Kinderzegelactie ‘Voor kinderen door kinderen’ op de basisschool - Postzegelblog

Kinderzegelactie ‘Voor kinderen door kinderen’ op de basisschool

1

Deurzegel

Op woensdag 27 september, net ná twaalf uur, gingen er zo’n 250.000 kinderen uit groep zeven en acht van de basisschool langs de deuren om bestellingen van kinderzegels en prentbriefkaarten op te nemen. Na het invullen van het bestelformulier kreeg de besteller/afnemer een deurzegel met de tekst “2006 kinder-post-zegel-actie”. Door dit zegeltje zichtbaar bij de deur aan te brengen is het voor iedere scholier meteen duidelijk dat de bewoner al een kinderzegelbestelling heeft geplaatst. De kinderzegelactie 2006 heeft als motto ’Veilig Verder’. Het postzegelvelletje en zes prentbriefkaarten tonen 25 spelende kinderen. Alle (steeds twee bij twee) in verschillende speelhoudingen en –standen.

In de week voorafgaand aan het uitventen van de kinderzegelbestellingen door schoolkinderen en de verkoop van kinderzegels op postkantoren op woensdag 8 november wil ik in historisch perspectief stilstaan bij een speciaal facet van de jaarlijkse kinderzegelactie ‘Voor kinderen door kinderen’ op basisscholen.

Kinderzegels 1935 - 279

1) Het idee van kinderpostzegelverkoop door schoolkinderen is afkomstig van Verheul, onderwijzer in Waarder nabij Woerden. In 1935 organiseerde hij er de eerste verkoopactie van kinderzegels door schoolkinderen. Hij gaf iedere scholier een houten sigarendoos mee beplakt met een kinderzegelaffiche. In het kistje zaten de vier verschillend gekleurde kinderpostzegels 1935 (nvph 279/82) en zeven Voor het Kind bloemenprentbriefkaarten van tekenaar Voerman.
2) Waarder werd in wijken verdeeld en de kinderen gingen langs de huizen om bestellingen op te nemen. Naderhand ventten de leerlingen de bestelde zegels en kaarten uit en droegen het geld naderhand aan meester Verheul af.
3) De ideeën van Verheul werden in 1948 op experimentele basis in Groningen, Rotterdam en Amsterdam toegepast. Plaatselijke Kinderzegel Comité’s voerden naderhand de bestellingen van de scholieren uit en ontvingen het geld. Dit leidde in de praktijk tot grote moeilijkheden. In 1949 werden in het gehele land scholen bij de verkoop van kinderzegels en Voor het Kind-prentbriefkaarten betrokken. De scholieren verzorgden naderhand zelf ook de bestellingen en afrekening. Tot op dit moment is de verkoopmethode door scholieren in grote lijnen gelijk gebleven. Ongeveer tien jaar geleden werd er voor het eerst via machtiging per bank afgerekend. De kinderen krijgen op dit moment in het geheel dus geen geld meer in handen.

Bij de scholenactie zijn twee meewerkende partijen nauw betrokken. Namelijk die van de leerlingen en die van de leerkrachten. Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN) heeft meteen bij het begin van de scholenactie in 1949 (terecht) aangevoeld dat beide partijen voor hun enorm groot werkzaam aandeel *) individueel bedankt dienen te worden.

kinderzegelbedankkaart voor en achterkant
kinderzegelbedankkaart binnenkant

Bedanken van de jongste medewerkers
De voorwerpen voor deze groep is gevarieerd en tijdgebonden: ”Wat is op een bepaald moment sterk in trek bij de jeugd?” Bedank-attenties als vloeibladen, memokaartjes (o.a. met daarop eeuwig durende kalender), stickers.

scholierenbedankje

Bedanken van de leerkrachten
Direct vanaf de start in 1949 tot heden is hier een standvastige en eenvormige eenheid in aangehouden: de uitgifte van een kinderzegel-bedankkaart. Deze dubbele [gevouwen] kaart (10 x 14,5 cm), voorzien van tanden gelijk een postzegel, bezit aan de voorkant een vergrote kinderpostzegelafbeelding, aan de binnenkant (links) een bedanktekst en (rechts) een afgestempelde kinderpostzegel. Op de achterkant staat o.a. de totale oplage van de kaart en het telnummer van de betreffende bedankkaart.

Naast de bedankkaart en het ‘scholierencadeautje’ zijn er in de loop der jaren (vanaf 1924 tot 2006) door SKN en TNT Post tal van ‘uitgaven’ geweest die op een of andere wijze in het teken van de kinderpostzegel staan. Hierbij kán o.a. gedacht worden aan affiches, brievenbus-affiches, posters, persfoto’s, sluitzegels, deurzegels, introductiefolders, relatiefolders, voorlichtingfolders, reclame-schildjes, vlagstempels, autopostkantoor-stempels, DAM-enveloppen en –stempels, speciale tentoonstellingsuitgaven, maximumkaarten, geïllustreerde en blanco briefkaarten en prentbriefkaarten. Op de voor- en najaarsbijeenkomst van de ‘Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie’ wordt veel aandacht (door ruiling, veiling en koop) aan deze en tal van nog niet-vermelde SKN- en TNT-kinderzegeluitgaven gegeven. Informatie bij het secretariaat 0182 – 531449 of wvhb_13@hetnet.nl.

*) Aan de waardering door TNT Post voor het werkzame en vrijwillige aandeel van scholier en leerkracht besteed ik op kort termijn enige aandacht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (1)

  • Anton Verheul op 8 mei 2008 om 15:01

   Leuk dit bericht.
   Leuk is te vermelden dat voor een van de kinderpostzegel mijn zusje model heeft gestaan.
   Ik weet niet meer welk jaar maar ik zou dat kunnen navragen.

   Met vriendelijke groet
   Anton Verheul

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)