Zuid-Afrika eert 50ste National Women's Day met jubileumzegel - Postzegelblog

Zuid-Afrika eert 50ste National Women’s Day met jubileumzegel

4

bigwomen_bewerkt-2.jpg

In Zuid-Afrika is het vandaag National Women’s Day. Sterker nog, het is vandaag de 50ste National Women’s Day. De feestdag – die zeker niet als een feest begon – markeert de protestmars van zo’n 20.000 Zuid-Afrikaanse vrouwen op 9 augustus 1956 naar de regeringsgebouwen in Pretoria.

Waar het protest om te doen was? Om een wet die zwarte vrouwen dwong om altijd hun paspoort bij zich te dragen. Sindsdien is de 9e augustus in Zuid-Afrika een dag waarop wordt stilgestaan bij de rol van vrouwen in de maatschappij, bij het belang van gelijke rechten voor vrouwen en mannen en bij de moeilijkheden en vooroordelen waar vrouwen in Zuid-Afrika vandaag de dag nog steeds mee worden geconfronteerd. Een belangrijke dag dus, National Women’s Day. Niet zo gek dus dat de 50ste verjaardag wordt geëerd met een speciale jubileumpostzegel.

Zuid Afrika_bewerkt-1.bmpHet is trouwens niet de eerste keer dat National Women’s Day het onderwerp is van een Zuid-Afrikaanse postzegel. Om precies te zijn 10 jaar geleden was het ook al raak. De zegel in kwestie zie je hiernaast.

Nu we er toch zitten en natuurlijk mede tegen de achtergrond van de historische band met ons land, vraag ik me ineens af of Zuid-Afrika op postzegelgebied in Nederland erg populair is.  

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (4) Schrijf een reactie

  • Jan Prygoda op 9 augustus 2006 om 08:35

   Het eerste dat ik me afvraag bij het lezen van het stukje is dat we in Nederland ook altijd ons legitimatiebewijs bij ons moeten hebben.

  • Gerrit Jan van Postzegelblog op 9 augustus 2006 om 08:44

   Nu je het zegt Jan, daar had ik helemaal niet bij stilgestaan. De tijden zijn veranderd sinds 1956. En over dat altijd bij je moeten hebben van je legitimatiebewijs… hou jij je daar trouw aan?!

  • Jan Prygoda op 9 augustus 2006 om 08:48

   Ik heb mijn paspoort altijd bij me en vind het knap lastig bij het fietsen en op bepaalde plekken. Iets dat in de portemonnee kan ware makkelijker.

  • toon op 9 augustus 2006 om 09:51

   of het verzamelen van zegels uit zuid-afrika populair is weet ik niet, maar sommige series uit het oude zuid-afrika zijn wel een uitdaging om te verzamelen, zoals de serie over jan van riebeeck en de vele prachtige landschappen en bloemen.
   klik op mijn naam om een voorbeeldje te zien over suikerbossies!

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)