De mooiste zegel van: Willem Hogendoorn - Postzegelblog

De mooiste zegel van: Willem Hogendoorn

3

interpol_bewerkt-1.jpgKijk, zo zien we het graag. De derde bijdrage in de (hopelijk lange en vruchtbare) serie De Mooiste Zegel van… Deze keer neemt Willem Hogendoorn ons mee naar Interpol en Benin.

Hij onderbouwt zijn keuze met het volgende verhaal: “Als verzamelaar van de postzegels van Interpol, was ik tot 1986 redelijk tevreden dat ik er in geslaagd was om alle uitgegeven postzegels over dat thema in mijn bezit te hebben. Compleetheid geeft de verzamelaar een voldaan gevoel.

Groot was de schrik toen ik er achter kwam dat Benin in 1986 de Interpol-postzegel van Dahomey uit 1973 (michel nr. 390) had uitgegeven met de overdruk ‘République Populaire du Benin’.

Benin_bewerkt-1.jpg

Wat was het geval? Benin (gelegen in West-Afrika, tussen Nigeria en Togo) heette tot 1975 Dahomey. In 1984 werd daar de noodtoestand uitgeroepen in verband met grote droogte die tot hongersnood leidde. Om kosten te besparen werden er geen nieuwe postzegels gedrukt, maar werden oude postzegels voorzien van een zogenaamde overdruk. Dit gebeurde echter maar in kleine aantallen, waardoor het bijzonder moeilijk werd om deze postzegels (als verzamelaar) te bemachtigen.

In 1996 vond er een tweede overdruk plaats van de Interpol-postzegel. Nu werd er (in zwarte letters) een nieuwe waarde van 135 F opgedrukt. De vertwijfeling onder de Interpol-verzamelaars sloeg toe. Hoe aan deze postzegels te komen? Nergens waren ze te krijgen. Niet bij de nieuwtjes-abonnementen van de handelaar, niet bij de Internationale Vereniging van Politiefilatelie in Duitsland, nergens. 

Even heb ik overwogen om naar Benin af te reizen, maar dat werd me toch te gortig. Teneinde raad plaatste ik op 29 mei 2003 een advertentie op de website van de Duitse Vereniging voor Politiefilatelie. Lange tijd hoorde ik niets. Na twee jaar, op 17 mei 2005, kreeg ik een e-mail van een Zwitserse postzegelhandelaar, gespecialiseerd in Franse gebieden in Afrika. Hij deelde mee dat hij de 2 zegels kon leveren. Na wat onderhandelingen over de prijs, zijn we tot overeenstemming gekomen. Ik ben nu de (trotse) bezitter van deze zegels en kan weer stellen dat ik de Interpol-postzegels compleet heb. Een voldaan gevoel, maar met angst en beven houd ik de nieuwe uitgiften in de gaten. Komt er weer een land met ‘een overdruk’???”    

Gratis online postzegelcatalogusNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Willem Hogendoorn op 13 november 2006 om 23:13

  Niet alleen compleetheid geeft een voldaan gevoel, ook een correcte spelling leidt daartoe. 3 storende typfouten in de tekst en ook mijn achternaam die niet goed wordt overgenomen. Maandagochtend zeker.

 • Gerrit Jan van Postzegelblog op 13 november 2006 om 23:44

  Niet maandagochtend Willem, maar zondagavond. Los daarvan, mijn welgemeende excuses voor de verschrijvingen. Het is weliswaar weer laat in de avond, maar ik hoop dat ik alles goed heb verbeterd.
  Hoe dan ook, zeer bedankt voor je bijdrage!

 • herbert op 14 november 2006 om 02:22

  Mooie bijdrage,

  Oog voor detail en verzamelaars geest.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)