De Nederlandse poststempels in beweging… - Postzegelblog

De Nederlandse poststempels in beweging…

7

stempel2

Meer bewegen, een advies dat men tegenwoordig elke dag hoort of leest. Een gezond advies. TNT Post heeft hetzelfde bedacht door vanaf oktober 2006 proeven te nemen met een nieuw soort poststempels.

De bekende stalen poststempels, de zogenoemde cilinderbalkstempels die door de fa. Raab in Duitsland worden gefabriceerd, voldeden al langere tijd niet meer. De reden was, dat het onderhoud van de stempels steeds meer te wensen overliet, ze waren onhandig aan de balie, vielen om en dan werden te behandelen stukken en formulieren aardig besmeurd met de zwarte stempelinkt. Ook het verzetten van de datum en de uren ging steeds moeizamer, doordat radertjes vast kwamen te zitten. Het stempel was soms zo vuil, dat een duidelijke afdruk niet was te maken.

stempel3 stempel4  stempel2

Vroeger werden de stempels regelmatig schoongemaakt met petroleum in een apparaat met borstels aan een draaihandel. Zo konden alle inktresten goed worden verwijderd. Maar waar zijn dergelijke apparaten nog te vinden?

Om tot een goede oplossing voor het probleem te komen greep men terug op het vertrouwde concept van een zelfinktend stempel. Een stempelkussentje dat kan worden vervangen als dat nodig is door een vers exemplaar. Dit soort stempels werd wel eens gebruikt bij speciale gelegenheden, waarbij een rubber stempel ingezet of opgeplakt werd. Maar die stempelapparaten waren erg zwaar dus onhandig aan de balie.

Honselersdijk-Dijkstraat Poeldijk-Voorstraat

Gekozen is nu voor een stempel van licht, maar sterk materiaal, met een verwisselbaar inktkussentje. Het stempel is van het fabrikaat Colop en in de afdruk ziet men naast het kroontje en TNT Post de plaatsnaam (kantoornaam), met als dat van toepassing is, de straatnaam waar de postvestiging te vinden is. De datum kan heel eenvoudig worden verzet zonder de handen vuil te maken. In de proefstempels komt nu nog een afdruk voor met een vrij grote diameter. De lege vlakken in de stempels worden toch geraakt door het inktkussen en zo ontstaan toch nog wat ontsierende vlekken. De postvestigingen die thans op proef een Colop stempel gebruiken, krijgen te zijner tijd een model met een kleinere diameter, waardoor dat euvel niet meer zo gemakkelijk zal optreden.

En als de landelijke proef voldoet, zal het vertrouwde stalen stempel helemaal uit beeld verdwijnen. Zo blijft het verzamelen van stempelafdrukken best interessant, nieuwe, in beweging.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (7) Schrijf een reactie

  • toon op 3 januari 2007 om 17:52

   wat grappig dat het “nieuwe” stempeltje in december 2006 werd gebruikt om Decemberzegels van 2005 te ontwaarden.

  • Pat op 5 januari 2007 om 00:47

   Erg informatief artikel voor de modern verzamelaar. Ik ben er zelf 1 tegen gekomen tot nu toe die echter ook nog met een frankeermachine is ontwaard. Weet iemand waar de proeven met de extra grote stempels worden gehouden en over welke periode?

  • cees prins op 7 januari 2007 om 22:43

   Klik eens op mijn link…………
   En kijk bij cancellations………
   Zal morgen eens vragen hoelang de proef duurt, wisten ze vorig jaar nog niet….

   Cees

  • cees prins op 7 januari 2007 om 22:52

   http://groups.msn.com/Filadorado/general.msnw?action=get_message&mview=0&ID_Message=553&LastModified=4675597066589223760

   dit is de echte link dus…..

  • Hero Wit op 2 maart 2007 om 18:41

   Dag Cees,
   Ik ben een beetje laat met mijn vraag. Heb je al iets meer gehoord over deze stempelontwikkeling? Ben benieuwd.

  • bate hylkema op 2 maart 2007 om 20:20

   “Van d’n ouden stempel” staat er boven het artikel in Mail 4 (21 februari 2007) over de invoering van een nieuw handstempel voor het afstempelen van zegels en formulieren.
   De ruim 3500 verkooppunten van TNT Post krijgen vanaf deze maand een nieuw handstempel. Dat mocht ook wel, het vorige exemplaar stamde uit 1829. Naar verwachting zullen in de zomer alle verkooppunten voorzien zijn van de nieuwe dagtekenstempel.
   Het nieuwe exemplaar bezit een geïntegreerd stempelkussen. Geen vieze vingers en vlekken meer, zoals dat wel eens het geval was bij de oude dagtekenstempel.
   De afdruk is zeer scherp. Ter onderscheiding van de concurrentie is de stempel voorzien van de naam TNT Post in logo-uitvoering.

  • bate hylkema op 2 maart 2007 om 20:22

   “Van d’n ouden stempel” staat er boven het artikel in Mail 4 (21 februari 2007) over de invoering van een nieuw handstempel voor het afstempelen van postzegels en formulieren.
   De ruim 3500 verkooppunten van TNT Post krijgen vanaf deze maand een nieuw handstempel. Dat mocht ook wel, het vorige exemplaar stamde uit 1829. Naar verwachting zullen in de zomer alle verkooppunten voorzien zijn van de nieuwe dagtekenstempel.
   Het nieuwe exemplaar bezit een geïntegreerd stempelkussen. Geen vieze vingers en vlekken meer, zoals dat wel eens het geval was bij de oude dagtekenstempel.
   De afdruk is zeer scherp. Ter onderscheiding van de concurrentie is de stempel voorzien van de naam TNT Post in logo-uitvoering.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)