Als er één schaap over de dam is, volgen er meer! - Postzegelblog

Als er één schaap over de dam is, volgen er meer!

1

kranten1.jpg

Mijn oproep van 22 maart j.l. om andere bloglezers mee te laten ‘genieten’ van interessante informatie heeft al de eerste reactie opgeleverd. H.S. te U. las onderstaand lezenswaardigs in de april-editie van het tijdschrift ‘Item’. Hopelijk voelen nog meer zich geroepen anderen aantrekkelijke informatie voor te schotelen die of in krant of tijdschrift heeft gestaan, of waarover u zelf beschikt.

Door het opsturen van informatie (met bron- en datumvermelding van het artikel) naar Bate Hylkema, Healwei 33, 9244 AP Beetsterzwaag bent u meteen een gewaardeerd netwerkmedewerker van Postzegelblog.

Noorse kaasschaaf wordt Nederlandse design-icoon!

buiten-europa-089-def.jpgEr zijn om futiele kwesties oorlogen begonnen. We moeten niet verbaasd opkijken als Noorwegen binnenkort Nederland binnenvalt. De kwestie waarover een gewapend conflict kan uitbreken betreft de kaasschaaf. Beide landen claimen dat zij de bakermat zijn van deze uitvinding *).

Noorwegen en Nederland hebben beiden er zelfs een postzegel aangewijd. In 1999 bracht Noorwegen de kaasschaafpostzegel uit als bijdrage aan de beschaving zonder welke ons dagelijks leven heel wat moeilijker zou verlopen. Nederland bracht begin januari 2007 zijn ‘kaasschaafbijdrage’ als Nederlandse design-icoon uit.

kaasschaaf-noorwegen.jpg

Jammer voor Nederland, maar de kaasschaaf is in de jaren twintig van de vorige eeuw bedacht door de Noorse timmerman Thor  Bjorklund uit Lillehammer. Het handige instrument vond snel zijn weg naar Nederland, maar dat maakt het nog niet tot een Nederlandse uitvinding, laat staan een nationaal designicoon. Sterker, menig Nederlands huishouden gebruikt een kaasschaaf van Scandinavische of Finse origine. Een artikel over de herkomst van de kaasschaaf in het blad ‘Product’ (december 2002) onthult dat ook de kaasschaaf van de Hema in Noorwegen geproduceerd wordt. Nota bene bij de firma Thor Bjorklund & Sonner.

In de reactie zegt TNT Post dat de serie designiconen van Nederland vooral gaat over producten die verbonden zijn met het dagelijkse leven in ons land. “Een aantal daarvan sluit aan bij de Nederlandse vormgevingstraditie zoals de Revoltstoel. De kaasschaaf is dan wel geen Nederlandse uitvinding, maar de kaasschaaf is hier wel zodanig ingeburgerd dat hij onlosmakelijk verbonden is met onze in en om huis iconen.”

*) De Noren waren ons net voor. Henk van Pol uit Lichtenvoorde heeft bijna tegelijkertijd met de Noorse concurrent de kaasschaaf bedacht en uitgevonden, waarmee ook een dun plakje van een stuk kaas gesneden kan worden.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (1)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)