Geweldloos verzet - Postzegelblog

Geweldloos verzet

1

gandhi-suriname_bewerkt-1.bmp’t Is vandaag 20 februari, dus is het vandaag de Dag van het Geweldloos Verzet. En wie is volgens mij hét symbool voor geweldloos verzet?! Dat kan maar één iemand zijn: Mahatma Gandhi. Die bijvoorbeeld in 1969 (zijn 100e geboortedag) in Suriname is geëerd met een eigen postzegel. Het exemplaar hiernaast om precies te zijn. 

Suriname is trouwens één van de vele vele landen die Gandhi op een postzegel hebben staan. Over het algemeen komen we hem daarop tegen in een, zeg maar, wereldwijd bekende pose. 

gandhi-gabon_bewerkt-1.bmp

Een opvallend kwartet zegels, uitgegeven in 1969, kwam ik tegen in Gabon. Onder de titel Apostelen van de Geweldloosheid is Gandhi daar afgebeeld in gezelschap van John F. Kennedy, Robert (Bobby) Kennedy en Martin Luther King. Op zich een prachtig gezelschap, al weet ik niet of ik bij geweldloosheid nou meteen zou denken aan de Kennedy-broers.

De mooiste, althans naar mijn smaak, Gandhi-zegel?! Beter gezegd zegels?! Dat zijn die uit Grenada, ook stammend uit 1969. 

gandhi-grenada-1969_bewerkt-1.bmp 

Ja, zo kan het dus ook! Helemaal recht doend aan de figuur van Gandhi, maar toch heel anders. En wat mij betreft vele malen krachtiger dan al die, om ze zo maar te noemen, traditionele Gandhi-zegels.

Ik ben benieuwd of mijn voorkeur op verzet stuit. Geweldloos verzet, uiteraard. 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

    Reacties (1)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)