Proces van de eeuw, postzegel van de eeuw?! - Postzegelblog

Proces van de eeuw, postzegel van de eeuw?!

5

toga_bewerkt-1.jpgHoeveel advocaten hebben we de laatste maanden niet voorbij zien komen in de media? En hoeveel zullen er ook de komende maanden ongetwijfeld nog blijven voorbijkomen? Tja, het proces van de eeuw gaat op zijn zachtst gezegd niet ongemerkt voorbij.

Vroeg me in dat verband af of de advocatuur in ons land terug te vinden is op een postzegel. Welnu, het antwoord op die vraag is nee. Vooropgesteld dat ik goed gezocht heb natuurlijk.

Ik kwam wel een zegel tegen die ontegenzeggelijk iets te maken heeft met de advocatuur. 

wetboek-van-strafrecht_bewerkt-1.bmpWelke zegel ik bedoel? De zegel hiernaast, N 1345 uit de Speciale Catalogus 2004. Het gaat om een ontwerp van Stephan Saaltink, uitgegeven in 1986 ter gelegenheid van het eeuwfeest van het Wetboek van Strafrecht. 

Over eeuw gesproken en teruggrijpend op het proces van de eeuw: zou het een idee zijn om daar een postzegel aan te wijden?! Dat zou dan eigenlijk de postzegel van de eeuw moeten worden. 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (5) Schrijf een reactie

  • Willem Hogendoorn op 12 april 2007 om 21:28

   In 1987 gaf Oostenrijk een postzegel uit ivm “10 jaar Volksanwaltschaft.” In Nederland heet dit de pro-deo advocaat, de gratis advocaat voor de burger met de kleine beurs. Waar Gert Jan het over heeft zijn advocaten die weleens aangeduidt worden als de “advocaat voor kwade zaken”. Deze moeten door hun client betaald worden en dat gaat dan om grote bedragen. Maar ja, met misdaad-geld is dat geen probleem. Je kan dan de morele vraag stellen: als je weet dat je van “misdaadgeld” wordt betaald, pleeg je dan geen “heling”. En heling is weer strafbaar gesteld in artikel 416 van het Wetboek van Strafrecht, de zegel die Gert Jan afgebeeld heeft. Wie het weet mag het zeggen. Bij mij druist dit in ieder geval in tegen het rechtvaardigheidsgevoel!

  • Jan op 16 april 2007 om 19:42

   Jammer dat het altijd weer over het strafrecht of over strafrecht-advocaten gaat wanneer “het recht” ter sprake komt.

   Waarom geen melding gemaakt van Hugo de Groot, die tweemaal op een Nederlandse zegel is afgebeeld (Zomer 1947 en 1983). De Groot wordt wel beschouwd als de grondlegger van het volkenrecht.

   Of Tobias Asser, die vooral publiceerde op het gebied van het internationale recht en in 1911 de Nobelprijs voor de vrede ontving (afgebeeld op een serie uit 1991).

   En dan zijn er nog de vele staatsmannen die zich meester in de rechten mochten noemen (en afgebeeld zijn op een zegel): Groen van Prinsterer, De Savornin Lohman, Troelstra, Oud, etc.

   Wie wat mij betreft (nog) een zegel in Nederland verdient, is Thorbecke. Deze staatsman (en jurist), die in de 19e eeuw verantwoordelijk was voor verschillende belangrijke grondwetswijzigingen, moet het tot nu toe doen met een spreuk op een zegeltje uit 1972. Maar ach, als we het een keer voor het zeggen hebben in Nederland, dan kiezen we voor Sesamstraat ………….

  • Gerard op 16 april 2007 om 19:51

   Helemaal met de laatste bijdrage eens. Wanneer krijgen we eens een zegel voor Coornhert?

  • Willem Hogendoorn op 16 april 2007 om 21:46

   Vergeet ook prof. Meijers niet die voor zijn bijdrage aan het Burgelijk Wetboek op de postzegel staat. Alleen..dat haalt niet het nieuws. Strafrecht zaken spreken veel aan. Kijk maar naar Willem H. die het ziekenhuis in moest. De kranten stonden vol. Maar om nu al over het proces van de eeuw te spreken, dat vind ik weer zwaar overtrokken. Deze eeuw is pas aan het zevende jaar bezig. Wat staat ons allemaal nog te wachten. Gelukkig staat deze posting in de rubriek “knipoog”, maar doe toch maar geen postzegel voor het proces van de eeuw.

  • Gerard op 17 april 2007 om 01:47

   Proces van de eeuw????? Laat mij niet lachen. Het is gewoon een pure schande dat criminelen in deze maatschappij zo opgehemeld worden.
   Doodgezwegen moeten zij worden, maar hoe ik het ook probeer er is gewoon niet te ontkomen aan de ophef rond iemand die de rechten van anderen en de wetten die ons tegen dit soort mannekes moeten beschermen met voeten treden. Een GOTSPE is het. En allemaal vanwege een zucht naar sensatie.
   Hebben we dan helemaal niets anders meer in ons leven om ons druk over te maken? Zelfs op dit verzamelaarsforum kom ik deze kwast van het laagste allooi nu al tegen. Bah!
   En het allerergste is nog dat hij ook nog een medische voorkeursbehandeling krijgt terwijl anderen, goedwillende mensen die een keurig leven leiden op de wachtlijst moeten. Bah, Bah, en nog eens Bah!

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)