Luxemburg - Nederland: 5 - 14 - Postzegelblog

Luxemburg – Nederland: 5 – 14

0

vlag lux_bewerkt-1.jpgHet WK-geweld lijkt nog maar amper geluwd of het EK-voetbal dient zich al weer aan. Zaterdag staat de eerste plaatsingswedstrijd op het programma. Dan mag het Oranje van Marco van Basten en de zijnen uit tegen Luxemburg. De grootmacht (?) tegen de voetbaldwerg dus. Al schijnen die er in de tegenwoordige ‘voetballerij’ niet meer te zijn.

vlag Ned_bewerkt-1.jpgMet als gevolg dat het er altijd, ook dat is zo’n ongeschreven voetbalwet, heel lastig tegen voetballen is. Ja, je kunt, zoals dat zo mooi heet in voetbaljargon, ‘eigenlijk alleen maar verliezen’. 

Vroeg me af of Luxemburg qua postzegels op voetbalgebied ook zo’n dwerg is. En ja hoor, want waar wij 14 voetbalzegels scoren, blijft Luxemburg steken op 5. Mooie uitslag, 5 – 14, daar kun je mee thuiskomen. Zeker in een uitwedstrijd. Al zal dan waarschijnlijk een felle nationale discussie losbarsten over onze verdediging.

Lux voetbal 1952_bewerkt-2.bmpHoe dan ook, voor de eerste Luxemburgse voetbalzegel moeten we helemaal terug tot 1952. 

 

 

Lux voetbal 1968_bewerkt-1.bmpDaarna is het wachten tot maar liefst 1968. Toen pas, ingebed in een serie van zes zegels over de Olympische spelen in Mexico, zag de tweede Luxemburgse voetbalzegel het daglicht.     

 

 

 

Lux voetbal 2004_bewerkt-1.bmpVervolgens is het qua voetbal maar liefst 36 jaar, tot 2004 dus, doodstil aan het Luxemburgse postzegelfront. Maar, de voetbalzegel die dan uitkomt is wel in kleur en maakt deel uit van een kwartet sportpostzegels.  

 

 

 

Lux voetbal 2006_bewerkt-1.bmp

Dit jaar, 2006 dus, is een absoluut topjaar in de Luxemburgse voetbalzegelhistorie. Er verschijnen zomaar twee zegels. Hoewel, zomaar: eentje is natuurlijk een eerbetoon aan het WK-voetbal bij grote buur Duitsland.

Maar de andere zegel, uitgegeven ter gelegenheid van 100 jaar voetbal in Luxemburg (Lëtzebuerg in goed Luxemburgs) is voor de Luxemburgse voetbal- en postzegelhistorie natuurlijk minstens zo belangrijk.

Heel benieuwd wat het wordt, zaterdag. En of we een beetje in de buurt komen van die 5 – 14.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)