Opname van de Nederlands-Duitse Saskia- postzegel in de NVPH-catalogus - Postzegelblog

Opname van de Nederlands-Duitse Saskia- postzegel in de NVPH-catalogus

58

Prestige_REMB-zegelHendr v3.jpgDe actualiteit gebiedt dat de artikelen-planning bijgesteld moet te worden. Geen info over ‘Mooi NL – Deventer’, maar nieuwe, aanvullende feitelijkheden over de Saskia-postzegel. De ‘feuilleton of soap’ over het Rembrandt-prestigeboekje krijgt een vervolg middels een NVPH-persbericht door publiciteit in de schrijvende en beeldende pers op 23 augustus: [1] Telegraaf-artikel, [2] Bericht in het Radio-1 Journaal, [3] NOS 4 uur journaal en [4] Teletekst.

De strekking van deze aandacht in de pers? Volgens de Duitsers is de Saskia-zegel een illegale kopie. De Duitse toestemming voor het plaatsen van een afbeelding in het boekje is door TPG-Post te ruim geïnterpreteerd. In Nederland mag de postzegel met de landsnaam ‘Deutschland’ wél als frankeerpostzegel op poststukken geplakt worden voor binnenlandsgebruik. De zegel wordt hier (bij hoge uitzondering) GEDOOGD! In Duitsland mag de zegel voor frankering niet gebruikt worden vanwege afwijkende veiligheidskenmerken. Geen fluorescerend papier, maar een L-vormige fosforbalk.

De reactie op het bovenstaande in het NVPH-persbericht: “De zegel voldoet aan alle kenmerken van een echte postzegel en is vanuit Nederland bezien door de juiste partij, TPG-Post, uitgegeven, terwijl deze bovendien toestaat dat deze zegel binnen Nederland als postzegel gebruikt kan worden. Deze zegel zal daardoor zeker in de catalogus genoemd worden. Gezien het unieke karakter zonder vergelijkbaar precedent is op dit moment nog niet bekend hoe de vermelding zal plaatsvinden.

Tegelijkertijd ontstaat aan de andere kant van de grens natuurlijk een soortgelijke discussie, zodat minstens één miljoen verzamelaars van postzegels in Nederland, ook nog eens ettelijke miljoenen verzamelaars in Duitsland de gebeurtenissen omtrent de Rembrandtzegel (45.000 exemplaren) met grote belangstelling aan het volgen zijn.”

ks_Saskiakopie2.jpgTot nu toe is er weinig of geen achtergrondinformatie in de filatelistische pers over het schilderij ‘Saskia met de rode hoed’ (1634, Museum Kassel) gegeven.

Rembrandt leerde Saskia van Uylenburg (een rijke patriciërsdochter uit Leeuwarden; haar vader was er burgemeester, die toen in het pand woonde, waarin nu het advocatenduo Anker & Anker woont) tijdens een logeerpartij bij haar neef Hendrick van Uylenburg (kunsthandelaar) in Amsterdam kennen. De schilder had in het huis van de handelaar een atelier. Tussen Rembrandt en Saskia ontstond al spoedig een vriendschap, die later tot een grote liefde uitgroeide. Ze zijn op 8 juni 1633 verloofd en op 22 juni 1634 getrouwd in het Friese Sint Annaparochie (10 km ten noordwesten van Leeuwarden). Aanvankelijk bleef het pas getrouwde stel bij de neef inwonen. In 1636 verhuisden ze naar de Nieuwe Doelenstraat 20, daarna op de Binnen Amstel. Tenslotte verkasten ze naar het huidige Rembrandthuis in de Sint Anthoniebreestraat, die nu Jodenbreestraat heet.

De mooie en aantrekkelijke Saskia is waardig, elegant en kleurrijk door de zeven jaar oudere Rembrandt omstreeks 1634 geportretteerd: ze zijn pas getrouwd. Invloed van de barokke overdaad is o.a. in de kleding te ontdekken. Rembrandt prijkt met haar door ze in imponerend rijke, kleurige en opvallende kleding af te beelden.

Na het overlijden van Saskia in 1642 heeft Rembrandt dit schilderij gedeeltelijk bewerkt en veranderd. De scherpe profielvorm van het gezicht en het antieke en rijk versierde gewaad (het doet denken aan dat van de farao’s) verheffen Saskia boven deze aardse wereld. Beide kenmerken doen haar voorkomen als een onaantastbaar ideaalbeeld uit de Oudheid. De schilder heeft haar geen bloemen, maar een twijgje in haar rechter hand gegeven. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om het welriekende rozemarijnkruid, dat als eeuwige liefdessymbool op een overleden persoon wordt gelegd. Het raadselachtige portret van Saskia wordt daarmee een zeer persoonlijke getuigenis van Rembrandts superieure kunst. Dit schilderij ‘verschijnt’ op een magistrale wijze in ‘Rembrandt de Musical’ in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (58) Schrijf een reactie

 • Willem Hogendoorn op 27 augustus 2006 om 21:30

  De titel van deze column doet vermoeden dat er stellingname komt, of opname van de Saskia-postzegel in de Nederlandse catalugus wel of niet terecht is. Vervolgens wordt een persbericht geciteerd dat al bekend was en dan volgt er nog een verhaal over Saskia dat ook overal te lezen is. Kortom, ik vraag mij af wat de meerwaarde van deze column is.

 • Willem Hogendoorn op 27 augustus 2006 om 21:46

  Een interessantere column voor verzamelaars zou zijn:
  “Wel of geen opname van de Nederlands-Duitse Saskiazegel in de voordrukalbums”(Davo, Importa etc.)
  Als ik de verzamelaarswereld een beetje ken, is men allergisch voor lege vakken. Dus…..

  Je zou kunnen zeggen: Als het “duitse postzegelvignet”, dat in Nederland “gedoogd” wordt als frankeerzegel opgenomen in de nvph catalogus, de albumfabrikant het waarschijnlijk zal opnemen in zijn supplement Nederland. Echter, de zegel heeft als opschrift “Deutschland” en zou evenzogoed in het supplement van Duitsland opgenomen kunnen worden. Maar, we weten nog niet of de zegel/het vignet in de Duitse catalogi wordt opgenomen. Dilemma dus voor de verzamelaar die zowel Nederland als Duitsland spaart in voordrukalbums. Moet hij 0, 1 of 2 postzegelboekjes van Rembrandt kopen, om compleet te blijven?

 • aadb op 27 augustus 2006 om 21:55

  eh willem heb jij mijn bijdrage gelezen meld je aan bij http://groups.msn.com/Filadorado daar heb ik bijna het zelfde geschreven toeval!!!!!!!

 • Willem Hogendoorn op 27 augustus 2006 om 21:58

  Beste Aad, ik vind 1 postzegelblog voldoende, maar vindt het prima als jij op beide actief bent. Willem

 • aadb op 27 augustus 2006 om 22:30

  de vraag was heb jij die bijdrage gelezen die is bijna het zelfde daar ging het ff om!

 • Dirk op 27 augustus 2006 om 22:32

  Het zou handig zijn al er nog een paar honderdduizend bij gemaakt worden zodat de verzamelaars de kans krijgen ook nog wat te kopen voor een redelijke prijs
  Desnoods in komplete vellen zodat het prestigeboekje op zich zijn waarde blijft behouden

 • aadb op 27 augustus 2006 om 22:39

  He de verzamelaars hebben de kans gehad het boekje stond al een poosje op het programma dus!!!de prijs was zeer redelijk tov nu slecht 9,95 in abo gr

 • aadb op 27 augustus 2006 om 22:47

  Ach en wat een flauwe kul allemaal achter die album makers en catalogi makers aanlopen verzin zelf eens iets leuks een mooi thema bijvoorbeeld verpakkings materiaal van opgedoekte postzegelwinkels/handelaren etc leuk om te doen kost vaak niks en je krijgt een geweldig leuke verzameling omdat er vaak ook postzegels op gedrukt zijn ,buiten dat wordt je autoriteit over de kennis van deze materie(lol)geef zelf een catalogus uit en binnen de kortste keren is heel Nederland bezig !!!!!!

 • aadb op 27 augustus 2006 om 22:57

  He Dirk hou is op met bij drukken het is toch zo ikke heb lekker iets wat jij niet hebt(kan betalen)dus bij drukken hoe verzin je het (lol)

 • Johan38 op 28 augustus 2006 om 01:53

  zat te denken…

  TPG Post (Collect Club) en Davo hebben de handen al jaren geleden ineen geslagen…
  Denk maar aan de Themaboeken, maar ook bijvoorbeeld aan het verschijnen van de albumbladen voor de provincievellen en Mooi Nederland.
  Daarnaast is er al jarenlang de vaste afspraak dat de albumbladen van Davo altijd 100% overeen zullen komen met DE INHOUD VAN DE TPG JAARCOLLECTIES!

  Dus, als DAVO besluit om de LOSSE Nederlands-Duitse Saskia zegel op te nemen in het album, dan zal TPG Post / Cllect Club deze op moeten nemen in de jaarcollectie Nederlandse zegels!

  Even rekenen, hoeveel zullen ze daarvan verkopen eind dit jaar… dus hoeveel prestige boekjes zullen ze daarvoor moeten OPKOPEN om de zegel eruit te schuren (lol)… denk het niet…

  Dus ik denk dat, na een telefoontje tussen Davo en TPG, Davo het wel uit zijn hoofd zal laten deze op te nemen…

 • aadb op 28 augustus 2006 om 10:57

  Ja natuurlijk dat is waar helemaal over het hoofd gezien,trouwens thema boek rembrandt kan ik bij collect niet meer vinden!!!!!!!

 • Johan op 29 augustus 2006 om 22:05

  Creatieve typetjes hiero… of begin gewoon je eigen website… :P

  Johan / http://www.postzegelforum.eu

 • Johan op 29 augustus 2006 om 22:09

  Ik regel de zegels en ma plakt en knipt de albums bij-elkaar.. dan blijft het leuk.

  Het is een soort poezie-album-boekje (of hoe heette dat vroeger van mijn zus…)

  gr Johan

 • Rob op 7 september 2006 om 18:53

  Opnemen door NVPH in catalogus is van de zotte. TPG-post GEDOOGD dit zegel omdat de kosten hoger zijn bij terugname enz enz. TPG-post stelt niet dat dit een officiele postzegel is. Straks wordt een afdruk van een kus van Paul de leeuw ook gedoogd.
  Nee de moraal is dat de handel grote hoeveelheden hebben ingeslagen (weten het sneller dan de particulier)GELD STINKT NIET.

 • aad b op 7 september 2006 om 19:09

  Heb je een abonnement wat is dan het probleem dat je zelf niet hebt in geslagen, je bent toch verzamelaar en misschien verzamel je helemaal geen prestige boekjes en geld stinkt inderdaad niet en sommige particulieren weten het soms veel eerder maar zijn zo d om het overal te vertellen dus!!!

 • Cees van der wel op 8 september 2006 om 13:41

  Wie heeft ze Nederlands duitse getempelde exemplaren.
  Ikzelf heb er één op brief.
  Zowieso wie verzameld er nog echt gelopen zegels Nederland ?
  En hoe kom je er nog aan.

 • Erik Boeré op 8 september 2006 om 17:41

  Heeft iemand zeer recentelijk een brief over uitlevering abo’s ontvangen?

 • arpiefinch op 9 september 2006 om 15:57

  Ik zie tot mijn stomme verbazing dat op Ebay Nederland op het Duitse Ersttagsblatt met de Duitse en de Nederlandse Saksia-zegel en de respectieve afstempelingen inmiddels meer dan vijf euro wordt geboden. Wat een flauwekul? Dat ding kost bij de Duitse Post gewoon 85 cent. En hoezo zeldzaam en niet meer te krijgen bij de Duitse Post, zoals sommige handlearen ons willen doen geloven. Gisteren was ik bij de Philateliestelle in het hoofdpostkantoor in Munster in Westfalen. Hele pakken nog voorradig. Hoeveel wilt u er hebben, vroeg de verkoper: vijf, tien, twintig, u zegt het maar? Kortom, verzamelaars, laat je niet gek maken door Nederlandse handelaren.

 • Charles Voetelink op 9 september 2006 om 16:59

  @Arpiefinch

  Er zal een extra vraag naar dit ETB zijn BOVENOP het normale aantal wat normaliter hiervan wordt verkocht, je kunt verwachten dat deze niet extra gemaakt zullen zijn, dus een hogere prijs is slechts een logisch gevolg.

  Bij de Versandstelle zijn ze volledig uitverkocht,hetgeen al eerder is bevestigd en zojuist lees ik bovendien op het Duitse BDBH forum :
  Eben habe ich im post-philatelie-shop Frankfurt das letzte etb gekauft.
  http://www.bdph.de/forum/showthread.php?p=29557#post29557

  Ook in Duitsland zelf inmiddels nog lopende biedingen van 5,50 Euro…
  Waar rook is, …..

  Misschien is er zelfs ergens in Nederland ook nog wel op een postkantoortje een rembrandtboekje te koop…… is dit maatgevend voor de prijs ?

 • Erik van Gemst op 14 september 2006 om 11:57

  De laatste Michel Rundschau wist te melden dat de nederlandse druk van de Saskiazegel niet wordt opgenomen. Maar vorig jaar wisten die laffe honden ook al te melden dat de stadspostzegels Mooi Nederland bij de UPU als schadelijke uitgiften waren aangemeld, wie catalogiseerd die rommel als eerste: Michel. Als handelaar blijf ik erbij: doe wat u leuk/mooi vindt met uw verzameling, uw eigen verzameling wordt toch niet gekeurd door een tentoonstellingscommissie, ook vaak mensen die het wiel opnieuw hebben uitgevonden.

 • Bas Kleijs op 22 september 2006 om 17:50

  Beste mensen,

  Aangezien ik absoluut geen postzegelverzamelaar ben en er ook weinig verstand van heb, wil ik graag weten of die zogenaamde Saskiazegels mij nog een leuk zakcentje zouden kunnen opleveren. Ik heb namelijk een velletje Rembrandtzegels in mijn bezit, waarvan ik er maar 1 gebruikt heb. Niet een van de 2 Saskiazegels gelukkig! Ik ben in principe al blij met elk bedrag boven mijn aankoopprijs.

  groeten, Bas

 • Charles Voetelink op 23 september 2006 om 20:30

  @Bas Kleijs

  Ik verbaas mij dat hierop geen enkele reactie komt Bas.
  Het gaat niet om deze zegels uit dit samendrukvelletje, dus ik moet je teleurstellen.
  Je hebt de klok wel horen luiden, maar de klepel zal je nog zelf even moeten zoeken. Deze is overigens ook hier op dit blog wel te vinden, en zeker de moeite van het zoeken waard !

 • erik boeré op 3 november 2006 om 20:02

  Duitse Saska wordt buitengewoon hoofdnummer NVPH.

  De NVPH heeft vandaag haar leden laten weten hoe de Saskia zegel met opschrift Deutschland in de catalogus wordt opgenomen. Het wordt een vetgedrukt hoofdnummer, voorafgegaan door de letter B. Dit om aan te geven dat het een bijzondere uitgave is die niet begrepen is in reguliere abonnementen postzegels. Deze zegel wordt door de ‘hoofdnummer’ status ook opgenomen in de junior catalogus. Duidelijk staat vermeldt dat het hier alleen de variant uit prestige- boekjes betreft. Volgende week zal een officieel persbericht naar nuiten komen, bovenstaande info is vrijgegeven.

  Deze catalogisering is een unicum, niet alleen in de NVPH maar ook in het algemeen. Er zal zeker veel over deze notering gesproken gaan worden, en hoe je er ook over denkt: dat is goed en brengt de filatelie tot leven!

 • Emilio op 4 november 2006 om 01:16

  @Erik en andere catcommers,

  Hulde hiervoor !!

  Eindelijk wordt Saskia na alle onrecht enig recht gedaan :-)

  Ben benieuw naar de gevolgen.

  NB
  Nu zou het natuurlijk heel mooi zijn als ook andere zegels cq afwijkingen in de NVPH-catalogus worden opgenomen, die dit m.i. meer dan waard zijn (is al vaker aan de orde geweest). Waar kunnen we terecht om hierover een liefst openbare discussie met de catcom-leden te starten. Filadorado?

 • erik boeré op 4 november 2006 om 03:19

  Ja, op Filadorado lopen al diverse discussies. In het algemeen: er is terughoudendheid in het opnemen van afwijkingen, vooral als deze bijv. gradueel zijn (vertandingen) en daardoor moeilijk te omschrijven en prijzen. Ook druktoevalligeheden horen niet in de catalogus thuis. Maar de huidige CatCom heeft zeker oog voor typeverschillen, ook al kun je daar altijd weer dieper in gaan. (neem bijv. Mooi Nederland uit veletjes van 5 en uit verzamelvelletjes, met andere doordruk op tanding)

 • Rein op 4 november 2006 om 11:03

  @Erik

  effe nog zieke!

  Krijgt de D-D Saskia een subnummer vanwege het van de NL-D afwijkende papier?

  De D-D is net zo goed als de NL-D in staat geweest om zonder sorteer-problemen te fungeren in de respectievelijke post-systemen…

  Of wordt de NL-D in NL ‘toegestaan’ en de D-D in NL ‘getolereerd’ ???

 • erik boeré op 4 november 2006 om 15:37

  Hi Rein

  Het is geen subnummer, het is een echt dikgedrukt hoofdnummer met een B ervoor ivm de uitzonderlijke geschiedenis. Het nummer is gewoon uniek (2435, saskia blok is 2434). De zegel komt ook gewoon (met toelichting!!) in de junior. Ik vind het een elegant compromis omdat enerzijds volledig recht wordt gedaan aan het karakter (er ligt een rapport van mij van 14 kantjes met de postaalhistorische en juridische aspecten) en anderzijds TNT en de handel een verschoning hebben de zegel niet in abo te hebben uitgeleverd. m.i. hoort de zegel JUIST door de geschiedenis in een verzameling thuis, maar een verzamelaar die dat niet vindt kan in de ‘B’ een excuus vinden de zegel over te slaan.

 • erik boeré op 4 november 2006 om 15:48

  Oh sorry ik lees het verkeerd

  Ik denk het niet, en daar is de volgende subtiele reden voor:

  in de discussie over de D-NL dook steeds de opmerking op (ook op de Duitse blogs) dat de zegel GETOLEREERD was. Dan zou je een vergelijking kunnen maken met het bovenstrookje vrouwenkiesrecht dat ook ‘getolereerd’is. Een belangrijk argument van mijn kant is, dat de zegel niet getolereerd, maar geaccepteerd is. Het initiatief is duidelijk uitgegaan van TPG. Dit werd zeer duidelijk beperkt tot de NL-D. De D-D zou dus ten hoogdte getolereerd zijn. dat is voor mij niet voldoende, want als ik een Zeehelden zegeltje op mijn post plakt wordt deze ook getolereerd maar posthistorisch levert het niet iets interessants op. Maar ik ben natuurlijk wel benieuwd of je deze zienswijze deelt….

 • Rein op 4 november 2006 om 15:49

  @Erik

  sorry als ik niet duidelijk genoeg was, het ging mij nu om de oorspronkelijke Duitse zegel :)

 • Rein op 4 november 2006 om 15:50

  @Erik

  dat van het subtiele onderscheid had ik al begrepen; zie m’n betreffende bericht onderin :)

 • erik boeré op 4 november 2006 om 15:51

  Ik zie het zo:
  Getoleerd: het mag eigenlijk niet maar het wordt door de vingers gezien uit coulance of uit practisch oogpunt

  Geaccepteerd: Het mag.

  Overigens is het intranet bericht van TPG zeer curieus. Terwijl TPG naar buiten toe krampachtig over een vignet spreekt, staat in het intranet bericht zoiers als ‘als je een stuk met deze zegel(!) frankeert(!) het stuk bezorgd wordt..

  Is dat iets van een freudiaanse verspreking?

 • erik boeré op 4 november 2006 om 15:54

  Door de klanten door heb ik jouw bericht niet met de noodzakelijke aandacht gelezen, wel grappig want nu ik het nog eens lees denk ik wel dat we het hierover eens zijn…

 • Rein op 4 november 2006 om 15:58

  @Erik

  Ik ben ook benieuwd hoe de SC omspringt met de ETB en EB?? Ebenbürtig met de FDC?

 • erik boeré op 4 november 2006 om 16:04

  rein, nu ik je toch ‘spreek’

  ..In mijn rapport heb ik tal van curieuze zaken aangehaald. Eén van de dingen daarbij is het ontbreken van de landsnaam. Daarbij had ik als voorbeeld de Jubileumserie 1923.
  volgens de UPU richtlijnen moesten destijds (en ook nu nog) voor internationaal verkeer zijn voorzien van de landsnaam.
  echter, op het postcongres van 1896 of 98 is besloten dat kortlopende series NIET mochten worden gebruikt in het postverkeer (voorbeeld: De Ruyter). ik kan echter niet vinden wanneer dit is opgeheven.

  Wat heb ik nu ontdekt? In de hele dikke bijdrage van het Handboek Postwaardestukken wordt maar heel kort verwezen naar het ontbreken van de landsnaam, en dan alleen maar in ARTISTIEK opzicht. Dat verwondert me eigenlijk want het is dus curieus.

  Heeft dit wellicht te maken met het feit dat deze serie eerst als korlopende serie gepland was? Maar er zaten duidelijk buitenland waarden in!

  Het lijkt me in ieder geval wel een omissie in het Handboek….

 • erik boeré op 4 november 2006 om 16:11

  Rein

  Over de ETB moet nog gesproken worden. iets voor de Speciaal. de zegel opp ETB wordt niet los vermedlt, wel dat er velletjes van 12 zijn gedrukt. Het verschil is eigenlijk te vergelijken met het verschil bij mooi nederland ex blok en verzamelvel, en dat gaat net een stapje tever voor een subnotering (dan zou er denk ik nog heel wat nieuw moten worden gecatalogiseerd…)

 • erik boeré op 4 november 2006 om 16:13

  De volgende vraag is nu: Wat doet Michel? Ze hebben al met veel tam-tam de NL-D gedegradeerd tot vignet 9inderdaad, “Getolereerd” – betere vertalers in dienst nemen). Maar wat nu? Kunnen ze het ‘ding’ zoals het in duitsland genoemd wordt, een Vignet blijven noemen? Het moet toch wel een schok zijn in Beieren….

 • Rein op 4 november 2006 om 17:12

  @Erik

  bij de ETB en EB gaat het om 2 dingen:

  opname van de speciaal voor D aangemaakt NL-zegel (D-NL) in de SC, maar ook of de ETB en EB als product naast de FDC in de SC komen ???

 • erik boeré op 4 november 2006 om 17:37

  Moet dus nog besproken worden, niet urgent voor Junior

 • Bas op 4 november 2006 om 18:02

  Ik ben blij met de vele reacties tot nu toe, maar deze gaan voornamelijk over de Duitse versie van deze zegel…ik heb de Nederlandse, en toen ik het gevoel had dat die toch niet zoveel waard was als ik gehoopt had heb ik er 1 van gebruikt. Ik heb er nog 1 over…NIET de Duitse dus. Het enige waar het mij omgaat is of’ie geld waard is..dan zou ik hem wel willen verkopen namelijk. Maar ik vrees nu dus dat alleen de Duitse versie van deze zegel financieel interessant is…

  Bas

 • Piet Kurvers op 4 november 2006 om 18:40

  Mijne Heren,

  Ik heb deze hele discussie nu gevolgd op postzegelblog. Een ding is me nu nog steeds totaal onduidelijk.

  Hoe is het mogelijk dat TPG sorry nu TNT-post voor een vignet (ding) zo’n slordige half miljoen Saskia’s moesten leveren aan Deutsche Post en daarna ook nog het boetekleed aan moest trekken. Dit is van de zijde van de Deutsche Bundespost toch de reinste oplichting waarvan de Nederlandse TNT-post nu wordt beticht.

  Ja u leest het goed, een half miljoen goede Saskia’s, die dan met Deutsche grundlichkeit worden vernietigd voor een sticker.

  Daar trapt zelfs een kleuter niet in. Het getuigd in ieder geval niet van een goeie VOC mentaliteit en dat is iets wat zelfs Jan-Peter met me eens is. Moet er niet hoognodig iemand met VOC-mentaliteit in de top van TNT-post?

  Graag had ik van de medebloggers hun visie op dit bijzondere voorval? Ik ben namelijk bevreesd dat wij als verzamelaars de rekening betalen.

  Piet

 • Ton op 4 november 2006 om 19:26

  laat die VOC er maar buiten WAREN OOK GEEN FRISSE JONGENS die toen aan het hoofd stonden , misschien heeft Balkenende zijn mentaliteit daar wel van afgekeken

 • Charles Voetelink op 4 november 2006 om 23:18

  @Piet Kurvers
  @Ton

  Zolang er geen openheid van zaken wordt gegeven, blijft er natuurlijk een kwalijke lucht rond de gehele gang van zaken hangen. Is het een dikke smog afkomstig uit de richting van het Ruhrgebiet dat als een alles verstikkende deken over het filatelistisch landschap is neergedaald, of is het de lucht van het voormalige staatsbedrijf PTT verkerende in verregaande staat van ontbinding ?

  Het postale geschiedenisboek heeft er in ieder geval een leuk hoofdstuk bij gekregen en geschiedvervalsing is ook van alle tijden…….. .

  Misschien dat Balkenende daarom ook maar beter met zijn handjes van de deksel van de VOC – beerput af kan blijven ;)

 • René van Dijk op 4 november 2006 om 23:24

  ik kan het niet meer volgen.

 • erik boeré op 5 november 2006 om 00:15

  @Piet

  Het is inderdaad onbegrijpelijk. Maar het is ook onbegrijpelijk waarom TPG daarna aankondigt de zegel (Duitse saskia) als frankering (ik citeer dus het intranet- bericht) te accepteren. Waarschijnlijk ingefluisterd door juristen die toch bang waren voor acties tegen een ‘onrechtmatige daad'(verkopen van dingen die postzegels lijken te zijn maar niet als zodanig gebruikt worden) Dit dus in tegenstelling van hetgeen mr. haak in dit blog geschreven heeft.

 • S.Th.C. Broekema op 22 maart 2007 om 15:04

  Is de discussie over deze zegel nu opeens op 5 november 2006 abrubt opgeheven of is er nog nader nieuws?
  Theo

 • Pieter Broekema op 22 maart 2007 om 20:13

  Theo,
  De discussie gaat op andere plaatsen door op internet maar staat nu wel vermeld in de catalogus

 • Rein op 23 maart 2007 om 01:26

  @Pieter

  Staat de discussie in de catalogus?? Onder welk nummer? :)

 • Rein op 23 maart 2007 om 01:30

  @Theo

  De laatste bijdrage dateert van 3 feb 2007 overigens…

  http://www.bdph.de/forum/showthread.php?t=3045&page=40

 • J.H. Avis op 1 oktober 2007 om 10:15

  Tja .. en dan de opname van de Nederlandse Rembrandt postzegels bij de catalogusnummer 2429 t/m 2434.
  Daar valt het volgende over te melden:

  2006 Rembrandt. E.G. onbepaald
  Meer valt er volgens de NVPH niet over te melden. De tijd is natuurlijk te kort om de overige gegevens op te nemen!

  Het is dus voor de SC 2008 niet noodzakelijk te vermelden:
  ontwerper
  papiersoort(en)
  tanding
  drukkerij
  enz.
  Wel, natuurlijk, een groot stuk gewijd aan de “Duitse”Rembrandt-zegel.

  De Speciale Catalogus 2008 maakt zijn/haar naam weer niet waar.

 • Rein op 1 oktober 2007 om 11:39

  @Jaap

  op de Filadorado wordt ook nog wat zakelijke kritiek geuit, echter het kardinale excuus is dat als er tig triljoen feiten vermeld moeten worden er altijd wel een promille gehakte spaanders zullen vallen ….

  Voeg dit bij een “voortschrijend inzicht” en wie niet huilen wil valt zich liever ook geen buil ….

  Enfin, liever kwats dan kwets, daar lijkt het op!

 • J.H. Avis op 1 oktober 2007 om 13:48

  @Rein
  Filadorado gelezen hebbende …
  I rest my case …

 • O.J.Kwats op 1 oktober 2007 om 16:59

  Jaap

  I done the same!!!!!

 • Rein op 4 oktober 2007 om 21:05

  @Jaap

  Hoe kan je Filadorado gelezen hebben als berichten zonder meer achtergehouden geworden [berichten 10, 16?, 17?]

  Worden beruchte kritikasters misschien gewoon buiten de poort gehouden? ;)

 • J.H. Avis op 5 oktober 2007 om 09:41

  @Rein
  Dat was me eerlijk gezegd nog niet niet ogevallen. Het past overigens wel in de stijl van de “amateurs”, zoals de catalogus commissie zich graag pleegt te noemen.

 • Menno van Dijk op 11 maart 2008 om 15:58

  Wat een eindeloos geleuter over die zegel zeg! Spaar wat je mooi en/of leuk vind…..

 • Luke op 11 maart 2008 om 17:41

  eindeloos?

  er was al 5 maanden geleden een eind aan gekomen, totdat jij er weer over begon vandaag…!

  ;-)

 • Theo Broekema op 11 maart 2008 om 20:38

  Ik heb nog een Nederlandse Duitse Saskiazegel te koop, wie bied een goede prijs.
  Theo

 • Jan Boon op 12 maart 2008 om 14:46

  Ik zou zeggen: geneuzel in de marge.
  Heeft er iemand nog een Nederlands briefkaart formulier gebruikt voor 11 januari 1871 naar het buitenland?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)