Spiegelbeeld vertel eens even . . . - Postzegelblog

Spiegelbeeld vertel eens even . . .

4

nvph1335

Op de vraag naar aanleiding van foutieve afbeeldingen op buitenlandse postzegels van Gert Jan op postzegelblog.nl: “Komen op Nederlandse postzegels ook dergelijke kanjers van fouten voor?” kan bevestigend beantwoord worden. Nederlandse postzegels hebben op gezette tijden (en dan vooral in de laatste jaren) bij wijze van spreken een ‘abonnement’ op spiegelbeeldige afbeeldingen. Een recente vondst van een onjuiste afbeelding op de Rijksmuseum-postzegel (nvph 1335) in een rij van vijf maakt een inventarisatie nog actueler.

De molen bij Wijk bij Duurstede

• [1] Het deelfragment met een wolkenlucht (linksboven op de Rijksmuseum-postzegel) is afkomstig van het schilderij ‘De molen bij Wijk bij Duurstede’ van de schilder Jacob van Ruysdael (1628/29 – 1682). Na langdurig kijken en vergelijken blijkt dat dit deel spiegelbeeldig op de postzegel terecht is gekomen.

De corrigerende functie van de maximafilie
Een gespecialiseerde groep actieve filatelisten, namelijk maximumkaartenverzamelaars, zoeken bij ieder postzegelafbeelding een bijpassende en beeldondersteunende prentbriefkaart. Door zoeken en vergelijken door een aantal betrokken leden van ‘Vereniging Kinderpostzegels & Maximafilie’ lukt dit over het algemeen vrij goed. Visueel krijgt de postzegelafbeelding met dit bronnenonderzoek een bredere, diepgaandere basis en een ruimer kader. Zo nu en dan stuiten de speurders op niet correct afgebeelde postzegelafbeeldingen. Op Nederlandse postzegels komt zo nu en dan een omgekeerde afbeelding van het origineel voor. Ik neem aan dat bij drie van de vijf opgevoerde afbeeldingen per ongeluk omgekeerde afbeeldingen (spiegelbeeldig) op een postzegel terecht zijn gekomen (1, 2 en 3). Bij de rest is het  opzettelijk toegepast (4 en 5).

nvph780

• [2] Kinderpostzegel 1963 (nvph 780)
Het jongetje op de fiets heeft in tegenstelling tot alle andere fietsen zijn kettingkast niet aan de rechter-, maar aan de linkerkant van zijn fiets zitten.

nvph1908

• [3] ‘Dutch landscape’ van Jeroen Krabbé (nvph 1908)
Het niet bijster naturalistische schilderij met een Nederlands landschap is ongetwijfeld niet opzettelijk in spiegelbeeld op de priority-postzegel 2000 geplaatst.

Mooi NL Leiden

• [4] Gezicht van Lievens Mooi NL Leiden
Overigens is het portret van Jan Lievens opzettelijk spiegelbeeldig op de postzegel geplaatst! De reden hiervan is dat de vriendschap tussen Lievens en Rembrandt door de afwijkende, foutieve stand van het gezicht ten opzichte van het originele schilderij tot uitdrukking komt. Vrienden kijken elkaar immers toch aan. *) Wenden het gezicht niet van elkaar af? Daarmee komt het begrip ‘vriendschap’ overtuigender voor een kijker over.

Mooi NL Sittard Sittard

• [5] Huis in Sittard Mooi NL Sittard
Het gebouwencomplex geheel links met de fabrieksschoorsteen geheel links op het velletje is met opzet omgekeerd. De onjuiste plaatsing van deze bebouwing op het velletje maakte het de ontwerpers mogelijk dat de driehoekscompositie van het Sittard-velletje verwerkelijkt is. De kerk in het centrum vormt het hoogste punt van de driehoek. Om vormgevingstechnische reden is deze overtreding dus begaan. Ontwerper Barry de Bruin vertrouwde mij verrast toe: “Ik had nooit verwacht dat iemand deze vrijheid van handelen zou kunnen ontdekken!” Wel een collega-verzamelaar uit Sittard heeft me geïnformeerd. Het juiste straatbeeld is op de Google-afbeelding Sittard, bladzijde 2 en daarvan de eerste afbeelding te vinden.

Het is heel merkwaardig dat hierbij drie schilderij[gedeelt]en zijn betrokken in spiegelbeeldige weergaven. Krijgen de ontwerpers de reproducties op transparante sheets van de musea aangeleverd, waardoor deze ‘omkeringen’ in de hand kan worden gewerkt? Of kan er tijdens de ontwerpperiode iets misgaan bij de digitale bewerking/verwerking van het aangeleverde beeldmateriaal?

Voor mij is het ontstaan van deze incorrecte postzegelafbeeldingen een raadsel. Naar ik hoop informeren medewerkers van TNT Post ons die bij de begeleiding van ontwerpers en/of bij het ontwerpproces betrokken zijn over de juiste toedracht van deze onopzettelijk gemaakte ‘onregelmatigheden’. Ook het liedje ‘Spiegelbeeld’ van Willeke Alberti vraagt immers om inside information.

nvph2046

nvph2272 nvph2274

*)
De plaatsing van de gezichten en profil van prins Willem-Alexander en prinses Máxima naar links op de huwelijkspostzegels (nvph 2046) is voor mij ook raadselachtig. Er straalt bepaald geen wederzijdse genegenheid uit, eerder letterlijke en/of figuurlijke (?) volgzaamheid. Een op-elkaar-gericht-zijn is overduidelijk wél aanwezig op twee zegels (nvph 2272 en 2274) uit de serie Koninklijke Familie III. Wie kan/wil me over de stand van beide gezichten op de huwelijkpostzegel nader inzichtelijk informeren?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (4) Schrijf een reactie

  • aad b op 30 januari 2007 om 23:40

   Jammer maar als ik goed kijk dan staat het stempel ook in spiegelbeeld ,graag uw opheldering !!

  • bate hylkema op 31 januari 2007 om 12:16

   Inderdaad goed gezien. Om het spiegelbeeldige lucht- en wolkendetail te laten zien, heb ik een gestempelde postzegel op een doorzichtig sheet geplaatst en naderhand omgedraaid, zodat het spiegelbeeldige deel overeenkomt met gedeelte uit de wolkenlucht van het schilderij. Op deze manier is op een aanschouwelijke manier het ‘omgedraaide’ deel van de postzegel overtuigend waar te nemen.

  • bate hylkema op 19 februari 2007 om 21:39

   De omkeringen, dus spiegebeeldige afbeeldingen op postzegels van [1] De molen bij Wijk bij Duurstede, [2] fietsende jongen en [3] Dutch landscape van Jeroen Krabbé zijn alle volgens TNT Post-manager porductgroep Postzegels te wijten aan menselijke vergissingen. Niet meer en niet minder.
   De spiegelbeeldige reproductie van Jan Lievens en de gebouwenafbeelding in Sittard zijn om ontwerptechnische reden opzettelijk in spiegelbeeld uitgevoerd. “Dit had nooit mogen plaatsvinden”, volgens de TNT Post-manager. “Jammer en toch is het gebeurd zonder dat het is opgemerkt.”

  • het is gelukkig 2010 op 12 januari 2010 om 22:54

   Iets uit de akelige Bush jaren zo te zien. brrr. Fijn dat er eindelijk een ander president zit in Amerika en we dit met andere ogen aanschouwen. Met gemoedsrust dat een democraat daar zit ipv van een vuile republikein

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)