Verzamelt er iemand begrafenissen?! - Postzegelblog

Verzamelt er iemand begrafenissen?!

2

P1010662_bewerkt-1.jpg

Aan de ene kant is het misschien geen prettig onderwerp, aan de andere kant is toch niet te ontkennen dat het steeds meer een bijna alledaags thema is. Waar ik het over heb? Over begrafenissen, over het fenomeen uitvaart dus. Ik moest er ineens aan denken toen ik (zonder ook maar een moment reclame te willen maken voor een bepaalde uitvaartverzekeraar) de mailing hierboven in de bus kreeg. 

Vroeg me vervolgens af of er ook postzegels bestaan over het thema begrafenissen. En of er dus ook verzamelaars zijn die zich daarop toeleggen.Natuurlijk, het zal jullie bekend zijn dat ik geen doorgewinterde filatelist ben, maar voor zover mijn kringen zoals dat zo mooi heet welingelicht zijn, zijn er over het onderwerp begrafenissen/uitvaarten in binnen- noch buitenland weinig – men zegt zelfs geen – zegels verschenen.

Astrid_bewerkt-1.jpgEerlijk gezegd kan ik me dat niet voorstellen. Er zal toch wel ergens een zegel zijn uitgegeven over begrafenissen in het algemeen.

En dan bedoel ik niet van die zegels zoals hiernaast (een serie Belgische zegels uitgegeven op 1 december 1935 ter herinnering aan het overlijden, ten gevolge van een auto-ongeluk in Zwitserland op 29 augustus 1935, van de Belgische koningin Astrid) ter nagedachtenis aan een bepaald iemand.

rouwzegels_bewerkt-1.jpgIk bedoel ook niet de rouwzegels die in ons land – en ik begrijp dat we daarin redelijk uniek zijn – te krijg zijn. Nee, het gaat mij om postzegels die echt de uitvaart als fenomeen tonen. Bijna vakmatig.

Kortom: ik vraag mij af of de uitvaart in postzegelland toch nog een beetje taboe. En dus ben ik heel benieuwd of jullie meer te melden hebben en als het even kan iets kunnen laten zien over begrafenissen op postzegels.

Gratis online postzegelcatalogusNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Jasper op 17 oktober 2006 om 10:16

   Ik ken slechts één ‘uitvaartpostzegel’; zie deze link:
   http://www.uitvaartmedia.com/webgen.aspx?p=1636&o=3731

   Een Zweedse postzegel, uitgebracht ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de Skogskyrkogarden in Stockholm. De begraafplaats is ontworpen door architecten Gunnar Asplund en Sigurd Lewerents. Greta Garbo is een van de beroemdheden die er ligt begraven. De Skogskyrkogården staat sinds 1994 op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

  • Drewes Veenstra op 17 oktober 2006 om 12:02

   Sorry Gerrit Jan, maar je moet je netwerk van thematische specialisten toch nog maar verder uitbreiden, want je bron die beweert dat er geen zegels over begrafenissen c.a. zijn uitgegeven, zit er goed naast. Het is wel een thema dat nauwelijks verzameld wordt, maar er is in ons land wel iemand die het wel doet. Driemaal raden wie. Bij de uitgifte van de rouwzegel door PTT Post in 1998 schreef ik er zelfs een artikel van zeven pagina’s over voor Filatelie: Rouwzegels: teken van een veranderende cultuur.Het onderwerp is thematisch ook te beperkt. Ik heb mijn thema dan ook “Rondom de dood’ genoemd en dab wordt het thematische veel interessanter.
   Er bestaan dus wel degelijk zegels met begrafenissen en uitvaarten bv. van koningin Victoria op twee blokjes (The Age of Victoria)van de Falkland Eilanden. Maar ook van lijkverbrandingen. Ik heb inmiddels een stockboek vol met zegels en stempels, zoals bijvoorbeeld van een ouderwetse lijkkoets.
   Kortom, de dood en alles wat daar mee te maken heeft, is een uiterst boeiend thema. En het leuke is bovendien dat een thema is, dat behoorlijk exclusief is. Daarvoor heb ik een duidelijke voorkeur. Maar dat had je waarschijnlijk al begrepen.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)