Met of zonder van….. - Postzegelblog

Met of zonder van…..

5

Saskia UylenburghDe postzegel gewijd aan Saskia Uylenburgh (of moet het zijn Saskia van Uylenburgh?) roept toch wel een vraag op. Beide schrijfwijzen komen links en rechts in publicaties voor! Maar wat is nu juist?


Zij was de dochter van een koopman en oud-burgemeester van Leeuwarden, Rombertus Uylenburgh. Toen Saskia 6 of 7 jaar oud was overleed haar moeder en vijf jaar later haar vader. Zij werd opgenomen in het huis van haar neef, de kunsthandelaar Uylenburgh in Amsterdam, waar Rembrandt haar ontmoette.

ks_Saskiakopie21.jpgDus alles zonder VAN voor de achternaam. In het register van de ‘heeren Commissarissen d’echtzaken’ te Amsterdam staat echter op 10 juni 1634, dat Rembrandt trouwde met Saskia v. Uylenburgh van Lewerden. Hier komen we dus niet meer uit.

Maar nog vreemder is het volgende. Rembrandt van Rijn (of is het Rembrandt van Rhijn?) werd geboren op 15 juli 1506 of 1507. Vieren we het Rembrandtjaar nogmaals of nog steeds in 2007? Ook dit is niet duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is het feit, dat Nederland dit jaar bijzonder in de belangstelling staat. Met heel veel evenementen rond Rembrandt waar Nederlanders en bezoekers uit alle werelddelen genieten van zijn werk. Een de postzegelliefhebber van de uitgiften rond Rembrandt, niet alleen in ons land, maar ook in het buitenland. Laten we het dit jaar maar houden op Rembrandt en volgend jaar op naar het De Ruyterjaar. Want Michiel Adriaenszoon (of is het Adriaansz.?) werd toch op 24 maart 1607 in Vlissingen geboren? Of niet?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Willem Hogendoorn op 1 augustus 2006 om 09:49

  Als het om punctualiteit gaat, moet je bij Cees Janssen zijn, of is het (Kees, of misschien ook Jansen of Janszen?). Zelf ben ik van de arme tak, dus mijn achternaam is “maar met 1 “o” aan het begin. Hogendoorn dus.

 • Rudy DEBRUYNE op 1 augustus 2006 om 09:57

  Beide schrijfwijzen zijn toegestaan,maar er wordt toch voorrang gegeven aan Saskia Uylenburgh.
  Geboren op 02.06.1612 in Leeuwarden,
  Overleden op 14.06.1642 in Amsterdam.
  Groetjes.
  Rudy.

 • toon op 1 augustus 2006 om 10:06

  nou, eigenlijk ben ik dat geneuzel over dat rembrandt boekje allang zat.
  ik ben blij, cees, dat jij al over michiel de ruyter begint, want dat zegt ons zeeuwen veel meer.
  klik op mijn naam.
  groeten.

 • Albert Haan op 2 augustus 2006 om 14:30

  Ja ik weet dat deze door partikulieren zijn uitgegeven maar is TPG (straks TNT)nu ook geen partikulier bedrijf?
  PTT was een staatsbedrijf maar TPG?
  Is toch ook een puur commercieel bedrijf dat centjes wil verdienen.
  Ik pin mij niet vast of dit jaar 5 of 6 boekjes uitkomen. Hoevaak zijn we niet voor verrassingen komen te staan? en ons tussen het emisieprogramma nog iets komt.
  Anders zullen het er volgend jaar 6 boekjes komen. TPG ruikt geld als deze boekjes zo snel verkocht worden.
  Als we ze niet kopen zijn ze snel weg en worden er geen meer gemaakt.
  Ik houd me aan de echte filatelie en ben daar ook uren mee bezig.
  Ik koop geen verpakkingsmateriaal van TPG.

 • bate hylkema op 3 augustus 2006 om 16:38

  Hallo Cees,
  Jij hebt voor jouw bijdrage ongetwijfeld gebruik gemaakt van de gegevens uit het boek ‘De groten van alle tijden: Rembrandt’. Wel in dit boek staan onjuistheden omtrent Saskia van Uylenburgh. Vandaar de volgende info.
  Saskia’s vermogende vader Rombertus van Uylenburgh was advocaat en tevens burgemeester van Leeuwarden. Ze woonden aan de Ossekop 11. In dit pand is nu het advocatenkantoor van Anker & Anker is gevestigd.
  Saskia (geboren in 1612) is het jongste kind uit het gezin van acht kinderen. Op 7-jarige leeftijd verloor zij haar moeder. Toen ze 12 jaar was, overleed haar vader. Zij verhuisde naderhand naar haar oudere zuster Hiskia (Hiske in het Fries), die met haar man Garryt van Loo als gemeentesecretaris in het Regthuys in Sint Annaparochie (gemeente Het Bildt)woonde. Rembrandt heeft Saskia leren kennen bij haar oudere neef en kunsthandelaar Hendrick van Uylenburgh tijdens een logeerpartij. Rembrandt bezat in het bedrijf van de kunsthandelaar een woonruimte en een atelier. Het jonge stel werd meteen verliefd op elkaar. Op 22 juni 1634 zijn ze in Sint Annaparochie (10 km noordwestelijk van Leeuwarden) getrouwd.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)