Een Dolfijn jaar! - Postzegelblog

Een Dolfijn jaar!

1

dolfijn-echt_bewerkt-1.jpgNee, ik ga hier niet strooien met de beste wensen. We zitten immers al bijna in februari. Nee, ik ga het hier hebben over de dolfijn. Ja, want met dank aan mijn regionale krant weet ik sinds afgelopen zaterdag dat 2007 onder meer is uitgeroepen tot het Jaar van de Dolfijn. Onder meer, inderdaad, want dit jaar is ook nog eens Internationaal Pooljaar, Europees Jaar van de Gelijke Kansen en – daar hebben we het hier al over gehad – Michiel de Ruyter-jaar.

Het Jaar van de Dolfijn dus. Heel officieel, want het is een inititiatief van de Verenigde Naties. De dolfijn-7_bewerkt-1.jpgaanleiding zal jullie niet verbazen: het gaat niet goed met de dolfijn. Helemaal niet goed zelfs. Dat dat – hoe serieus ook – op zich geen groot nieuws is, blijkt wel uit het feit dat in Nederland al in 1985 een postzegel met een dolfijn (een bruinvis om precies te zijn) is uitgegeven onder de titel Bedreigde Dieren. Samen met een zegel met daarop een zeehond, beide ontworpen door Anthon Beeke. 

Hoewel ik laatst op National Geographic Channel zag dat dolfijnen ook wel degelijk agressief voor de dag kunnen komen, staan ze over het algemeen – denk alleen maar aan de avonturen van ons aller Flipper – toch bekend als het toonbeeld van vriendelijkheid en vrolijkheid. Het zijn, ook al zijn het vissen, dieren met een zeer hoge aaibaarheidsfactor. 

dolfijn-1_bewerkt-1.jpgdolfijn-3_bewerkt-1.jpgdolfijn-4_bewerkt-1.jpgdolfijn-5_bewerkt-1.jpgdolfijn-8_bewerkt-1.jpgdolfijn-9_bewerkt-1.jpg

Tegen die achtergrond leek het me niet meer dan normaal dat de dolfijn ook op postzegels een graag geziene gast zou zijn. En inderdaad, eventjes googelen levert al een aardige oogst op. Bovendien zou het me in het geheel niet verbazen dat er nog veel en veel meer dolfijn-zegel boven water zijn te toveren. 

dolfijnen-cuba-2004_bewerkt-1.bmp

dolfijnen-brazillie-hologram_bewerkt-1.bmpTegelijkertijd is het natuurlijk wel de vraag of de dolfijn ook op postzegels geen uitstervend ras is. Welnu, dat valt mee. In 2006 in Australië, in 2005 in Gambia, in 2004 in Cuba en Angola en in 2003 in Brazilië (dat was zelfs een zegel met hologramtechniek) zijn nog dolfijn-zegels verschenen. 

 dolfijn-australie-2006_bewerkt-1.bmpdolfijn-angol-2004_bewerkt-1.bmp

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (1)

  • Hans op 29 januari 2007 om 20:18

   “Het zijn, ook al zijn het vissen, dieren met een zeer hoge aaibaarheidsfactor. ”

   Dolfijnen zijn zoogdieren en geen vissen.
   Leuk stukje verder.

   Groet,
   Hans

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)