Aanleiding tot uitgifte van het eerste postzegelvelletje in Nederland - Postzegelblog

Aanleiding tot uitgifte van het eerste postzegelvelletje in Nederland

2

       Deurzegel VoorkantDeurzegel Achterkant

In 1949, toen de scholenactie ‘Door het Kind – Voor het Kind’ landelijk werd ingevoerd, verkochten schoolkinderen na het opnemen van de bestellingen, niet alleen prentbriefkaarten, maar ook kinderpostzegels. De kinderzegels die alle afkomstig waren uit vellen van honderd zegels, werden met de hand uit de vellen gescheurd en in een zakje gestoken. De hiermee samenhangende handelingen grensden aan het ongelofelijke.

Pargamijnzakje

Het meisjesinternaat van ‘Huize De Goede Herder’ te Zoeterwoude vulde tot en met het kinderzegeljaar 1964 doorzichtige en bedrukte pergamijnzakjes met kinderzegels. Voor de kinderzegelactie 1963 bijvoorbeeld werden ruim 25.000.000 kinderzegels in blokjes van vier en zes zegels gescheurd. Die blokjes werden naderhand met een rebuskaartje in 2.125.000 zakjes gestopt. Tenslotte werden al deze zakjes op hun juiste inhoud gecontroleerd en per 10 of 25 stuks gebundeld. Hierna werden de bundels tot eenheden van 100 of 250 stuks vergaard en later in dozen van 2000 stuks verzendklaar gemaakt.

nvph 854

Deze tijdrovende handelingen konden feitelijk niet meer in een te korte tijd geklaard worden. De oplossing van het probleem werd kinderzegelvelletje. De vele handelingen werden nu doelmatig teruggebracht tot enkele. In 1965 werd het eerste velletje met daarin 12 geperforeerde zegels nog wel door ‘Huize De Goede Herder’ handmatig gevouwen *) en met een rebuskaartje in de doorzichtige zakjes gestopt. In 1966 vond voor het eerst machinale vulling in enveloppen plaats. Na verloop van een aantal kinderzegeljaren werd omvang en grootte van het velletje kleiner.

Efficiëntie bleek destijds hét sleutelwoord te zijn bij de scholenactie, die nu bekend staat onder het motto ‘Voor kinderen door kinderen’. Deze functionele doelmatigheid van het postzegelvelletje past TNT Post sinds enkele jaren ook toe bij de postzegelverkoop om tweeërlei reden: [1] Verkoop van losse postzegels die uit vellen gescheurd moeten worden, is een tijdrovende aangelegenheid. [2] De aanwezigheid van meerdere postzegels bij de consument blijkt het versturen van kaarten te bevorderen. De filatelist die van iedere serie postzegels maar één exemplaar in zijn (voorbedrukt) postzegelalbum stopt, waardeert deze kwantumverkoop uiteraard niet. Velletjes met een gering aantal zegels heeft zijn voorkeur. Helaas beslaat de verzamelaarsgroep uit een te gering percentage van het totale consumentenbestand dat postzegels voor frankering gebruikt. Velletje van tien zegels zullen met regelmaat daarom door TNT Post uitgegeven blijven worden.

nvph 402b 

nvph 403b

Tijdens de Duitse bezetting verschenen er in 1942 onder invloed van het propagandistisch voorbeeld van de Duitse Nationaal Socialisten de eerste twee postzegelbokken in ons land (postzegelvelletjes nvph 402b en 403b). De zegels tonen een grimmig kijkende soldaat uit het Nederlandse Legioen dat Duits gezind was.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Rein op 20 november 2006 om 16:29

   @Bate

   Wat hebben de Legioen-blokken met het kinderzegel-verhaal te maken?

   Of had je op het laatst de twijfel of het hier in dit verhaal om blokken of velletjes ging???

   Blokken worden “en bloc” dus in hun geheel verkocht, bij velletjes is losse verkoop van zegels uit het velletje mogelijk. Daarbij ga ik uit van de voorschriften, niet van de weerbarstige praktijk op kantoren of winkels.

   Praktisch alles wat sinds 1965 in eenheden kleiner dan (of gelijk aan) 20 wordt aangeboden – uitgezonderd de postzegelboekjes – zijn blokken. De uitzondering vormen de velletjes van 10 met de Amphilex-zegels uit 1967…..

  • Jeen R.Roorda op 27 januari 2007 om 15:21

   Geachte heer Hylkema

   nav het verhaal betr. blok 854
   kunt U mij meer vertellen betr. dit blok 854 b.v. de soort of soorten gom die er gebruikt zijn, en waar de diverse blokken in het moedervel geplaatst zijn?

   m.vr.gr.

   Jeen R. Roorda
   j.r.roorda@home.nl

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)