STILTE, NAAR NIET DOODSTIL - Postzegelblog

STILTE, NAAR NIET DOODSTIL

7

Zegel collectieJuli en augustus zijn in de filatelie stille maanden. Door de bank genomen neemt het gros van de postadministraties gas terug en daardoor krijgt de verzamelaar de kans zijn of haar collectie(s) te overzien, zonodig een beetje bij te schaven en rondneuzen om ideetjes op te doen voor eventuele bijverzamelingen. Hoewel…

…de stilte valt natuurlijk nooit helemaal, want er worden toch altijd hier en daar zegels in roulatie gebracht. Om de zomeractiviteiten in de gaten te houden heeft de landenverzamelaar het overigens iets gemakkelijker dan de thema-/motiefverzamelaar.

Marcinelle

Er zijn ten slotte tientallen hoofdthema- en motiefitems en altijd wordt er ergens in de wereld wel een emissie gewijd aan die thema’s. Altijd worden er rampen herdacht (België, Marcinelle), worden kampioenschappen gehouden (Boedapest, EK-zwemmen), bloemen die opbloeien (Jersey), of vuurtorens die oprijzen (Duitsland).

Waar gedurende de zomermaanden echter wel nagenoeg de stilte valt is bij de verenigingen. Bijeenkomsten worden er na eind juni niet meer gehouden en het rondzendverkeer is op een heel laag pitje gezet. De eerste bijeenkomsten hebben zich echter inmiddels al weer aangediend en bij veel verenigingen staat een nieuw verenigingsorgaan op stapel.

Wat me bij die laatste altijd weer opvalt is dat die bladen zo weinig informatief zijn. Na het zomerreces schrijft de, meestal enige persoon die zich heeft opgeworpen als redacteur dat de zomer weer voorbij is, dat het warm is geweest (soms iets over zijn/haar vakantiebelevenissen) en dat het nieuwe postzegelseizoen weer begint.

Ik weet dat er uitzonderingen zijn en natuurlijk hebben we het maandblad Filatelie met zijn vele interessante bijdragen, maar meestal is de inhoud van de verenigingsbladen een beetje mager. Naar mijn mening ligt daar dan ook voor de NBFV, de Nederlandse Bond van Filatelisten-Verenigingen, een schone taak.

Waarom stelt de Bond niet een soort ’bank’ samen met daarin korte items over nieuwe trends, interessante uitgiften, enz. Elke redacteur van een verenigingsblad zou daar dan uit moeten kunnen peuren en hij of zij zou nooit meer behoeven te bedelen – hetgeen je nu om de haverklap ziet – om een bijdrage te schrijven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel