Over de Nationale Voorleesdagen en het Cocktail Trio - Postzegelblog

Over de Nationale Voorleesdagen en het Cocktail Trio

5

kleine-kangoeroe_160_bewerkt-1.jpgHet kan raar lopen in het leven. Het kan raar lopen op Postzegelblog. Vandaag beginnen de Nationale Voorleesdagen (ze duren overigens tot 10 februari aanstaande). Ter gelegenheid daarvan is Kleine Kangoeroe uitgeroepen tot prentenboek van het jaar. Ja, toen moest ik ineens denken aan het Cocktail Trio. Bent u daar nog?!

De link tussen die twee? Heel simpel: de kangaroe. Want als ik het Cocktail Trio ergens van ken, dan is het wel van het liedje Kangaroe-eiland (1961). Dat was, vond ik, een liedje van niks, maar tegelijk was het wel zo’n deuntje dat meteen voor jaren – ik kan de melodie en grote delen van de tekst nu nog zo oplepelen – in je hoofd zat.

Vervolgens is het van Kleine Kangoeroe weer een klein stapje naar postzegels met daarop afbeeldingen van kangaroes. Dat we daarvoor in Australië aan het goede adres zijn, dat lijkt een open deur. Maar dat het er zoveel zouden zijn, nee, dat had ik niet verwacht. Kennelijk raakt men down under postzegeltechnisch in elk geval niet uitgekeken op de kangaroe. Er gaat bijna geen jaar voorbij of er verschijnt wel een Australische kangaroe-zegel. Kijk maar even mee.

kangaroe-australie_bewerkt-1.jpg kangaroe-australie-1959_bewerkt-1.bmp  kangaroe-australie-1971_bewerkt-1.bmp kangaroe-australie-1976_bewerkt-1.bmp  kangaroe-australie-1981_bewerkt-1.bmp  kangaroe-australie-1986_bewerkt-1.bmp kangaroe-australie-1988_bewerkt-1.bmp  kangaroe-australie-1990_bewerkt-1.bmp

kangaroe-australie-1993_bewerkt-1.bmp  kangaroe-australie-1996.bmp  kangaroe-australie-2001_bewerkt-1.bmp kangaroe-australie-2003_bewerkt-1.bmp kangaroe-australie-2004_bewerkt-1.bmp  kangaroe-australie-2005_bewerkt-2.bmp 

Heb ik het nou mis, mede teruggrijpend op een eerder artikeltje over Australia Day en niet gehinderd door een schat aan filatelistische kennis, of zijn de Australische posterijen inderdaad heel erg royaal waar het gaat om het aantal uitgiftes?!

kangaroe-australie-1986_bewerkt-2.bmpMijn favoriet uit die veelheid aan Australische Kangaroe-zegels? De zegel hiernaast. Waarom? Omdat deze het meeste recht doet aan het beeld dat ik aan de hand van documentaires en bezoeken aan dierentuinen heb van kangaroes. Volgens mij zijn het namelijk erg norse, zeg maar gerust chagrijnige beesten. 

Zoveel Australische kangaroe-zegels, zou de kangaroe daarbuiten wel eens op een postzegel zijn gesignaleerd?! Begrijp me goed, ik heb niet de wereld aan postzegels binnen handbereik, maar een vluchtige speurtocht levert niet veel op.

kangaroe-nederlandse-antillen_bewerkt-1.bmpAllereerst gaan we naar onze ‘eigen’ Nederlandse Antillen. Naar de Kinderzegels uit 2002 om precies. Op één daarvan prijkt, zij het in een ietwat strtipachtige tekenstijl, een kangaroe. 

kangaroe-korea_bewerkt-1.jpgWaar ons kangaroe-uitstapje wat mij betreft eindigt? In Korea. Maar dan wel Korea met een erg Australisch sausje. Het betreft immers – als ik me niet vergis – een Koreaanse kangaroe-zegel uitgegeven ter gelegenheid van de Stampex in 1986. In Adelaide.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (5) Schrijf een reactie

  • Charles Voetelink op 30 januari 2007 om 22:45

   Kangoeroe,Kangaroe of Kangaroo ….?

  • Gerrit Jan van Postzegelblog op 31 januari 2007 om 09:42

   Charles, kun je nagaan hoe zeer ik – in elk geval qua spelling van het woord kangoeroe – ben blijven hangen in de sixties, meer in het bijzonder bij de kangaroe van het Cocktail Trio.

   Je hebt helemaal gelijk: het is kangoeroe!

  • hannie op 31 januari 2007 om 14:11

   charles…. ik zat precies hetzelfde te denken. verwarring alom dus.

  • Gerrit Jan van Postzegelblog op 31 januari 2007 om 14:17

   Hannie, nou dacht ik net met mijn berichtje de verwarring te hebben weggenomen?!

  • hannie op 1 februari 2007 om 12:32

   Gerrit Jan, ik had je wel begrepen….
   hoewel de goeroe in mijn gevoel garoe moet zijn. tenminste dat heb ik ooit op school geleerd. nou ja, de van Dale moet ook nogal eens worden veranderd.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)