen. Wedden?

 • Rein op 1 juni 2007 om 21:56

  @R.

  Stuur eens je postzegel dan maken we voor 6.45 tien mooie persoonlijke postzegels van je :)

 • R. van Dijk op 2 juni 2007 om 11:12

  Wat ik bedoelde te stellen was dat het fenomeen ‘persoonlijke postzegels’ als verzamelgebied kansloos is en dat er maar 1 partij is die zich elke avond het schompus lacht: TNT.

 • Johan W op 2 juni 2007 om 11:48

  Ik heb gelukkig een knop op mijn website waar bij ik negatieve energie gelijk kan verwijderen.

  @R van Dijk. Laat iedereen in zijn waarde. De één heeft zijn huis vol cd’s en platen die hij nooit draait. De ander heeft zijn huis vol dia’s die hij nooit bekijkt. Waarom loop je de boel af te kraken? Zielig gewoon.

 • R. van Dijk op 2 juni 2007 om 22:08

  @Johan
  mijn woorden komen kennelijk niet goed over. Ik bedoelde het volgende te zeggen: TNT heeft (uit winsbejag) een verzamelgebied gecreëerd waarbij iedereen in staat wordt gesteld om een ‘eigen’ postzegel te maken. Heel leuk, maar gelijktijdig wordt iedereen ook in de gelegenheid gesteld om zijn creatie voor anderen onbereikbaar te maken. Jammer dat je die kanttekening van mij uitlegt als iets negatiefs.
  Overigens vind ik het fenomeen persoonlijke postzegels juist heel aardig en helemaal van deze tijd. Ik ben dan ook van plan om deze te laten maken met het logo van mijn bedrijfje. Misschien zijn er dan ook nog verzamelaars die een exemplaar voor een vette prijs willen kopen. Kijk, dat doe ìk dan weer uit winstbejag.
  :-)

 • Johan W op 3 juni 2007 om 08:54

  @R. van Dijk.
  Als je zelf een bedrijfje hebt dan ben je toch ook geen sociale dienst- medewerker? TNT is een bedrijf en zal winst moeten maken om al die medewerkers te moeten betalen. Alle postbedrijven doen dat toch? Een redelijke prijs voor een “unieke” persoonlijke zegel is ongeveer 1,50. Dat mensen er soms meer voor willen geven is hun zaak. Dat is het spel van vraag en aanbod. Onbereikbaar zijn de zegels niet naar mijn mening. Zoveel zijn er niet uitgegeven in het verleden. Velen zijn mij dankbaar dat ze de oudere types gekocht hebben voor +/- 1,50. Die zijn nu vaak veel duurder geworden. Ik zie zegels die ik verkocht had nu over de toonbank gaan voor 3,50 of meer. Ik ben er ook een paar misgelopen. Nou dan hoop ik die ook nog betaalbaar te vinden… Als ik leuke zegels zie bij anderen moet ik er ook voor betalen. (of soms ruilen) Mijn advies: maak zelf 100 leuke zegels en probeer ze te verkopen en/of te ruilen. Dat is heel leuk kan ik je zeggen! Als ik 10 velletjes koop hou ik zelf 1 velletje voor mijn verzameling. De rest ruil/verkoop ik. Om nu hele voorraden te kopen is niet slim want het tarief van 44 cent blijft voorlopig nog wel.
  Dus als er iemand nog wil ruilen?? (ik spaar geen mensen, wel leuke persoonlijke thema’s)

  De groetjes
  Johan / http://www.postzegelforum.nl

  Ps hebben jullie het nieuwe bomenvel/rode kruisvel/scoutingvel al gezien? Stond in de nieuwe Collect. Heb ik gelijk op mijn website geplaatst.
  http://www.postzegelforum.nl

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)