Postzegels worden vervaardigd van papier, drukinkt en gom - Postzegelblog

Postzegels worden vervaardigd van papier, drukinkt en gom

7

Swarovski

We weten allemaal dat postzegels gedrukt worden op speciaal postzegelpapier. Dat kan zijn met of zonder watermerk, met fosfor of fluor, met speciale drukinkten en gegomd of zelfklevend. Soms wordt in plaats van papier ook kunststof gebruikt of ander materiaal om postzegels te maken.

Maar wat heeft de Oostenrijkse Post ons op 20 september 2004 voorgeschoteld? Een blokje met daarin twee postzegels van 3,75 euro met een gedrukte afbeelding van een kristal en een zwaan uit de collectie van Swarovski. Deze twee postzegels waren elk beplakt met zes kristalletjes van Swarovski. De Oostenrijkse Post schreef in het persbericht, dat dit een absolute wereldprimeur was: postzegels met kristallen.

Swarovski

Het blokje was ontworpen door de Weense grafisch kunstenaar Renate Gruber. Op de achtergrond van het blokje heeft ze de ingang van de André Hellers Kristallwelten in Wattens afgebeeld.

De Oostenrijkse Post schreef verder, dat poststukken, beplakt met deze zegels, zonder problemen door de sorteermachines gingen. Zelfs geen glassplinter was te bekennen bij een sorteersnelheid van 36.000 brieven per uur…..

Het blokje had een oplage van 800.000 stuks. Hierop zijn de 9,6 miljoen Swarovski kristalletjes geplakt. In 1895 richtte Daniel Swarovski I, een Oostenrijks opticus, in 1895 te Wattens nabij de stad Schwaz in (23 km oostelijk van Innsbruck) een bedrijf in optische elementen en slijpmiddelen op. Hij gebruikte speciaal kristal met een hoge brekingsindex voor toepassing in de optiek. Maar snel werd duidelijk, dat het kristal veel beter geschikt was voor producten als relatiegeschenken. Verzamelaars wierpen zich ook op het Swarovski product in allerlei vormen. Zo werd dat de belangrijkste tak van het bedrijf: het stimuleren van de verzamelwoede van Swarovski kristallen beeldjes, sieraden tot bureau accessoires toe.

Swarovski zegels

Verzamelaars van zowel Swarovski producten als postzegelverzamelaars zoeken dit velletje. De postzegelverzamelaar kan het blokje gebruiken bij thema’s als vogels, geologie, kunst, water en glas. De meeste velletjes zullen wel ongebruikt in de verzamelingen zijn opgenomen. Over stempelen stond niets in het persbericht van de Oostenrijkse post. Toch bang voor splinters?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (7) Schrijf een reactie

  • toon op 8 september 2006 om 09:16

   heel slim van de oostenrijkse post, gewoon iets verkopen en er geen service voor verlenen. dat weet de nederlandse post ook wel hoor. denk maar aan “going for gold” en de velletjes “mooi nederland”. gaan gewoon het album in zonder enige dienstverlening. dit is geen filatelie, dit is ordinaire handel!

  • R. van Dijk op 11 september 2006 om 22:45

   waarom is handel ‘ordinair’ ?

  • Jan Prygoda op 12 september 2006 om 07:01

   Er staat nergens dat handel ordinair is maar wel dat er ordinaire handel is.

  • Rein op 12 september 2006 om 09:05

   @Jan

   Zinsontledend heb je gelijk, maar de bedoeling is duidelijk: ‘handel’ en ‘ordinair’ rollen als vanzelf achter elkaar, als een geheel uit de pen…

   Net als ‘vieze oude mannetjes’

   Hebben we geen mooie kreet voor deze ‘stijlvorm’ :)

  • Gerard op 18 oktober 2006 om 19:33

   Cees,
   dank voor je interessante bijdrage aan deze weblog.

   Ik zie dat er zoals vrijwel steeds negatief gereageerd wordt op een artikel. Jammer, jammer, jammer.
   Ik zou willen dat men zijn mond hield als men toch niets constructiefs op te merken heeft.

   Ik wil zelf graag even melden dat ik samen met een vriend een velletje heb gebruikt om de twee zegels te kunnen versturen. De beide zegels uit het velletje zijn op twee verschillende brieven geplakt en in Wattens, waar de “fabriek” van Swarovski staat, aan het postkantoor aangeboden, met de vraag of deze brieven naar Nederland gestuurd konden worden. Welnu dat was geen enkel probleem. Zij zijn zelfs voor de prijs die op de zegels staat (€ 3,75) AANGETEKEND naar Nederland verstuurd!
   Kom daar maar eens om bij TNT Post (€ 6,45 binnenlands tarief).
   Hieruit mag dus duidelijk zijn dat de Oostenrijkse posterijen echt niet alleen maar zegels uitgeeft die niet gebruikt zullen worden, en dat zij bovendien toch behoorlijk wat meer dienst verlenen dan wij in ons land gewend zijn.
   Alle hulde dus voor de Oostenrijkse Posterijen!!!
   Cees, jammer genoeg kan ik geen scan van mijn brief meesturen, anders zou ik het onmiddellijk doen, maar als jij hem evt. op de site zou kunnen plaatsen wil ik hem je graag toesturen (ik heb je emailadres). Het is een prachtige brief geworden met priority-sticker, aanteken streepjescode etc.

   IK HOOP DAT MEN NU EINDELIJK EENS LEERT INHOUDELIJK OP HOOFDZAKEN IN TE GAAN IN PLAATS VAN ZIJN GAL TE SPUWEN
   OVER BIJZAKEN.

   Groet,
   Gerard

  • Jan Prygoda op 18 oktober 2006 om 19:38

   Ik heb niet zo’n hoge pet op van posterijen die de naam van het land niet eens meer in de landstaal willen vermelden. Ik snap niet waarom Oostenrijk zo dwaas doet.

  • Rein op 18 oktober 2006 om 20:16

   @Gerard

   Hoofdzaak is – en volgens de netiquette is het gebruik van hoofdletters als schreeuwen, vloeken – dat posterijen continue bezig zijn met het zoeken van grapjes die aan postzegels kunnen worden verbonden opdat filatelisten verleid worden om dit soort producten te kopen en ze bijna direct in hun albums te stoppen. Dat niet iedereen dit doet en dat er wel ergens een postale gebruiksmogelijkheid te bedenken is is leuk voor de posthistoricus die deze grappen ook nog eens gaat documenteren [zilver guldens van NL, zilveren pauzen van PL en Vaticaan, zilveren AII van B, enz. ;
   Kristallen voor A, isogrammen voor NL, borduursels voor CH en A] zodat het nageslacht niet betere wete waar de 21e eeuwse filateloot zich mee bezig hield.

   Wees zo vrij om te sparen wat je wil, maar laat ook iedereen vrij om kritische kanttekeningen te plaatsen zonder de mensen er achter gelijk te kapittelen ….

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)