Liechtenstein en Oostenrijk (2x) in de fout - Postzegelblog

Liechtenstein en Oostenrijk (2x) in de fout

10

Liechtenstein oostenrijk

De schaamte zou blozen, zei Shakespeare. Zo is het! Bij de Liechtensteinse en Oostenrijkse posterijen zitten ze inderdaad nog steeds met het schaamrood op de kaken. Liechtenstein ging in de fout met een zegel in het muziekvelletje ’Berühmte Werke’, Oostenrijk met een zegel, die al aandacht vraagt voor de postzegeltentoonstelling WIPA 2008, en daarna bijna voor de tweede keer met een zegel in de reeks ’F1-legenden’ waarop de autocoureur Michael Schumacher staat afgebeeld.

bladmuziek 

Op de zegel in het Liechtensteinse velletje, gewijd aan acht beroemde componisten, staan ’valse noten’. De noten op de zegel ’Tsaikowsky’s Blumenwalzer’ stammen namelijk uit Tsaikowsky’s ’Serenade’ voor strijkers, C-Dur, opus 48.

In Oostenrijk gingen ze bijna twee keer in de fout. Eén keer echt en wel met de WIPA-zegel met het Reuzenrad (26 augustus), waarop drie keer een RRR staat. De zegel was al in roulatie voordat de fout werd ontdekt. Natuurlijk waren de rapen gaar. Men was echter nog niet van de schrik bekomen of men zag, maar nu gelukkig nog net op tijd, dat er op de Schumacher-zegel een verkeerd jaartal stond. Schumacher, zeven keer wereldkampioen, was namelijk onder andere niet in 1996 wk geworden maar in 1994. Onmiddellijk werd de zegel teruggetrokken en hij moest opnieuw worden gedrukt; niet zoals de eerste keer in rasterdiepdruk, maar in offset.

Op 4 december kwam de zegel echt uit. Jaarcollectie en jaarboek zijn evenwel verlaat uitgebracht. Voor de liefhebbers: in het jaarboek staat nog de afbeelding van Schumacher-I. Wanneer maakte Nederland overigens zo’n knoert van een fout?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel