Postale viering ‘400 jaar Rembrandt’ in Duitsland - Postzegelblog

Postale viering ‘400 jaar Rembrandt’ in Duitsland

4

duitse en nederlandse saskia

Op donderdag 13 juli is er één Rembrandtpostzegel in Duitsland verschenen, die in afbeelding, ‘Saskia met rode hoed’, gelijk is aan die uit Nederland (joint issue = overeenkomstige afbeelding).

De Nederlandse ontwerper, graficus/typograaf Walter Nikkels, o.a. als hoogleraar verbonden aan de Kunstacademie van Düsseldorf, heeft via de close-up techniek een beelduitsnede van Saskia in fantastisch opvallende kleding met hoed en sieraden gemaakt. De beelduitsnede wordt tegenwoordig bij de beeldvorming veelvuldig toegepast in fotografie, film en televisie. Het vierkante postzegelformaat (3,5 x 3,5 cm) is in Duitsland zeer gebruikelijk in tegenstelling tot ons land.

ks_Saskiakopie2.jpgIn 1633/34 heeft Rembrandt dit schilderij gemaakt. Nadat Saskia in 1642 was overleden, heeft Rembrandt het schilderij gedeeltelijk bewerkt/veranderd. De scherpe profielvorm van het gezicht en het antieke en rijk versierde gewaad (het doet denken aan dat van farao’s) verheffen Saskia boven deze aardse wereld en doen haar voorkomen als een onaantastbaar ideaalbeeld uit de Oudheid. De schilder heeft haar geen bloemen, maar een twijgje in de rechterhand gegeven. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om rozemarijnkruid, dat als eeuwig liefdessymbool op een overleden persoon wordt gelegd. Het raadselachtige portret van Saskia werd daarmee een zeer persoonlijke getuigenis van Rembrandts superieure kunst.

Nikkels is bepaald niet gesteld op richtingloze, vierkante postzegels. Hij doorbreekt de vierkante vorm door in de onder- en bovenrand twee witte balkjes/blokjes te plaatsen. De postzegel bestaat nu uit twee staande, niet even hoge rechthoeken (ideaal snede). De verdeling in rechthoeken is niet geheel symmetrisch uitgevoerd. De breedte verschilt. Dit geeft spanning, die in Rembrandts schilderijen (overeenkomstig de stijltraditie van de barok) ook steeds aanwezig is. Het portret komt in de staande rechthoek op een directe manier tot zijn recht. Je staat letterlijk, maar ook figuurlijk dichter bij de geportretteerde Saskia. De tekst is door een witte uitsparing in het donker gekleurde deel van de beelduitsnede terecht gekomen. Het woord euro is bij de frankeerwaarde niet opgenomen!

De Duitse en Nederlandse Rembrandtzegels bezitten verschillende postzegelranden. Wél of géén witte postzegelrand. Over smaak valt uiteraard niet te twisten. Vandaar de vraag aan u: “Aan welke postzegeluitvoering geeft u uw voorkeur? Aan de Duitse of de Nederlandse (op een witte envelop)? Bij voorbaat dank voor uw aandacht, tijd en reactie.

pz_ProfRudolf_55.jpgpz_ProfKlaus_55.jpg

afgekeurde zegel duitsland.jpgDe Duitse posterijen tonen (zoals daar steeds gebruikelijk) ook een aantal afgekeurde ontwerpen. Door het kleine formaat met weinig herkenbare details komt Saskia met haar uiterlijke en innerlijke uitstraling ondermaats over. De enorme verkleining op postzegelformaat van het origineel staat een directe ‘ontmoeting’ van de afgebeelde persoon in de weg. De afgekeurde ontwerpen zijn ook alle in een vierkant formaat uitgevoerd.

De Duitse plaatsvervangende ambassadeur in ons land, Dr. Bertold Johannes, voerde tijdens de presentatie van de Rembrandtzegels in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam het woord: “Over Rembrandt is al heel wat gezegd en geschreven. Het is niet eenvoudig daar nog iets origineels aan toe te voegen. Tóch gaat TPG Post, in samenwerking met Deutsche Post, dit probleem met een speciale uitgave van een Rembrandtpostzegel aanpakken en uitvoeren.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • chris van willigen op 26 juli 2006 om 12:58

  Zit volgens mij weinig verschil in toch heeft de nederlandse versie iets meer uitstraling

 • jacob op 30 juli 2006 om 00:43

  wie kan mij helpen aan 2 Duitse velletjes Saskia met Rode hoed.

 • Pasman, Peter op 2 augustus 2006 om 16:36

  Nederlandse uitgave blijft toch mooier.

 • toon op 8 augustus 2006 om 14:18

  voor het onderwerp Rembrandt is de belgische post uiteindelijk ook wakker geschud. op 25 september 2006 komen er in belgie weer 10 zelfklevers uit in een boekje. de zegels tonen de tulp “rembrandt”, ontworpen door de bekende andre buzin. de waarde van de zegel is 70 cent. deze uitgifte zal wel niet zo’n storm van reacties uitlokken denk ik.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)