Je bent wereldberoemd of je bent het niet - Postzegelblog

Je bent wereldberoemd of je bent het niet

6

drees-1986-v2.jpgNederland is nooit scheutig geweest met het op postzegels afbeelden van nog in leven zijnde personen. Afgezien (natuurlijk) van leden van de koninklijke familie. En gelukkig maar, want zo hoort het ook. Toch is het enkele keren gebeurd. Willem Drees brak in 1986 met deze (toen nog wettelijke) traditie ter gelegenheid van zijn 100e verjaardag. Daarmee had iedereen vrede, want Willem Drees was niet de eerste de beste.

atje.jpgDaarvoor en daarna werden ons voornamelijk kleine en vage beelden voorgeschoteld. Dat begon in 1982 met een zegel waarop een silhouet, dat overigens duidelijk dat van Atje Keulen-Deelstra was. Deze zegel werd in 1992 gevolgd door een olympisch velletje met o.a. (in het klein) Yvonne van Gennip, een wk-voetbalzegel met een spelmoment, waarin Ronald Koeman was te herkennen, in 1999 wel een duidelijk herkenbaar beeld, de serverende Richard Krajicek, (dit tussen haakjes: in 2003 Mandela, maar deze zegel wil ik liever vergeten, want dan kun je nog velen meer herdenken), en begin vorig jaar in vage bewegende beelden Ard Schenk en (weer) Yvonne van Gennip.
 

dirk-kuyt.jpgTot slot de Dirk-Kuytzegel. Maar dat blijf ik nog altijd een dieptepunt in de postale geschiedenis van Nederland vinden. Wat moet je daarmee, vooral omdat Kuyt nu al bijna uit beeld is. Had dan Rinus Michels geëerd.
 

Zwitserland, dat nog nooit aan een nog levende persoon een zegel heeft gewijd, gaat nu ook met deze traditie breken. Op 10 april wordt een 1 frank-zegel gelanceerd die de nu al legendarische sporter Roger Federer in het zonnetje zet. federer.jpgFederer is sinds kort om precies te zijn 161 weken – ononderbroken de nummer één in de wereldtennis. Hij brak daarmee het record dat op naam stond van de Amerikaan Jimmy Conners. Wat er op de zegel staat is tot 10 maart geheim, tot het moment dat hij in Zwitserland in de verkoop gaat. Wie de zegel wil kopen kan terecht op internet onder www.post.ch/philashop.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel