Zit er ook qua postzegels muziek in Ierland?! - Postzegelblog

Zit er ook qua postzegels muziek in Ierland?!

1

ierland wapen_bewerkt-1.jpgDaar is-ie weer: mijn agenda. Vandaag met de mededeling dat het in Ierland Public Holiday is. Tja, Ierland. Ik ben er één keer geweest. Jaren en jaren geleden. In de streek rond Cork. Ik was een jong journalistje bij wat toen nog gewoon de Haagsche Courant heette. De reden voor mijn trip? De geruchten dat koningin Juliana uit het oogpunt van een grotere behoefte aan veiligheid overwoog om het Italiaanse Porto Ercole te verruilen voor, zeg maar, de zuidkant van Ierland.

Dat gerucht, mede de wereld in geslingerd door ik meen Tros Aktua, veroorzaakte een run op lappen en lapjes grond, al dan niet voorzien van ruïnes van wat eens fraaie cottages hadden kunnen zijn geweest, in de omgeving van Cork. Ja, de komst van de koningin zou de prijs van dat soort locaties wel eens flink kunnen opstuwen, dus wie ergens nog een beetje – Ierland was nu nog betaalbaar – geld had liggen, zou een dief van z’n eigen portemonnee zijn wanneer hij zo’n buitenkans zou laten schieten. En dus toog ik een dag of vier vijf met een makelaar en een aantal aspirant-Ierlandvaarders door het Zuid-Ierse land.

Het resultaat was een prachtige hele pagina – de droom van elke beginnende journalist – compleet met eigen fotografie. Of er naar aanleiding van dat uitstapje zaken zijn gedaan, ik weet het niet. Ik weet wel dat het inderdaad geruchten waren over de mogelijke verhuizing van onze toenmalige koningin. Dus of er nog iets is uitgekomen, van dat verhaal over die stijgende huizen- en grondprijzen rond Cork… ik betwijfel het. Het zou dus zo maar kunnen dat mijn tripgenoten investeringstechnisch gezien er een alleraardigste miskoop aan hebben overgehouden. 

Een hele troost: hun huis staat in een deel van Ierland dat ik in elk geval werkelijk adembenemend mooi vond. Echt in alles het land van de sagen en legenden dat ik me had voorgesteld. Weilanden afgebiesd door ruwe stenen muurtjes. Wegen omzoomd, af en toe zelfs bijna compleet overkapt door meidoornhagen.

Zo’n land, zo stel ik me voor, dat moet ook een prachtig postzegelland zijn. Wat bijvoorbeeld  te denken van de vele muziekgrootheden die Ierland heeft voortgebracht. Alleen al dat thema zou een volwaardige collectie kunnen opleveren. 

Ierland_bewerkt-1.bmp

Daarop voortbordurend en voortzoekend stuitte ik op het kwartet zegels hierboven. Tja, daar ‘plakt’ voor een paar jaar, soms nogal roerige muziekhistorie. U2, Phil Lynott (zeg maar Thin Lizzy, van het voor mij nog steeds absolute wereldnummer Whiskey in the jar), Van Morrison, Rory Gallagher… smullen geblazen. 

En Ierland zou nog veel meer muzieksterren met een postzegel kunnen (en misschien wel moeten) eren. Wat te denken van Sinead O’Connor? Van The Pogues? Van Bob Geldof? Van Enya? Van The Dubliners? Van The Cranberries? Van The Hothouse Flowers? Van The Kelly Family? Van …

Nobel_bewerkt-1.jpg

Muzikaal gezien dus keuze te over. Dan de Ierse schrijvers. Ik noem Wilde. Ik noem Joyce. Plus natuurlijk de vier Ierse winnaars van de Nobelprijs voor literatuur: HeaneyYeats, Beckett en Shaw. Me dunkt een aardig kwartet. Dan dan ook als zodanig is vastgelegd op een postzegelvel. 

Kortom, om op mijn vraag bovenaan dit stukje terug te komen, ik denk dat ik daar nu al een volmondig ja op kan antwoorden. Eens?!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (1)

  • jeffrey op 30 oktober 2006 om 20:00

   Nou Gerrit Jan je had er goed aan gedaan indertijd een lapje grond in de buurt van Cork te kopen. Want koningin of niet, de huizenprijzen zijn sinds de jaren zeventig spectaculair gestegen. De huizen zijn er momenteel duurder dan bij ons. Ik hoop dat je toen niet je geld in nieuwe postzegeluitgiften hebt gestoken, want dat is pas echt een slechte investering geweest. Overigens is Ierland een prachtig en heerlijk land om naar toe te gaan, en de Ierse zegels zijn zeker het verzamelen waard!

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)