Die Bettine Vriesekoop! - Postzegelblog

Die Bettine Vriesekoop!

0

batje.jpgHad me gisteren gezegd dat Bettine Vriesekoop me nog eens zou helpen aan een artikeltje op Postzegelblog en ik had je uitgelachen, misschien wel voor gek verklaard. En vandaag is het realiteit. In samenwerking met mijn agenda. Want daar fluistert Bettine me het volgende in: Emotie is een voorwaarde voor prestatie. Daar zit wat in, denk ik. Ja, ook al is de ‘wijsheid’ van Bettine waarschijnlijk gelinkt aan haar sport, het tafeltennissen, ook in breder verband snijdt hij wel degelijk hout. Neem het aanleggen van een mooie postzegelcollectie. Dat is toch ook een prestatie die alleen maar echt kan worden geleverd wanneer er emotie aan te pas komt.

Hoe het ook zij, Bettine riep bij mij de vraag op hoe het is gesteld met tafeltennis-postzegels in Nederland. Nou, dan ben je snel uitverzameld; ik kon er geen vinden. Terwijl, afgaande op de informatie uit de Speciale Catalogus 2004, toch heel wat sporten het in ons land tot postzegel hebben geschopt.

Elders in de wereld is de oogst aanzienlijk rijker. Van Albanië tot en met Zweden hebben – aldus Freestampcatalogue, maar liefst 85 landen tafeltenniszegels uitgegeven. Noord-Korea en, natuurlijk, China zijn daarbij de echte grote jongens.

Wat voor zegels ik zoal tegenkwam? Veel van het, zeg maar, geijkte werk. Maar, een aantal vond ik zeker het bekijken en het tonen hier op Postzegelblog waard. 

We gaan meteen een flink stuk terug in de tijd om helemaal in 1959 terecht te komen in, uiteraard zou ik haast zeggen, China, hét – en dat is, voor de echte tafeltennissers onder jullie, niet oneerbiedig bedoeld – pingpongland van de wereld.

tafeltennis-china-59_bewerkt-1.bmpHeerlijk, die simpelheid van de figuurtjes. Bijna stripachtig. Heerlijk ook die eenvoud. Niets geen zogeheten snelheidslijntjes, nee, geen fratsen. En toch straalt de actie er vanaf. 

 

Waar ons tafeltennistripje ons vervolgens heen brengt? Naar Spanje. Naar drie zegels uit 1991.

tafeltennis-spanje-1991_bewerkt-1.bmp

Ja, zo abstract kan het dus ook! Voor de pure tafeltennisliefhebber misschien wel iets te, maar ik mag dit wel, van die zegels als ware mini-schilderijtjes.  

tafeltennis-st-thome-2004_bewerkt-1.bmp

We eindigen eigenlijk heel traditioneel. Want wat zien we op dit uit 2004 daterende blokje zegels uit Sao Tome? Juist, feitelijk niet meer en niet minder dan actiefoto’s van tafeltennissterren. En toch spreekt ook dit mij aan. Vooral vanwege de actie, de sport die van elk plaatje afknalt.

Dit is, om weer terug te komen bij Bettine Vriesekoop, emotie. Hier worden prestaties geleverd. 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)