Rob Boom (Boomstamps Zwolle): een leven lang postzegels - Postzegelblog

Rob Boom (Boomstamps Zwolle): een leven lang postzegels

9

Postzegelwinkel_bewerkt-2.jpgEen danig uit de hand gelopen liefhebberij, zo mag je het wel noemen. Of het toppunt van van je hobby je beroep maken. Over wie ik het heb? Over Rob Boom van Boomstamps in Zwolle. Zijn winkel aan de plaatselijke Grote Markt had ik – ik ben zo nu en dan in Zwolle – al veel en veel vaker gezien. Maar toen was ik niet betrokken bij Postzegelblog. Nu wel, dus daarom maar eens de stoute schoenen aangetrokken voor een bezoekje en een gesprek. 

Wat me meteen opvalt, is de mededeling op de deur dat de zaak van 4 januari tot en met 5 februari 2007 gesloten is. Kan dat zomaar, de winkel een maand sluiten? Rob moet lachen: “Ach, januari is toch een rustige postzegelmaand, dus ik kan dan wel even gemist worden. Tja, ik mag nu eenmaal graag reizen en aangezien de reis deze keer helemaal naar Nieuw-Zeeland gaat, moet ik er wel een paar weken tussenuit.”

Postzegelwinkel_bewerkt-1.jpg

Uit de hand gelopen liefhebberij

Zijn winkeltje aan de Grote Markt 1 is, hoe toepasselijk, amper groter dan een postzegel. Hij zit al 27 jaar op hetzelfde adres. Hoort zo’n beetje bij het meubilair van het centrum van Zwolle. Hoe is hij verzeild geraakt in de postzegelhandel? Rob: “Die 27 jaar dat ik de winkel heb, dat is nog niks, amper de helft om precies te zijn, vergeleken met de 50 jaar dat ik met postzegels in de weer ben. Ja, ik ben op mijn 5e met verzamelen begonnen. Je mag dus wel spreken van een danig uit de hand gelopen liefhebberij.”

Over dat verzamelen, dat doet hij sinds 10 jaar niet meer. “Ik wilde ook nog wat tijd hebben voor andere hobbies. Ik mag graag lezen – vooral thrillers – en, maar dat was waarschijnlijk al duidelijk, reizen. Met de opmerking daarbij dat me dat vanwege mijn niet bijster goede lichamelijke gesteldheid steeds minder makkelijk afgaat.”

Postzegelhandelaar Rob Boom_bewerkt-1.jpg 

In de meer dan een kwart eeuw heeft hij een zo’n 400 vaste trouwe klanten aan zich weten te binden. “Mijn klantenbestand beslaat heel Nederland. Ja, ik heb zelfs een klant die helemaal vanuit Maastricht hierheen komt. Dat heeft natuurlijk te maken met de landen waar ik me, ook dat is eigenlijk historisch gegroeid, op heb toegelegd. Zo heb ik, al zeg ik het zelf, een aardige reputatie waar het gaat om zegels uit Engeland. Bovendien zijn ook Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de Zuidpoolgebieden bij mij goed vertegenwoordigd.”

Niet duf

Natuurlijk, hij weet heel goed dat postzegels verzamelen te boek staat als duf. En hij merkt ook dat zeker onder jongeren de postzegel het aflegt tegen computerspelletjes. “Al is het niet waar – postzegels zijn niet duf – is dat realiteit, hoe jammer ook. Want wie zich ook maar even verdiept in postzegels, zal gauw tot de ontdekking komen dat ze de totale geschiedenis van een land weerspiegelen. Blader door een postzegelalbum en je bladert, van belangrijke gebeurtenis naar belangrijke gebeurtenis en van belangrijk persoon naar belangrijk persoon, door de historie van een land.”

Even naar het nu, hoe kijkt hij vanuit zijn o zo rijke ervaring tegen de zegels van nu aan? “Over het algemeen vind ik de huidige zegels teveel, hoe zal ik het zeggen, van die echte plaatjes. Maar terwijk ik dat zeg, moet ik ook toegeven dat ik de Mooi Nederland-serie graag mag zien. Met de opmerking daarbij dat, wil je hem als verzamelaar compleet hebben, het wel een aanslag op je portemonnee is.” 

Verzamelen werkt verslavend 

“Dat is trouwens toch de makke van veel postadministraties, ze geven veel en veel te veel uit. Natuurlijk, dan zul je je als verzamelaar moeten inhouden. Je zult jezelf beperkingen moeten opleggen, keuzes moeten maken. Maar, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe je het ook wendt of keert, verzamelen werkt nou eenmaal verslavend. Ja, en als je je collectie dan compleet wilt houden, dan kan dat behoorlijk in de centen lopen.”

Een halve eeuw in de postzegels, 27 jaar aan de Grote Markt in Zwolle, hoe lang gaat hij nog door. Rob kijkt me aan met een enigszins vragende blik: “Wie zal het zeggen? Ik hoop er hier in de winkel in elk geval nog 10 jaar aan vast te mogen knopen. Tja, en dat zal voor een heel groot afhangen van of mijn gezondheid mij niet al te zeer in de steek laat. En dan? Wederom, wie zal het zeggen? Opvolging heb ik niet. Ach, eerst de feestdagen en dan heerlijk genieten van Nieuw-Zeeland.” 

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 2,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • jacob op 20 november 2006 om 21:09

  Heerlijk,heerlijk,heerlijk, zo’n ongecompliceerd verhaal over zomaar een verzamelaar tot handelaar in ’n winkel zo gróót als een “Postzegel” met ’n olijk kleurig éntree!

 • Ed Panman op 25 november 2006 om 16:38

  Vanaf begin jaren tachtig kom ik bij Boomstamps over de vloer. De kennis en de service zijn ongeëvenaard. De milde humor en het optimisme van Rob Boom trouwens ook. Ik wens hem oprecht een hele goede vakantie toe en nog vele mooie jaren aan de Grote Markt.

 • albert op 25 november 2006 om 17:49

  Echt een man met liefde voor het vak laten we maar zeggen. Ik kom er graag, goede voorlichting. Verstand van zaken voor de echte filatelist.

 • Mark O'Neill op 4 december 2006 om 19:13

  Rob, My Dutch is not good! Can you supply in full sheetlets of 10 sets:
  2004 Football X 1
  2004 Auto-Racing 2 values

 • Lars op 10 juli 2011 om 16:44

  Rob Boom overleden.
  Onlangs ontving uw redactie het tragische bericht, dat op 11 juni postzegelhandelaar Rob Boom (60), eigenaar van Boomstamps aan de Grote Markt in Zwolle, is overleden na een noodlottig ongeval.
  Rob Boom dreef zijn postzegelwinkel ruim 32 jaar en was tot voor kort een trouwe adverteerder in het maandblad. Zijn vaste klantenkring uit het hele land zal zijn gedegen filatelistische kennis en expertise node moeten missen.
  Uw redactie en medewerkers wensen zijn familie en dierbaren veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.
  Bron: http://www.defilatelie.nl/nieuws.php?id=423

 • S.J. van Seijen op 21 november 2012 om 15:49

  Mijnheer,
  in maart 2007 heb ik van u een prijslijst austr. antartica ontvangen en ook wat zegels bij u besteld.
  Kunt u mijn wederom een prijslijst toe sturen opdat ik de zegels na 2009 kan bij bestellen. Mag ook per e-mail

  hartelijk dank
  S.J. van Seijen

 • aadb op 21 november 2012 om 18:16

  Kunnen ze deze S.J Seijen niet ff perforeren !!!!!in dit geval maak het mij niet uit waar .

 • hanses op 22 december 2012 om 17:51

  heefd rob boomstam zijn e-mail adres veranderd mijn mail komt terug

 • aadb op 22 december 2012 om 18:04

  Hannes in de hemel kennen ze geenmail post ,je komt duidelijk in aanmerking voor horizonzwemmen met uitzwaai moment !Misschien ff lezen wat er op 10 july 2011 om16.44 geschreven staat een paar verhaaltjes hierboven .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)