Bijzondere stempels in vergetelheid - Postzegelblog

Bijzondere stempels in vergetelheid

15

Stempels

Enkele dagen geleden heb ik weer een brief naar mezelf gestuurd om, zoals ik al eens op deze plaats heb geschreven, zo een gestempelde zegel te krijgen: in dit geval een Rembrandtzegel met aanhangsel. Toen ik de volgende dag de brief terugkreeg zat er tot mijn grote verbazing een stempel op met de tekst Weken van de Kaart. Ze zijn er dus toch nog de bijzondere stempels/vlagstempels, dacht ik direct. Maar zouden er ook nog stempelverzamelaars zijn?

Ik kan me het bijna niet voorstellen. Ik hoor ook nooit meer van iemand dat hij/zij stempels verzamelt. Er worden volgens mij ook nauwelijks of nooit  meer bijzondere stempels gebruikt.

Dat is ooit wel anders geweest. Organisaties, verenigingen, enz. konden dan bij voorbeeld ter gelegenheid van jubilea, congressen, of concoursen (denk aan het Wereldmuziekconcours in Kerkrade) bij de PTT een stempel aanvragen. Dan werd door de PTT een stempel met een toepasselijke afbeelding vervaardigd. Welke stempels er dan in de komende tijd zouden worden gebruikt werd vervolgens bekendgemaakt en dan kon de verzamelaar aan de slag. In een (gefrankeerde) omslag konden gefrankeerde enveloppen met eigen adres naar een bepaald postkantoor worden gestuurd die dan keurig afgestempeld werden geretourneerd. Zo kreeg de liefhebben een mooie collectie enveloppen.

Wat ik me ook nog herinner is dat elk filatelieloket (ook die zijn er niet meer; je hebt nu postagentschappen waar ze nauwelijks nog weten wat een postzegel is) een eigen stempel had. (Er zijn zelfs briefkaarten in omloop geweest met een afbeelding van de plaats waar een filatelieloket was gevestigd). Niets van dat alles is overgebleven: er resten ons slechts stempels op fdc’s en beursenveloppen (maar daar moet een abonnement op worden genomen).

Wat dat betreft pakken ze het in Duitsland en Frankrijk (om maar een paar landen te noemen) heel anders aan. In een van de jongste nummers van de Deutsche Briefmarken Zeitung wordt onder het hoofdstuk Neue Stempel Deutschland bij voorbeeld melding gemaakt (plus afbeelding) van de geïllustreerde bijzondere stempel 100 Jahre Erste Sachsische Kraftomnibuslinie/Burgstadt (met omnibus), van 50 Jahre Luftwaffe in Einsatz (met twee straaljagers) en van 150 Jahre Entdeckung des Neandertalers (met o.a. beenderresten). Ook Frankrijk publiceert maandelijks in zijn Phil info hele ritsen stempels, inclusief adressen. En België kent stempels die worden gebruikt op de voorverkoopdagen van elke emissie. Ik kan me voorstellen dat in het bijzonder de maximafilisten op dit punt jaloers zijn op het buitenland.

Kortom, het lijkt er dus veel op dat aan dit takje van de filatelie geen enkel blaadje meer groeit, dat het mogelijk al is afgevallen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel