Zijn ‘gimmick’s’ alleen van deze tijd? - Postzegelblog

Zijn ‘gimmick’s’ alleen van deze tijd?

3

Polen

We zien over de gehele wereld, dat de postdiensten al hun creativiteit storten op het uitgeven van postzegels in allerlei vormen en -letterlijk- smaken. Dit om vooral de verzamelaar te prikkelen om deze bijzondere uitgiften in hun verzameling op te nemen.

We kennen al zegels in driedimensionale vorm, in de vorm van grammofoonplaten (die je echt kunt afspelen), met geur en smaak, gemaakt van hout, bladgoud, geborduurd, en nog allerlei andere materialen.

Maar is dat zo nieuw?

Bijna 50 jaar geleden, op 24 oktober 1958, kwam een postzegel uit in Polen ter gelegenheid van het 400 jarige bestaan van de Poolse Post. Deze postzegel van 2,50 Zloty was in zwart gedrukt op gekleurd papier met watermerk en getand. Ter gelegenheid van het jubileum gaf de Poolse Post een geïllustreerd boek uit. Voorin was een velletje geplakt waarin dezelfde postzegel was opgenomen, echter in een iets groter formaat. Dat was de eerste bijzonderheid. Van de gewone postzegel werden 1.405.033 stuks verkocht. Van het boek gingen 30.240 exemplaren over de toonbank.

Maar dat was niet alles! Op 12 december 1958 kwam de Poolse Post met een verrassing. Dezelfde postzegel werd opnieuw uitgegeven, nu in de waarde van 50 Zloty. De kleur was gewijzigd in blauwzwart en het postzegelpapier was vervangen door…. Zijde! Ondanks het relatief hoge bedrag van de ‘frankeerwaarde’ werden toch nog 167.810 van deze stukjes zijde verkocht. Toch een behoorlijke lap stof bij elkaar.

Door thematische postzegelverzamelaars van paarden, vervoermiddelen of jubilea is dit blokje zeer gezocht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Hero Wit op 6 september 2006 om 11:02

   Informatief ! Wist ik niet, en kan ik op een later tijdstip ook weer gebruiken.

  • Rein op 7 september 2006 om 13:27

   En wat te denken van postzegels die je alleen maar kunt krijgen als je een kaartje voor een postzegeltentoonstelling koopt!

   Dat had die Nederlandse “Tante Pos” toch al heel vroeg in de gaten [1924] en dat beleid bleef nog heel lang in ere gehouden….

  • willem hogendoorn op 1 februari 2022 om 20:53

   Ik zag op een veilingsite dat de zegel gedrukt op zijde te koop stond voor 27 euro.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)