Reeksen als bijverzameling (I) - Postzegelblog

Reeksen als bijverzameling (I)

2

Hollywood

Reeksen lenen er zich bij uitstek voor om als bijcollectie verzamelbladen mee samen te stellen. Denk aan de al 25 jaar lopende Vogelreeks van België, aan de Oostenrijkse reeks Moderne Kunst, of aan de Franse reeksen Kunst, Toerisme en de jaarlijkse zegel (al veertig jaar) ter gelegenheid van het Nationaal Congres van de Bond van Postzegelverenigingen, met bijna altijd een afbeelding van de plaats waar het congres wordt gehouden.

Vanaf nu heb ik het plan op gezette tijden een overzicht van een bepaalde reeks te geven om zo ideetjes aan te dragen voor een bijverzameling (NB. Tenzij al snel blijkt dat hiervoor geen belangstelling bestaat). Om te beginnen met de Verenigde Staten waar ze in ieder geval vier reeksen kennen: Black Heritage, Literatuur, de jaarlijkse kerstzegel waar al ongeveer dertig jaar een detail van een beeld, of schilderij van Madonna op staat, en Legends of Hollywood.

Aan de laatste reeks werd 10 juni de twaalfde editie toegevoegd. Met een portretzegel (de overige elf zegels tonen trouwens ook een portret) in de waarde van 39 cent wordt Judy Garland geëerd (geboren in 1922, overleden in 1969, vooral als gevolg van drank- en drugsgebruik) – door velen beschouwd als één van de grootste entertainers van de twintigste eeuw. Ze was een geboren performer, die al op tweejarige leeftijd haar debuut maakte. Internationaal brak Garland door (ze trad op in 32 films) als Dorothy in ’The Wizard of Oz’. Zoals vanaf het begin gebruikelijk is ook een velletje met twintig zegels uitgegeven; op de velrand staat Garland als Dorothy.

Legends of Hollywood

Judy Garland is dus de twaalfde Legend. Met de reeks werd in 1995 een begin gemaakt met Marilyn Monroe. Daarna volgden James Dean (1996), Humphrey Bogard (1997), Alfred Hitchcock (1998), James Gagney (1999), Edward G. Robinson (2000), Lucille Ball (2001), Cary Grant (2002), Audrey Hepburn (2003, zegel en velletje waren binnen de kortste keren uitverkocht), John Wayne (2004) en vorig jaar Henry Fonda.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel