Felicitatie voor Finland - Postzegelblog

Felicitatie voor Finland

3

vlag Finland_bewerkt-1.jpgOnze Finse lezers hoef ik er natuurlijk niet op te wijzen dat het vandaag 6 december is. Want op 6 december is het al jaren en jaren feest in Finland. Dé nationale feestdag om precies te zijn. Om te vieren dat op 6 december 1917 de Finnen hun onafhankelijkheid uitriepen.

Mooie aanleding natuurlijk om eens een kijkje te gaan nemen in wat Finland aan postzegels te bieden heeft. En wat ligt dan meer voor de hand dan op zoek te gaan naar zegels speciaal  uitgegeven ter gelegenheid van de nationale feestdag. 

Finland 50 jaar onafhankelijk_bewerkt-1.bmp

En ja hoor, kijk maar hierboven: een serie(tje) van drie zegels verschenen in 1967 om het 50-jarig jubileum van de Finse onafhankelijkheid te vieren. 

Verder bladerend door wat ik aan Finse zegels op www.freestampcatalogue.com aantrof, ja, dan ben ik geneigd te denken dat de Finse zegels er zeker zijn mogen. Of het iets te maken heeft met het feit dat de, zeg maar, Scandinavische landen in het algemeen toch al bekend staan om hun gevoel voor design, voor fraai ontwerp… wie zal het zeggen. 

stripzegels_bewerkt-1.bmpIk ben niet ver terug in de tijd gegaan, integendeel, ik heb me bewust beperkt tot dit jaar, 2006 dus. En daar kwam ik bijvoorbeeld deze twee stripzegels tegen. Inderdaad, strips kunnen – al waren het dan Deense – voor heel wat opschudding zorgen. Of deze dat ook hebben gedaan, is mij niet bekend.

Maar, daar gaat het ook niet om. Daargelaten of het bijzonder is, ik vind de combinatie postzegels en strips erg leuk. Postzegels krijgen daardoor iets heel lekker losjes. Ja, dat mag ik wel.

 

 

 

 

krant_bewerkt-1.bmpHeel anders is de Sanoma-zegel, een zegel die, naar ik aanneem alles van doen heeft met het ook in ons land bekende uitgeversconcern Sanoma. Over die naam, die betekent boodschap in het Nederlands.

Totaal anders, deze zegel dan de stripzegels. Niets van die losheid. Maar toch, vind ik tenminste, een fraai staaltje design. 

Mochten er onder jullie verzamelaars zijn die Finland heel hoog hebben zitten, kom maar op met je mooiste Finse zegels!

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Jan op 6 december 2006 om 12:15

   Bij mij is Finland de laatste jaren behoorlijk uit de gratie geraakt. Ik vind Finse postzegels tegenwoordig weinig inspirerend en vrij eenzijdig.
   En dan komt er in 2007 nog die verschrikkelijke Lordipostzegels op ons af. Nee, ik verzamelde Finland liever toen ik begon eind jaren zeventig, begin jaren tachtig van de vorige eeuw.

  • Jan op 6 december 2006 om 12:18

   Fraai staaltje design ? De sanomalehti-postzegel lijkt mij te veel op de perszegel uit 1971. Dit had veel beter gekund. Er is niets onder de zon…
   Finse postzegels laten ook veel te weinig van het land zien.

  • Jan op 6 december 2006 om 12:27

   En op deze pagina zie je het eenzijdige beeld aan postzegels waarmee Finland ons in 2007 gaat “verblijden” http://www.posti.fi/postimerkkikeskus/tapahtumat/2007merkit.htm
   Moemzegel 22 en tot 27 (waar is de spuitbus). Lordi (nog meer spuitbussen nodig) en nog meer dat best wel een beetje beter had gekund. Twee uitgiftes staan er niet op, dat zijn een gemeenschappelijke uitgifte met Hong Kong en het uit Noorwegen gehaalde idee om de lezers van een blad oude foto’s in te laten sturen. In Finland doen ze dat voor een velletje postzegels 90 jaar onafhankelijk Finland.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)