Lang(?) leve de postbode!!! - Postzegelblog

Lang(?) leve de postbode!!!

10

1847625000_1999998474_postbode337_bewerkt-1.jpg

Jullie hebben ze ongetwijfeld ook gelezen, gezien dan wel gehoord, de berichten dat er heel wat banen bij TNT Post op de tocht staan. Zonder er al te diep op in te gaan of er een oordeel over te vellen, het heeft iets te maken met de groeiende en vooral goedkopere concurrentie en het simpele feit dat we met dank aan de e-mail heel wat minder post rondsturen.

Hoe dan ook, het leek me een aardig moment om eens te kijken of die, met alle respect uiteraard, goeie ouwe postbode in ons land wel eens geëerd is met een ‘eigen’ postzegel. postbode-1952_bewerkt-1.bmpWelnu, vertrouwend op de Speciale Catalogus 2004 moet ik voor een Nederlandse postzegel met daarop een postbode, toen nog plechtig brievenbesteller genoemd, helemaal terug naar 1952. Het gaat om de zegel hiernaast, die deel uitmaakte van een serie van 4 jubilelumzegels ter gelegenheid van 100 jaar Nederlandse Rijkstelegraaf en 100 jaar Nederlandse postzegels. Het ontwerp is van R.J. Draijer, de afgebeelde gravures van de hand van W.Z. van Dijk.

postbode-suriname-1973_bewerkt-1.bmpDaar blijft het bij, qua postbodes op Nederlandse postzegels. Nemen we ons koninkrijk iets ruimer, dan komen we in Suriname in 1973, dit keer ter gelegenheid van een eeuw Surinaamse postzegels, de postzegelpostbode, zo jullie willen postbodepostzegel hiernaast tegen. Ontworpen door P. Slengard.

 

 

 

postbode-aruba-1997_bewerkt-1.bmp

Vervolgens moeten we geduld hebben tot 1997. Dan verschijnt, ontworpen door Efraïm Britten, op Aruba een serie van 3 over het post bestellen door de jaren heen. Eerst ging dat per fiets, toen per auto en, meest recent, per scooter.

postbode-nederlandse-antillen-2001_bewerkt-1.bmp

We eindigen op de Nederlandse Antillen. Nog niet zo lang geleden, in 2001 en 2002 om precies te zijn, verschenen daar, opgediend in twee plukken, een aantal aanstekelijke stripachtige postbodezegels. Voor het ontwerp tekende George Lichtveld.

postbode-nederlandse-antillen-2002.bmp

Wat denken jullie, wordt het – mede tegen de achtergrond van de toch wel onheilspellende berichten over de toekomst van de postbode – niet eens tijd voor een mooie postzegelserie over, in de breedste zin van het woord, de postbestelling in ons land?!

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (10) Schrijf een reactie

  • toon op 5 april 2007 om 15:15

   eigenlijk is het te gek voor woorden: TNT gaat bezuinigen door postbodes te ontslaan. toevallig ken ik een postbode met een steeds terugkerend jaarcontract en die staat m.i.v. augustus dus op straat. schande!

  • Rein op 5 april 2007 om 16:52

   Zullen we de postzegelblog discussies op papier voortzetten en alles per snail-mail doen? Geef je postadres alvast maar!

   Postbus 749, 2300 AS Leiden

   Sparen we ontslagen uit!

  • Yackob op 5 april 2007 om 21:25

   Eindelijk, eindelijk,uiteindelijk minder Postzegels nu bezuinigingsdrang aan TNT-bel bengelt! Nog maar 1x p.w. Fanmail oldstyle en 2x p.j. nieuwe uitgiftes!

  • Johan op 7 april 2007 om 21:10

   Er moeten voor alle postbodes bij alle postbedrijven goede CAO’s komen. De weg die TNT nu inslaat is een doodlopende weg. Ze lopen altijd achter de feiten aan. De verschillen in (flex)lonen en kosten zijn te hoog. De overheid is nu aan zet met de nieuwe postwet. Door de marktwerking zijn alle medewerkers de dupe. De winnaar is het grootkapitaal? Vast werk is er nog maar voor 10% van de medewerkers? Wacht de nieuwe postwet af en ga afhankelijk van het resultaat naar een andere baan zoeken. Velen zijn al te oud om om te schakelen. Helaas zie je overal de marktwerking toeslaan en jan de werkman is de dupe. De vakbonden doen toch weinig. Zorg dat je aan het werk blijft.. waar dan ook… en start je eigen business. Alles is flex en tijdelijk geworden dus wees creatief.

  • toon op 7 april 2007 om 21:23

   gerrit jan, ik heb niet de indruk dat er minder poststukken zijn door de opkomende concurrentie van e-mail. mijn brievenbus is iedere dag vol met post. helaas weinig met postzegels, alles met port betaald of andere omschrijvingen.
   maar misschien heb jij getallen uit de statistieken van de afgelopen jaren.

  • Rein op 8 april 2007 om 12:27

   @Johan

   Waar blijft de nieuwe Karl Marx? Leve Das Kapital! Alle winsten van TNT mogen naar de grootaandeelhouders en de bestuurderen. De kleine man wordt uitgeknepen! Stem SP! Koop de zegels van de Partij voor de Dieren! Doe wat ;)

  • Johan op 8 april 2007 om 13:39

   @Rein, Zou crimineel in Amsterdam of Antwerpen niet lonender zijn?? Het is me nog niet gelukt om op een eerlijke manier rijk te worden…

  • paul van der ven op 10 april 2007 om 12:05

   @Johan,
   postzegelverzamelaars en poststukkenverzamelaars zijn toch ‘Rijk van Geest’?

  • Rein op 10 april 2007 om 12:51

   @Paul

   we zijn rijk aan geldswaardig papier ;)
   zij het geen bankbiljetten….

  • S.Th.C. Broekema op 16 april 2007 om 13:15

   Ontsla maar een aantal van de dikbetaalde directeuren, kunnen er in ieder geval nog duizend bestellers blijven.
   Theo

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)