Van ‘onleesbare’ naar leesbare informatie bij ‘Mooi NL – Kampen’ - Postzegelblog

Van ‘onleesbare’ naar leesbare informatie bij ‘Mooi NL – Kampen’

0

Mooi NL KampenEen postzegel of postzegelvelletje krijgt pas een ‘gezicht’, uitstraling als doelen, achtergronden en betekenissen (die het ontwerpersteam van bureau Ping-Pong Design voor ogen stonden) van (deel)afbeeldingen voor de lezer/kijker bekend zijn. Als de informatie ‘ontbreekt’ (moeilijk leesbaar is), zoals dat in mijn geschreven bijdrage van 10 september het geval was, blijft de zegelafbeelding een gesloten boek. De speelse visie en de levendige kijk van de ontwerpers op Kampen blijft dan achterwege. Men kan inhoudelijk niet optimaal in kontact treden met (communiceren) het afgebeelde.

Kampen-uitleg-(2).jpg

 

Kamper uien zijn verhalen over Kampenaren die al vele eeuwen in omloop zijn. De verhalen werden zelfs bedacht en gaan over hoe ‘onnozel’ de Kampenaren vroeger waren. Kampen nam een bijzondere plaats in aan de IJssel. In de 13e eeuw was de handelsvloot van de stad even groot als die van alle andere IJsselsteden bij elkaar. Mogelijk wekte deze voorspoed de afgunst op van steden en dorpen in de omgeving, waardoor allerlei verhalen over de vermeende domheid van de Kampenaren ontstonden.

• Eén van de Jugendstil-huizen.
• In Kampen zat een schoorsteenveger vast in de schoorsteen, omdat hij van de dienstmeisjes te veel eten had gekregen.
• De smid op het Hanzeplein door Jan Hengeveld/Mengelveld
• Rond Kampen ligt het oudste poldergebied van Nederland
• In de middeleeuwen werd Kampen beschermd door een dikke stadsmuur.
• Schilder Hendrick Avercamp (1585 – 1634) is geboren in Kampen. Dit zijn enkele details uit het schilderij ‘IJsvermaak’.
• De bisschop zou de stad een bezoek brengen. Er was een grote steur gevonden voor het diner. De bisschop had vertraging en de steur werd weer vrijgelaten in de IJssel, maar had wel een belletje om, zodat ze hem weer gemakkelijk konden vangen.
• Het ‘Gotisch Huis’ is een vroegere koopmanswoning uit 1500.
• In Kampen zijn veel steegjes. Een groot aantal hiervan hebben steunbogen, zodat de huizen recht blijven staan.
• Detail uit ‘Gezicht op Kampen’ door Berend Avercamp.
• Het oude raadhuis is gebouwd in de periode 1345 – 1350. In het gebouw is de beroemde Schepenzaal gevestigd.  Hier werd eeuwenlang recht gesproken over de inwoners van Kampen.
• In Kampen bevinden zich veel muurreclames van kleine middenstaanders. Deze oude fresco’s bevinden zich op gevels en zijmuren in de binnenstad.
• Door de bliksem was vroeger het topje van de Schepentoren of  Nieuwe Toren (664) verdwenen. Binnen korte tijd groeide er gras op de toren. De bewoners wilden graag dat hun koeien van dit malse gras konden eten. Toen ze de eerste koe naar boven hezen, begon deze hard te loeien en heeft helaas nooit van het gras kunnen eten.
• Tijdens oud en nieuw gaan jongeren melkbusschieten met carbid.
• De Koornmarktspoort stamt uit de eerste helft van de 14e eeuw en is hiermee de oudste stadspoort van Kampen. Deze poort is ook een gevangenis geweest en een huisvestiging voor soldaten.
• De Koornmarktspoort was wit geschilderd. Een aantal jaren geleden is hij weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht.
• De vrouw van de burgemeester hield zoveel van haar parkietje, dat haar man er alles aan moest doen het terug te vinden toen het onweerde en het uit de kooi ontsnapte. Hij sloot direct de stadspoorten en liet de bruggen ophalen. Het vogeltje is nooit weer gevonden. De vogelkooi is op het velletje inmiddels door de kat bewoond.
• Het nieuwe raadhuis
• Dit is een hoorn van het Sint Anna- of  Rijnschippersgilde. Het voorwerp staat symbool voor de positie van Kampen als Hanzestad. De hoorn heeft aan het uiteinde een hondenkop. Als je uit deze hoorn drinkt, lijkt het of de hond zijn tong uitsteekt tegen degene die tegenover je zit.
• Kampen kocht een prachtig (maar veel te duur) carillon  van Zwolle. Ze betaalden wel met honderd zakken muntgeld. Alle zakken werden nageteld, waardoor de Zwollenaren blauwe vingers kregen. Sindsdien heten zij Blauwvingers: hun vingers zouden blauw van het geldtellen zijn geworden.
• In de haven van Kampen ligt een replica van een middeleeuws kogschip. In de 13e eeuw voeren mensen op deze schepen de IJssel af om handel te drijven in Denemarken, Zweden, Zuid-Europa en de Baltische staten.
• In Kampen was lang een kazerne. Deze is inmiddels gesloten.
• Kampen is een Hanzestad.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)