Thema- en verzamelboek ‘Spaar de bomen’ - Postzegelblog

Thema- en verzamelboek ‘Spaar de bomen’

0

bomen.jpgNaar aanleiding van mijn oproepen van 22 en 29 maart mij kijk- en lezenswaardige informatie te sturen, blijkt een positieve uitwerking te hebben. Vorige week kreeg ik van Wim Broeke uit Vlissingen een aantal krantenknipsels: de postzegel Mooi NL Vlissingen kreeg helaas weinig, de koningin daarentegen des te meer aandacht. Deze keer krijg ik postzegelblog-medewerking van Dimitra en Arjan. Mijn hartelijke dank daarvoor.

In een hecht samenwerkingsverband van TNT Post en Stichting Nationale Boomfeestdag ontstaat niet alleen een viertal velletjes, maar ook een verzamelboek ‘Spaar de bomen’ (32 bladzijden, prijs 24,95 euro), waarin de velletjes die in de loop van jaar zullen verschijnen, met gemak en duidelijk zichtbaar opgeborgen kunnen worden. Aanleiding van de uitgifte van postzegels en boek is het 50-jarige bestaan van de Nationale Boomfeestdag. Het voorwoord is geschreven door Irene van Lippe-Biesterveld, voorzitter Lippe-Biesterveld Natuur College.

In woord, beeld én postzegel passeren de aan de vier jaargetijden gebonden velletjes lentebomen, zomerbomen, herfstbomen en tenslotte winterbomen op een overzichtelijke, geïntegreerde en structurele wijze de revue. Bij aanvang van ieder nieuw seizoen (21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december) kan na aankoop het desbetreffende velletje met gemak tussen een Hawid-klemstrook over een zwart-wit foto op iedere rechter bladzijde gevat worden. Deze postzegelemissie die in vier etappes verschijnt, is door afbeeldingen in kleur (in folders) en zwart-wit (in dit boek) ver voor de eerste uitgiftedatum al bekend gemaakt. Ongebruikelijk voor TNT Post.

zegels.jpgVelletje lentebomen, voorafgegaan door een algemeen hoofdstuk ‘Op weg naar een groene, gezonde en leefbare wereld’.
– Hollandse linde met deelhoofdstuk ‘Bomen van liefde en gerechtigheid’.
– witte paardenkastanje met deelhoofdstuk ‘Witte paardenkastanje in Den Haag breekt alle records’.

Velletje zomerbomen, voorafgegaan door een algemeen hoofdstuk ‘Meer betekenisvolle bossen dankzij de Stichting Nationale Boomfeestdag’.
– plataan met deelhoofdstuk ‘Breedvoerige Plato dankt zijn naam aan de plataan’.
-zomereik met deelhoofdstuk ‘Zomereik bezit magische krachten’.

Velletje herfstbomen, voorafgegaan door een algemeen hoofdstuk ‘CO2-Bomenprijs stimuleert gemeenten iets te doen aan het broeikaseffect’.
– Noorse esdoorn met deelhoofdstuk ‘De Noorse esdoorn leverde het hout voor het Trojaanse paard’.
– Bruine beuk met deelhoofdstuk ‘De beuk leverde de eerste letter voor de boekdrukkunst’. 

Velletje winterbomen, voorafgegaan door een algemeen hoofdstuk ‘Geen leven zonder bomen’.
– zwarte els met deelhoofdstuk ‘Een groot deel van Venetië steunt op elzenhouten palen’.
– Schietwilg met deelhoofdstuk ‘Buigzame wilg leent zich voor vele doeleinden’.

In de integratie van woord en beeld weet de schrijfster Noor Krikhaar onverwachte relaties te leggen tussen boom en postzegel. Onder monumentale witte paardenkastanje bij paleis Noordeinde in Den Haag ontmoeten postzegelliefhebbers elkaar op woensdagmiddag. Het blijft niet alleen bij deze relatie. Ook tussen boom en Griekse mythologie, magische krachten van Kelten en Germanen, Middeleeuwse rechtspraak, Zweedse legenden en een ballade van Goethe bestaan betrekkingen. Het is maar een greep uit de vele wetenswaardigheden. Het een is al meer interessant en aantrekkelijk dan het andere om te lezen en te weten. Al bij al een lezenswaardig themaboek, waarin en waarbij het oog ook veel moet opnemen.

Vol verwachting kijk ik uit naar een bijdrage van een volgende medewerker. Adres? De postcode is al voldoende: 9244 AP 33.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)