Zomerzegel 2007: “Strandpret van toen” - Postzegelblog

Zomerzegel 2007: “Strandpret van toen”

15

vellen-gekoppeld_v21.jpg

Het strand heeft op velen een grote aantrekkingskracht. Hoewel een uitstapje in het begin van de vorige eeuw veel exclusiever was, had men toen net zoveel strandpret als heden ten dage. Zwemmen in de branding, wandelen langs de vloedlijn en uitkijken over de zee . . . het strandplezier van toen is grotendeels nog steeds de strandpret van nu. Het strand is voor velen dé plek om heerlijk te ontspannen, al generaties lang.

Inleiding
dame-in-water.jpgMet behulp van oude foto’s uit familiealbums wordt op beide velletjes Zomerzegels 2007 een tijdloos portret neergezet van ‘gewone’ mensen, die plezier hebben aan het strand. Strandpret van toen is strandpret van alle tijden. Bewust koos het ontwerpersduo Piet Schreuders (1951)  en Sonja van Hamel (1971) voor de amateur fotografie, omdat die het idee ‘strandpret’ beter en oorspronkelijker uitdrukt dan professionele en geposeerde foto’s. De beelden zijn dan ook ‘gevonden’ foto’s. Ze komen op één na alle uit de fotoalbums van de familie Van Hamel, waartoe ontwerpster Sonja behoort. De ‘hoofdpersoon’ was de grootvader van Sonja. Het is dus een fotoreportage van een doorsnee Nederlandse familie uit de periode 1926 – 1946.

De familierelatie
Ook al doet persoonlijke achtergrondinformatie er niet toe, het is leuk om te weten wie de personen zoal zijn op deze ‘voorzetstukken’. De postzegels komen uit de anonimiteit en krijgen daardoor een persoonlijker ‘gezicht’.

zomerzegels-vel1-400.jpg

1e foto: De foto van de anonieme, pootjebadende dame in de klederdracht van Walcheren (1938/39) is afkomstig uit het archief van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.
 

2e foto: De pootje badende jongen (links) in zee is Georges-Maurice van Hamel (1926). Rechts van hem zijn zusje.
 

3e foto: Vier kinderen op de ezeltjes op het strand van Scheveningen (1946) zijn de vier kinderen van de inmiddels getrouwde Georges-Maurice van Hamel. Eén van de kinderen is de moeder van ontwerpster Sonja van Hamel. Ezeltje rijden voor kinderen van welgestelden, die tijdens een vakantie in de strandhotels logeerden. De hoteleigenaren waren destijds de organisatoren van dergelijke ritjes.

zomerzegels-vel2-400.jpg

4e foto: Tussen twee grappig poserende vrienden op het strand staat Georges-Maurice van Hamel (1926) met op de voorgrond liggend een meisje.

5e foto: De in en op de strandstoel poserende kinderen zijn dezelfde als van foto vier (1926). In een overmoedige bui is Georges-Maurice van Hamel bovenop de strandstoel geklommen.

6e foto: In 1946 zeilt Joost van Hamel, een oom van Sonja, in een zeilwagen over het nog rustige en overzichtelijke strand van Scheveningen.

7e foto (achtergrondfoto): Deze foto van Piet Schreuders is in de zomer van 2006 op het zonovergoten strand van Ameland met een aantal anoniem spelende kinderen genomen.

De vormgeving
– De zwart-wit en sepia gekleurde foto’s zijn als coulissen voor de gekleurde achtergrond van het strand van Ameland geplaatst. Gezamenlijk vormen de zes Zomerzegels op beide velletjes een beelddoorlopende compositie, die de wijdheid van zee en strand ten volle uitdrukt. De werkelijke horizon loopt als het ware door die van vijf van de zes foto’s. De bovenkant van de tweede foto is afgescheurd.

– De zes foto’s (kiekjes), alle in verschillende maatuitvoering, zijn smaller gemaakt. Reden? Door insnoering in de breedte is het praktisch mogelijk zes nog redelijk goed herkenbare afbeeldingen als coulissen (elkaar gedeeltelijk overlappend) op het zeegezicht van strand, vloedlijn, branding, horizon en lucht een plaatsje te geven. Beide zonovergoten postzegelvelletjes vormen gezamenlijk een beelddoorlopend zeegezicht met een strandbal in het centrum.

– De gelaagdheid, ontstaan door de strandbal op de voorgrond, coulissen in de middenpartij en een strand-zeegezicht met spelende kinderen op de achtergrond, geeft aan beide aaneensluitende velletjes een uitgestrekt, ruimtelijk en wijds panoramisch strand- en zeezicht.

*) Strandplezier van toen en nu is strandpret door de jaren heen.

– De uitbeelding van strandpret geeft de postzegelvellen een aantrekkelijke zorgeloosheid mee. Die wordt nog bevorderd door de klassieke dubbeldekker in de blauwe lucht, met daarachter een golvend touw met vlaggetjes. Op de vlaggetjes staan letters die samen het woord ‘strandpret’ vormen.

– Piet Schreuders en Sonja van Hamel delen de liefde voor oud drukwerk, typografie en fotografie: “De bestudering en archivering van het materiaal waarmee we ons inleven in het onderwerp, is van groot belang”, zeggen de ontwerpers. “Veel ontwerp-ideëen ontstaan in deze fase als het ware uit het materiaal zelf.” Door elkaar waar mogelijk aan te vullen komen Van Hamel en Schreuders tot toegankelijke ontwerpen die dicht bij het onderwerp staan.

– Die nostalgische keuze van het leesplankje op de Zomerzegels van vorig jaar vond veel weerklank. In overleg met het Nationaal Fonds Ouderenhulp is daarom besloten deze lijn voort te zetten met ‘Strandpret van toen’. Dit thema sluit ook aan bij de retro-trend onder de jongere generaties.

vuurtoren-in-de-duinen-v2.jpg  ondergaande-zon-v2.jpg

helmgras-v2.jpg duinen-005-v2.jpg

ondergaande-zon-v2.jpg  nat-vlieger-v2.jpg

– De excentrisch geplaatste strandbal van beide velletjes speelt niet alleen een belangrijke rol bij strandpret, maar ook een opvallende rol bij de zegelverkoop. Bij aankoop van beide velletjes én zes wenskaarten krijgt men de strandbal cadeau!

panorama-mesdag.jpgesher.jpg

 

 

 

 

 

 

*)Een ander panoramisch zicht op strand en zee is op de Panorama Mesdagpostzegel (nvph 1632) te vinden. Een deel van een groter geheel, de panoramische wandschildering ‘Metamorphose’ van M.C. Escher is op Escher-postzegel (nvph 1770) te vinden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (15) Schrijf een reactie

 • Hans op 1 april 2007 om 09:08

  Dit vind ik nou leuk, achtergrondinformatie die niet zo gemakkelijk te krijgen is. Hartelijk dank hiervoor.

 • cees prins op 1 april 2007 om 14:27

  Inderdaad goeie informatie bij leuke “plaaikes”

  Wanneer komen deze beschikbaar? Alleen op het strand te verkrijgen ???

 • Yackob op 1 april 2007 om 21:30

  Prachtige zegels en ’n MOOI achtergrond relaas

 • Linda op 2 april 2007 om 08:28

  Ik dacht dat ze vanaf 4 april te verkrijgen waren, bij alle postkantoren

 • aad b op 3 april 2007 om 17:12

  Velletje is erg leuk losse zegels eruit een aanfluiting !!

 • Johan op 3 april 2007 om 22:20

  Als Aad deze mag leveren met een mooi stempel is het ineens geen aanfluiting meer maar Aads-topwaar… :)

  Wees eens een beetje positief.

 • aadb op 4 april 2007 om 11:07

  Ja het velletje is prachtig en natuurlijk kan ik deze mooi gestempeld leveren nominaal +0,60 verzendkosten giro 4070030 tnv edison denhaag
  de losse zegels uit het velletje geven een half beeld zonder voeten benen dan die grote bal met waarde ,nee het velletje als geheel prachtig losse zegels ? ?

 • aadb op 4 april 2007 om 11:13

  Nee het is prachtig vooral de zegel met dat halve zeil en die jongen met een half arm en de gene die op de strandstoel zit is onthoofd schitterend allemaal ,maar ja kwestie van smaak natuurlijk !!!

 • J.H. Avis op 4 april 2007 om 11:45

  @aad b. Het komt mij voor, dat de handel in postzegels hem meer interesseert dan het verzamelen ervan. Wees blij, dat er achtergrond informatie en aanvullende info wordt gepubliceerd Dit soort reactie heeft m.i. niets meer met philatelie te maken. Een aanfluiting dus, om zijn woorden te herhalen.

 • aad b op 4 april 2007 om 12:35

  Ik zeg toch duidelijk dat het een prachtig vel is ,maar lastig frankeren en daar is het toch voor bedoeld ,en dat er mensen zijn die verzamelen is een bijkomstigheid (lol)en het is toch leuker als de afbeelding op de losse zegel kompleet is ,ik vermoed dat de heren de zegels los nog niet bekeken hebben !

 • Johan op 4 april 2007 om 15:19

  Bij het pakketje met strandbal en kaarten zit maar 1 setje postzegels voor +/- 10 euro? Het zakje met 2 setjes is bijna 8 euro. Of sla ik de plank mis?

 • cees prins op 4 april 2007 om 15:42

  Heb ik een zakje met 1 setje van 2 velletjes voor € 3,96. inderdaad dan zijn 2 setjes bijna € 8,00.
  Overigens hebben we weer een nieuw fenomeen: doorgesneden doorloper velletjes. Of is dat niet iets om te gaan sparen…

 • J.H. Avis op 4 april 2007 om 16:25

  @cees prins doorlopervelletjes nieuw? Dan zijn de Zomerzegels 2006 (NVPH nummers 2417 en 2418) zeker stopvelletjes!
  Dus .. niets nieuws onder de zon.

 • aadb op 4 april 2007 om 16:54

  Kjk dat bedoel ik dus doorgesneden dus halve zeilen ,lichamen etc valt onder de kunstzinnige vrijheden ,goed dat Rembrandt het niet deed ,alhoewel er zeker liefhebbers van dit soort 1/2 afbeeldingen is (avis),eigenlijk zou je de informatie die je krijgt en waar we o zou blij mee zijn ook in stukken moeten snijden ,en los bij de zegels leveren ,leuk zoek plaatje voor de liefhebber !wat hoort bij wat .Nogmaals prachtig velletje in zijn geheel, filatelistisch een wan produkt (lol)Lux gestempelde velletje bestellen met dagtekenstempel plaats van aanbieding bij edison denhaag giro 4070030 prijs nominaal +0,60 verzendkosten

 • Linda op 4 april 2007 om 20:29

  Ik heb de velletjes ook vandaag gekocht en ik was zeer verbaasd dat er dus geen losse verkoop meer is! Met mij waren de mederwerkers van het kantoor ook erg verbaasd. Je bent dus al verplicht om 4 velletjes te kopen! Dat zal waarschijnlijk voor de “gewone” postzegel gebruiker een hoge drempel zijn om dit velletje te kopen. Ik denk dan ook weer , wat jammer, ook voor het goede doel hoor. Want zij zullen dit ook merken. Veel minder mensen zullen dit setje kopen, dan wanneer men 1 velletje van 1,88 had kunnen kopen. Maar ja, dat kan TNT natuurlijk niet maken, want dan verdienen zij niet genoeg! Ik heb een paar setjes gekocht, waarvan enkele losse velletjes doorverkocht worden aan familie/vrienden, zo komen de zegels toch een beetje in de roulatie.
  Maar ik vind het wel weer een erg stomme actie van TNT!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)