Esperanto: is er nog postzegelhoop?! - Postzegelblog

Esperanto: is er nog postzegelhoop?!

14

Esperanto monument_bewerkt-1.jpg

Het Esperanto als dé neutrale internationale taal, nee, voorzichtig uitgedrukt is dat er niet helemaal van gekomen. Aan de grondlegger, dr. L.L. Zamenhof heeft het niet gelegen. Hij geloofde heilig in zijn Esperanto.

En toch mocht het niet zo zijn. Wat wel dapper standhoudt? Een paar, zeg maar gerust verdwaalde Esperanto-monumenten. Zoals het exemplaar hierboven, dat sinds 1975 de Burgemeester Drijbersingel in Zwolle siert. En nog steeds een toonbeeld van kracht is.

Esperanto-monumenten? Ja dus! Esperanto-postzegels? Niet bar veel, voor zo ver mijn informatie betrouwbaar is. In Nederland heeft Esperanto het in elk geval niet (moet ik zeggen nog niet?!) tot postzegel geschopt. 

Esperanto_bewerkt-1.bmp

In Suriname wel. Daar werden in 1987, ter ere van 100 jaar Esperanto, de drie zegels hierboven uitgegeven. Op de rechtse dr. L.L. Zamenhof zelf.  

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (14) Schrijf een reactie

  • Willem Hogendoorn op 28 oktober 2006 om 12:12

   Dr. L.L. Zamenhof (met één “f” en zonder “van” ) was een Pool. Wellicht is dit de reden dat de esperanto-postzegels vooral in Oostbloklanden zijn uitgegeven. Bulgarije heeft er een stuk of 8 uitgiften aan gewijd. Leuk verzamelgebied(je).

  • Gerrit Jan van Postzegelblog op 28 oktober 2006 om 12:37

   Willem, bedankt voor je opmerkzaamheid; heb de slordigheden inmiddels gecorrigeerd.

  • Drewes Veenstra op 28 oktober 2006 om 17:11

   De Michel-online-Katlog reageert niet op de naam van Zamenhof als zoekwoord. Voor Esperanto volgden 41 meldingen en daar zitten natuurlijk de nodige portretten van Zamenhof bij. Inderdaad veel Europa, maar ook wel andere landen.

  • jbreddels op 28 oktober 2006 om 18:04

   Het ging Esperantisten vooral om contacten te hebben met mensen uit andere landen Als kind van een een gelovig Esperantist,was ik zeer populair onder mijn vriendjes vanwege de postzegels die uit vele landen ons huis bereikten.Ik weet nog dat er vele Esperantoverenigingen waren.{en zijn vrees ik} Katholiek,protestant,algemeen en progressief.Mijn vader was lid van SAT [progressief] en LEEN [algemeen\ .Leden van SAT werden als kameraad aangesproken en de mensen van LEEN als geestverwant.Vooral vlak voor en vlak na de tweede wereldoorlog bloeide de Esperanto”bewegingËen vooraanstaandlid was minister president Willem Drees.Toch is het niet geworden,waar het op leek.In een studie over Esperanto{van mijn schoonzoon gekregen} staat dat het Esperanto niet kapot te krijgen is,omdat anders deEsperantisten dat zelf al zouden hebben gedaan!!

  • Rein op 29 oktober 2006 om 00:37

   Dr. Ludovic Lazarus (Ludwik Lejzer, Ludwik Łazarz) Zamenhof (Białystok, 15 de Dezembro de 1859 — Varsóvia, 14 de Abril de 1917) foi um oftalmologista e filólogo. é o criador do esperanto, a língua artificial mais falada e sucedida no mundo. Seus idiomas nativos eram o russo, iídiche e polonês[1], mas ele também falava alemão fluentemente. Posteriormente aprendeu francês, latim, grego, hebraico e inglês além de se interessar por italiano, espanhol e lituano.

   Zamenhof naskiĝis en la Ulica Zielona 6 en Bjalistoko (tiam en la Rusa Imperio de la caroj, nun en Pollando). Lia naskiĝtago estis la 3-a de decembro laŭ la julia kalendaro, la 15-a de decembro laŭ gregoria kalendaro kaj la 19-a de kislev laŭ la juda. Li estis filo de lingvoinstruisto Mordeĥaj Zamenhof (kiu ruse preferis Marko) kaj Rozalio (naskita Sofer). Lia familio estis litvaj (ne litovoj!) judoj. Liadire, li estis “Ruslanda hebreo”.

   Li plenaĝiĝis en la urbo Bjalistoko, kiu havis multajn lingvojn kaj multajn miskomprenojn.

   Dum sia universitatado li partoprenis Cionismon, sed taksinte ĝin tro nereala, dediĉis sin al Esperanto. Li studis medicinon en Moskvo (1879-1881) kaj Varsovio (1881-1885). Li fakuliĝis pri okuloj en Wien (1886).

   La primitiva formo de Esperanto (“Lingwe universala”) estis preta en la komenco de la vintro 1878 kaj Zamenhof kun siaj gimnaziaj kolegoj aranĝis en sia ĉambreto feston, kiun ili nomis „tago de vivigo de la universala lingvo“. Sed li ne ĉesis prilabori ĝin: nur ĉe la jaro 1881 ni konas tri formojn malsamajn de la lingvo, kaj nur en 1885 li donis al ĝi ĝian definitivan aspekton. Poste li devis atendi ankoraŭ du jarojn antaŭ ol trovi eldoneblon.

  • Willem Hogendoorn op 29 oktober 2006 om 16:11

   Mooi verhaal Rein, nu op z’n Leids!

  • Rein op 29 oktober 2006 om 16:50

   @Willem

   daar hadden we toch esperanto voor :)

   Dr. Ludovic Lazarus (Ludwik Lejzer, Ludwik Łazarz) Zamenhof (Białystok, 15 december 1859 — Warszawa 14 april 1917) was een oogarts en taalkundige. Hij was de schepper van esperanto, een kunsttaal gesproken en gebruikt over de hele wereld. Zijn moederstalen waren Russisch, Jiddisch en Pools [1] maar hij sprak ook Duits vloeiend. Later leerde hij ook Frans, Latijn, Grieks, Hebreeuws, Engels; hij interesseerde zich ook voor Italiaans, Spaans en Litouws.

  • Peter op 23 november 2006 om 19:05

   Hallo verzamelaars,

   Ik zet een vel esperantozegels op marktplaats.

   Groet, Peter.

  • André Drenth op 4 januari 2007 om 00:25

   Mijn vader, helaas onlangs overleden, heeft een behoorlijke verzameling Esperanto op postzegels opgebouwd.
   Deze heeft hij aan mij nagelaten en ik heb hem beloofd deze collectie uit te bouwen en bij te houden.

   Postzegels zijn er inderdaad niet zo heel veel. Onlangs is er nog wel een hele nieuwe verschenen, uitgegeven door Israël i.v.m. het 120-jarig bestaan van het Esperanto in 2007.
   Wellicht volgen er nog meer uitgiftes.

   Ook zijn er diverse FDC’s uitgegeven.
   Maar het meest valt mij op de grote verscheidenheid aan stempels die uitgebracht zijn. Zowel van de grote, internationale congressen (zowel van de UEA als van de SAT), maar ook van allerlei nationale congressen, spoorwegbijeenkomsten enzovoort.

   Enkele voorbeelden : een vel met postzegels uit 1928 t.g.v. de Olympische Spelen te Amsterdam met een Esperanto stempel.
   Uitgifte van een FDC t.g.v. een congres te Rotterdam (1988) of Amersfoort (1985).
   Propaganda zegel “Esperanto, internationale taal”.

   Wilt U meer weten?
   Mailt U mij gerust.

  • Willem Hogendoorn op 4 januari 2007 om 08:30

   @ André,
   Als ik dit zo lees heb je heel wat materiaal. Ik zou zeggen, laat daar ook anderen van genieten, en laat het eens zien op een postzegeltentoonstelling. Ik weet niet waar je woont, maar er zijn altijd mensen bij jou in de buurt die je daarmee kunnen helpen. Mocht je vragen hebben: willem.hogendoorn@hccnet.nl

  • joke hoobroeckx op 30 januari 2007 om 18:15

   Er bestaat een collectie met veel Esperanto postzegels. Informatie voor serieuze verzamelaars.

  • joke hoobroeckx op 30 januari 2007 om 18:25

   Er staan twee Esperanto monumenten in Zwolle. Vroeger heette de Drijbersingel Zamenhofsingel. Er is ook nog een Zamenhofrotonde en een Zamenhofgarage.
   Toen de naamswisseling plaatsvond heeft de gemeente de beide monumenten opgeknapt. Burgemeester Drijber, die nog leeft, heeft toen voorgesteld om een andere straat naar Zamenhof te vernoemen.Er zijn in Nederland vele gemeenten met een straat genoemd naar Zamenhof. In enkele andere gemeenten staan ook monumenten. Ook in andere landen is dit het geval. Voor informatie over Esperanto kijk op http://www.esperanto-info.nl
   of op 30 miljoen andere websites via Google.

  • Hans Bakker op 30 januari 2007 om 19:51

   Leuk initiatief.Jij ontdekt toch ook van alles op internet.
   Wat heeft deze stek met postzegels te maken?

  • Jo Haazen op 10 juni 2007 om 14:07

   Ik stel vast dat vele mensen slecht over het Esperanto geïnformeerd zijn, ook over de vele Esperanto-postzegels die bestaan. Het is nochtans een kleine moeite om wat te surfen op het internet en vast te stellen welke internationale erkenningen deze taal kreeg (INTERNATIONALE POSTUNIE, UNESCO, RADIO, UNIVERSITEITEN, ONDERWIJS, TIJDSCHRIFTEN enz.)
   Dat deze taal systematisch de pas wordt afgesneden komt enkel door de heersende nationalismen. Een taal is immers een macht en vergroot de invloedssfeer van de sterkste landen. Na het Grieks werd het Latijn de belangrijkste taal, vervolgens het Frans, dan het Engels en God weet welke talen er nog gaan volgen. Het zal – zoals steeds – weer afhangen van macht en geweld. Het is precies daarin dat het Esperanto van alle andere talen verschilt: het is een eenvoudige en neutrale oplossing van het wereldtalenvraagstuk door eerbied en vriendschap tussen alle volkeren.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)