Schaf velletjes van tien af - Postzegelblog

Schaf velletjes van tien af

14

Een paar jaar geleden heb ik in één van mijn postzegelrubrieken al eens voorgesteld het uitgiftebeleid grondig aan te pakken. Onder andere door geen velletjes van tien meer uit te geven, maar kleinere velletjes waarin vier zegels zitten.

Mogelijk, hoewel ik dat ernstig betwijfel, want er moeten toch brieven worden gefrankeerd, heeft TNT Post dan minder inkomsten, maar er zou niet meer zo’n aanslag op de portemonnee van de verzamelaar worden gepleegd, omdat men niet meer gedwongen is in één keer tien (en dan ook nog meestal dezelfde) zegels te kopen.

Nu de tarieven naar 44 cent gaan is de mogelijkheid om de velletjes van tien aan te pakken er opnieuw. Hoe ik dat zie: maak velletjes met vier zegels van 22 cent. Op een binnenlandse brief moeten dan wel twee zegels worden geplakt, en op een brief naar buiten Europa (€ 0,88) een heel velletje, maar wat dan nog. Wat voor de verzamelaar belangrijk is, is dat de uitgave in vergelijking met een velletje van tien toch € 3,52 minder is.

Bovendien kunnen die kleine velletjes voor de verzamelaar extra aantrekkelijk worden gemaakt door er bij voorbeeld bij de bomenzegels die voor volgend jaar 21 maart en 21 juni op het programma staan twee motieven in op te nemen. Boven: links een eik en rechts een beuk; onder: links een beuk en rechts een eik. Als dan ook nog eens de randen worden benut en de perforaties laat men doorlopen dan zullen veel verzamelaars gelukkig zijn, want er kunnen ook nog eens mooie combinaties (plus aanhangsel) worden gemaakt.

Er behoeven dan geen twee velletjes van tien meer te worden gekocht, waardoor de kans groot is dat verzamelaars die de afgelopen jaren om de een of andere reden hebben afgehaakt, nu als spijtoptant weer aan het verzamelen slaan.

Als dan ook nog eens van de Beatrixen en van de velletjes voor binnen en buiten Europa velletjes van vier gegomde zegels worden gemaakt (met als voordeel dat we minder stickerzegels hebben) zou de verzamelaar voor het Basispakket dat 11 december verschijnt alleen al ongeveer € 17,00 minder kwijt zijn en voor de zegels die in de eerste helft van 2007 worden uitgegeven circa € 11,50.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel